Svet
Tomo Križnar in Klemen Mihelič
Križnar in Mihelič sta že lani v Darfur prinesla majhne kamere. Foto: EPA

Dodaj v

Križnar z novo pošiljko kamer za prebivalce Darfurja

V Čadu predstavitev nove knjige "Nafta in voda"
30. november 2010 ob 18:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tomu Križnarju se je uspelo prebiti v Darfur, kamor je prinesel novih sto kamer za preprečevanje nasilja in prvi dve napravi za pošiljanje posnetkov na svetovni splet.

Križnar se je prek Čada v Darfur skrivaj odpravil skupaj z ustanoviteljem humanitarne organizacije HOPE Klemnom Miheličem. Obleganim prebivalcem nemirne zahodne sudanske pokrajine sta prinesla novo pošiljko poceni kamer in naprav za pošiljanje posnetkov na splet s pomočjo satelita.

Slovenska aktivista sta prebivalcem na področjih, kjer delujejo sudanska vojska in arabske milice, že lani razdelila majhne vohunske kamere, ki na Kitajskem stanejo le deset dolarjev, a po besedah humanitarnega koordinatorja darfurskih upornikov Suleimana Jamousa učinkujejo bolj kot 20.000 vojakov Afriške unije.

Kamere pregnale posiljevalce
Jamous je že spomladi sporočil, da na področjih, kjer so razdelili kamere, ni nobenih poročil o posilstvih žensk. Pripadniki vojske in milic se namreč bojijo kamer in posnetkov, na katerih bi se lahko znašli oni in njihovi zločini.

"Cenena tehnika povezovanja s svetovnim spletom prek satelitov sedaj žrtvam vojn za naravne vire v Sahelu prvič in na najbolj enostaven način ter brez tuje pomoči omogoča pošiljati posnetke iz odrezanih in zapečatenih enklav v Darfurju medijem, svetovni javnosti in Haškemu sodišču, ne da bi se izpostavljali nevarnosti, da jih bodo prestregli plačanci sudanskega diktatorja Omarja al Bashirja," je zapisal Križnar v svojem sporočilu iz Afrike.

Čad - Ljubljana - New York
V begunskem taborišču na meji med Sudanom in Čadom je Križnar organiziral tudi prvo predstavitev svoje nove knjige "Nafta in voda". V Sloveniji bo knjigo predstavil v četrtek, 2. decembra, na knjižnem sejmu v Ljubljani, nato pa se bosta z Miheličem odpravila naprej v New York, kjer bosta ambasadorki Unicefa Mii Farrow, ki jima je logistično pomagala prek nevarnega vzhodnega dela Čada, predstavila najnovejše razmere.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
heureka
# 30.11.2010 ob 19:52
Jamous je že spomladi sporočil, da na področjih, kjer so razdelili kamere, ni nobenih poročil o posilstvih žensk. Pripadniki vojske in milic se namreč bojijo kamer in posnetkov, na katerih bi se lahko znašli oni in njihovi zločini.

Kaj ne bi najprej prebrali clanek v celoti preden se spravite na Toma Kriznarja,ki mu v njegovi borbi proti v nasilju v Dafurju nikdo od nas ne seze niti do kolen. Njegov altruizen bi bil lahko za vzgled,ne pa da se ga omalovazuje.Raje mi povejte kaj konstruktivnega,ali pa kaj nameravate vi storiti da se ta sramota civilizacije konca .In ne praskajte se zdaj za usesi,povejte kaj konkretnega bi vi storili ce bi bili v njegovi kozi,in ce bi bi seveda imeli toliko poguma ,kot ga ima on???
inteligenca
# 01.12.2010 ob 00:27
Drugač pa vsaka čast Tomotu in vsem podobnim,ki jim ni za bogastvo in se raje razdajajo za nas.Velik poklon.
inteligenca
# 01.12.2010 ob 00:24
Opus pejt na 24 kur no prosim,je že cajt,da zamenjaš portal.Pa tok za vedenje ima sudan za razliko od palestine kar precejšno količino nafte in tudi ostalih naravnih bogastev.
janezml
# 01.12.2010 ob 16:47
Kar nabijajte, kekci, ampak, ce je s tem resil SAMO ENO zivljenje je zadeva uspesna in ocitno pomembna tistemu resenemu posamezniku.
Milinho333
# 01.12.2010 ob 11:03
Pohvalno Križnarju, več ljudi (tisti ki imajo denarja precej in v izobilju) bi moralo sodelovati z njim!!
Sebastjan666
# 30.11.2010 ob 19:07
Svetovne politike boli za te ljudi. Tam se nekaj napenjajo okoli koreje, Irana, Afganistana, tu pa kot da se ne bi nič dogajalo. Tisti vojaki ki pa so tam, pa tudi če ne bi bili. Podobno kot v Srebrenici - še pomagali so civiliste pobijat.
mineral
# 30.11.2010 ob 20:43
Palestinci nimajo nafte!
Imajo jo pa njihovi sonarodnjaki (soverniki)
tyr
# 01.12.2010 ob 16:22
Samopromotor in nič drugega. Murko v kvazi humanitarni akciji. V resnici boli Križnarja za zaostalkote v Darfurju. Tisti ljudje se ne bodo spremenili in se mislijo še naprej pobijat med sabo. Tako so navajeni in jim je očitno tako čisto OK. Kaj se sploh vmešava v njihove posle.
Opus 2012
# 30.11.2010 ob 19:18
Če bi Darfur plaval na nafti kot Palestina bi se cel svet ukvarjal z njim, tako pa... Če nimaš nafte te ni.
Opus 2012
# 30.11.2010 ob 19:23
Tomu Križnarju se je uspelo prebiti v Darfur, kamor je prinesel novih sto kamer za preprečevanje nasilja in prvi dve napravi za pošiljanje posnetkov na svetovni splet.

Kamere, splet? Svetovni splet človeka pokvari, kamere pa celo pripomorejo k nasilju. Dokaz za slednjo trditev je Gaza, kjer pred hladnimi očesi kamer poteka peep show gigacida brez primere.
Kazalo