Svet

Poudarki

  • Križnar z 7.000 evri nakupil kompletov satelitskih sistemov za Darfur
  • Po dokumentarcu Dar Fur - Vojna za vodo še knjiga
  • "Slovenija lažje odpre problem vojn za vodo"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 7 glasov Ocenite to novico!
Darfur
Spopadi v Darfurju so z domov pregnali številne prebivalce. Na njihove tegobe opozarja tudi Tomo Križnar, ki je posnel dokumentarec Dar Fur - Vojna za vodo, napisati pa namerava še knjigo. Foto: EPA
       Naj EU enkrat naredi nekaj, naj se že zbudi ta stara čipkasta dama, naj bo tista mlada deklica, ki smo se ji pridružili, naj se EU že zbudi. Lepotica draga, bodi seksi! Začni se ljubiti, ne pa stalno nekam bežati in kar naprej izpostavljati dobiček kot opravičilo za vsa sredstva! Svet te bo uničil!       
 Tomo Križnar
Tomo Križnar
Križnar je leta 2006 v sudanskem zaporu preživel nekaj mesecev. Foto: EPA
       V Afriki imajo preveč hrane, razen na križnih žariščih. Ljudje v Afriki imajo svojo medicino, svoje načine zdravljenja, ne rabijo kemoformacevtskih, zlikovskih združb, ki jim potem prodajajo antimalarike po 80 evrov. Kdo v Afriki si pa lahko to privošči? Mi jih navajamo na naš način, mi jim sugeriramo, da je to civilizacija, pa to sploh ni res, mi smo največji lopovi na Zemlji.       
 Tomo Križnar
Džandžavidi
Džandžavidi sejejo strah in trepet med temnopoltimi prebivalci Darfurja. Foto: EPA
       Mi smo potomci Afričanov, ki so šli v svet in popularizirali, počlovečili ves planet. A tam doli, na našem starem kontinentu, v maternici, ki je rodila človeštvo, je še toliko naših sorodnikov, ki potrebujejo našo pomoč, ker so jih gospodarji vojne spravili v nemogoče situacije od Somalije do Mavretanije, od Egipta pa do Južne Afrike.       
 Tomo Križnar
VIDEO
Tomo Križnar o razmerah v...

Dodaj v

"EU, nehaj izpostavljati dobiček kot opravičilo za vsa sredstva!"

Tomo Križnar o Darfurju, Afriki, človekoljubju, ...
25. maj 2009 ob 16:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Naj se že zbudi ta stara čipkasta dama, naj se EU že zbudi. Lepotica draga, bodi seksi!" o (ne)delovanju EU-ja v Darfurju poziva Tomo Križnar.

Popotnik in aktivist, ki se je pred kratkim vrnil s svoje misije v Darfurju, je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice, kjer je spregovoril o stanju v sudanski pokrajini, kjer že od leta 2003 poteka državljanska vojna in od koder je bilo pregnanih že več kot milijon ljudi.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Križnar, ki je precej kritičen tako do slovenske politike kot EU-ja, je zbral 7.000 evrov, s katerimi pomaga prebivalcem Darfurja. "Z malo sredstvi se da veliko doseči", pravi Križnar, ki je z zbranim denarjem nakupil več kompletov satelitskih sistemov, videokamer in malih računalnikov. "To deluje. Slike iz kartumskih zaporov, ko so vlekli v smrt po krivem obtožene, so obkrožile svet. V Darfurju se je število napadov zmanjšalo prav zaradi strahu napadalcev, da so tam skrite videokamere. Tu rabimo podporo EU-ja. Naj EU enkrat naredi nekaj, naj se že zbudi ta stara čipkasta dama, naj bo tista mlada deklica, ki smo se ji pridružili, naj se EU že zbudi. Lepotica draga, bodi seksi! Začni se ljubiti, ne pa stalno nekam bežati in kar naprej izpostavljati dobiček kot opravičilo za vsa sredstva! Svet te bo uničil! Želim, da smo energični, pozitivni, zdravi, ne pa neki depresivni norci, ki bežijo pred teroristi!"

Na desni strani si lahko ogledate videoposnetek pogovora s Tomom Križnarjem.

"EU, do katere sem lahko najbolj kritičen, posreduje milijone evrov v obliki hrane in medicinskih pripomočkov, včasih v obliki šolskih sredstev. To je lepo, a ljudje so si v Afriki racionalno pridelovali hrano, v Afriki imajo preveč hrane, razen na križnih žariščih. Ljudje v Afriki imajo svojo medicino, svoje načine zdravljenja, ne rabijo kemoformacevtskih, zlikovskih združb, ki jim potem prodajajo antimalarike po 80 evrov. Kdo v Afriki si pa lahko to privošči? Mi jih navajamo na naš način, mi jim sugeriramo, da je to civilizacija, pa to sploh ni res, mi smo največji lopovi na Zemlji. Kar se tiče šole - seveda, dajmo jim to, kar smo nazadnje odkrili, ne pa neka "jajca", ki jim sami več ne verjamemo", še pravi Križnar, ki meni, da bi Afričanom lahko pomagali predvsem z večjo medijsko izpostaljenostjo. "Pomagajmo tem ljudem medijsko, dajmo jim možnost, da se bodo predstavili svetu, da ne bomo mi o njih pisali knjige, delali filme in poročila. Dajmo jim kanal, da se bodo predstavili kot ponosni, dostojanstveni ljudje, ne pa da so vedno videni kot lačni, umirajoči v vojni, zblojeni, nasilni norci, ki se kar naprej preganjajo in umirajo zaradi nesmislov."

Bush ustavil Drnovškovo "Svet za Darfur"
"Ker je bivši ameriški (Bushevi) administraciji uspelo ustaviti Drnovškovo akcijo "Svet za Darfur" in dizajnirati Darfur kot žrtvenik sveta, koder se žrtvuje v korist ameriško-kitajskih odnosov, kot smo jim priča - slovenski politiki razen, recimo, Franca Jurija, ne vidijo koristi vtikati se v žerjavico. Moja naloga je prepričati jih, da se Darfur tiče naše in varnosti EU-ja, saj je celotno področje Sahela, koder zaradi klimatskih sprememb vse bolj ubija suša, vse bolj kotišče potencialnih beguncev in teroristov. Ne gre samo za reveže daleč stran, gre za raka, katerega metastaze se širijo k nam. Majhna Slovenija lažje odpre problem vojn za vodo (ki čakajo prav zato, ker živimo na vodi, tudi nas), kot velike kolonialne sile, ki bežijo od odgovornosti. Bitka za darfurske otroke - je bitka za naše otroke. Ne moremo pogrešiti, če se zavzamemo za žene in matere tri ure leta z reaktivcem daleč, ki ta trenutek po deževni noči s točo kričijo na pomoč, da njih otroci zaradi žeje umirajo. Glavna identiteta Slovencev mora biti ČLOVEKOLJUBLJE," je o tem, kaj lahko Slovenija in Slovenci naredimo za pomoč Afričanov, povedal človekoljub.

"Verjamem v človekoljubnost"
"Šteje srce, dobra volja, s katero moramo mi navadni ljudje nadzirati politike, za katere pravim, da so nas spravili v še vse vojne do sedaj. Verjamem v človekoljubnost, ki se pojavi takrat, ko začneš prav gledati. Ko začneš gledati, da nas je šest milijard, da je vsak različen, da pa ni manj vrednih in več vrednih, da smo vsi samo ljudje in da ni razloga, da ne bi rajali ter da se koljemo zaradi tujih interesov. Tako malo elit ima koristi, da se mi pobijamo", razlaga Križnar.

Smo potomci Afričanov
In zakaj naj bi posameznega Slovenca zanimalo, kaj se dogaja v Afriki in z Afričani? "Slovenci - pojdite v Afriko. Tako malo imamo izkušenj z Afriko. Najbolj značilno za Afričane je sposobnost preživeti. Ti ljudje so preživeli 180.000 let zgodovine. Mi smo potomci Afričanov, ki so šli v svet in popularizirali, počlovečili ves planet. A tam doli, na našem starem kontinentu, v maternici, ki je rodila človeštvo, je še toliko naših sorodnikov, ki potrebujejo našo pomoč, ker so jih gospodarji vojne spravili v nemogoče situacije od Somalije do Mavretanije, od Egipta pa do Južne Afrike. Pred kratkim smo spoznali, da somalijski pirati ropajo, ker smo jim vse ribe polovili, tja jim vozimo smeti iz nemških bolnic. Žal nam je, nekaj se bo spremenilo."

Napadajo, ker so ostali brez spolnega življenja
"Dajmo spoznati Afriko, dajmo spozna te t. i. teroriste, džandžavide npr. v Darfurju. Veste, zakaj napadajo afriške vasi? Ker zaradi manj dežja ne morejo vzgojiti dovolj krav, ne morejo dobiti deklet in zato nimajo seksa. Torej - kurjenje fosilnih goriv, pregrevanje planeta, klimatske spremembe so mladim fantom v Sahelu vzele možnost spolnega življenja. Če se tega zavedamo, bomo nekaj naredili, da se ti mladi fantje ne bodo odpravljali kot plačanci sudanskega režima klat Afričanov in si na ta način zagotavljati črnske deklice, ampak jim bomo pomagali, da bodo dobro stali. Dajmo jim vrtalne naprave, da bodo spet odkrili vodo, ki je vedno globlje v Sahari", pa je opisal nastalo situacijo in njeno rešitev morije v Darfurju.

M. R., T. V.

Prijavi napako
Komentarji
max70
# 31.05.2009 ob 11:01
Nimrod No.1, lojzi1, King-Kong, Desktop Messiah, windhoek

Fantje ne si delat sramote z komentarji ki so na ravni šimpanza iz ZOO vrta.
Največja neumnost ki sem jo zadnji čas prebral: Zahod se že od nekdaj nesebično žrtvuje za tiste, ki imajo manj in ponavadi v zahvalo dobi kritike, teroriste ter univerzalno sovraštvo. Ko je bilo treba reševati Afganistan pred ponorelimi talibani je interveniral Zahod, ko je bilo treba odstraniti diktatorja v Iraku, je interveniral Zahod, ko bo treba rešiti Irance pred ponorelimi mulami bo interveniral Zahod. In ob vseh teh žrtvah Zahoda nekateri še niso zadovoljni. HA, ha, ha, ha, ha.

11.9.2001- Ljudje znotraj ameriške vlade so izvedli dobro načrtovani teroristični napad na lastno ljudstvo z zrušitvijo treh stavb WTC-ja. Za krivca so si izmislili Osamo Bin Ladna in talibane, ki so jim še do leta 2001 pošiljali denar in vojaško opremo. Po zasedbi Afganistana so dobila izključno pravico do vseh gradbenih poslov v državi ameriška podjetja katerih lastniki so večinoma ljudje iz bivše Busheve administracije in ljudje ki so prispevali denar za njegovo volilno kampanjo.
IRAK - Z ponarejenimi in izmišljenimi podatki obveščevalnih služb o orožju za množično uničevanje in izmišljenih povezavah Sadama Huseina z Al-Kaido so zasedli mednarodno priznano in neodvisno državo Irak, ter umorili njenega izvoljenega predsednika. In spet so za obnovo Iraka v ospredju ista podjetja in isti ljudje kot v Afganistanu.
KOSOVO - Največji zagovorniki bombardiranja Srbije in neodvisnosti Kosova prihajajo iz ZDA in imajo sedaj pod kontrolo skoraj celotno gospodarstvo Kosova in mastno služijo na račun naivnih ljudi, ki ne dojamejo kaj se res dogaja.
SOMALIJA - Potem ko so povzročili brezvladje v tej državi in izropali njihova naravna bogastva so zahodne države poslale še svoje ribiške flote, kjer pod zaščito vojaških ladij še naprej neovirano in zastonj ropajo v Somalijskih vodah ter iz Evrope in Japonske vozijo odpadke in onesnažujejo njihovo obalo. Tiste ki so se jim uprli pa so enostavno razglasili za pirate. Še ena laž od mnogih ki nam jih prodaja vladarska elita bogatašev in bankirjev ki jih zanima samo denar in dobiček.
Mefisto
# 27.05.2009 ob 20:24
Dokler se ne bodo zganile ZDA, je EU brez moči. Na žalost...
liliputput
# 27.05.2009 ob 18:20
erikk

Pa mi povej kje in kako bi začel reševati probleme, preden bi šel po svetu. Nekateri pač ne morejo biti doma in raje rešujejo težave drugje, daleč od svojega doma. Kar se pa tiče Darfurja bi pa že moral vedeti, da so tam vojne za vodo, nafto in diamante. In sudanski vojski pomagajo afriško gibanje, ZDA, Kitajska.
erikk
# 26.05.2009 ob 11:30
Mal mi gre že na živce ta Darfur. Je še drugih,na tisoče potrebnih pomoči. Najprej pa je treba poskrbet daoma pol pa posegat v tujino.
sstanislavv
# 26.05.2009 ob 11:24
Nimrod No.1
lojzi1
King-Kong
Desktop Messiah

Lepo se kaže vaša zavest.
Raje preberite, kakšno njegovo knjigo, ali pa pojdite sami po svetu, da se vam bo odprla glava in srce.
mdural
# 26.05.2009 ob 09:41
" To je lepo, a ljudje so si v Afriki racionalno pridelovali hrano, v Afriki imajo preveč hrane, razen na križnih žariščih. Ljudje v Afriki imajo svojo medicino, svoje načine zdravljenja, ne rabijo kemoformacevtskih, zlikovskih združb, ki jim potem prodajajo antimalarike po 80 evrov. Kdo v Afriki si pa lahko to privošči? Mi jih navajamo na naš način, mi jim sugeriramo, da je to civilizacija,"
S tem se zelo strinjam, Tomo ma sicer mogoče dober namen ampak daje vtis norega aktivista in s tem si ne pomaga ravno veliko. Njegov film DarFur me je zelo razočaral saj je deloval ravno v nasprotni smeri, kot je on verjetno hotel saj je Darfurce pokazal kot ponorele islamiste, ki jim se samo, da se bojujejo...
Z malce bolj elegantnim načinom bi lahko več dosegel a je to kar počne vseeno bolje kot nič.
zahod.west
# 26.05.2009 ob 09:36
5. Nimrod No.1 (25. maj 2009 ob 18:58)
Sure, islamokomunistična propaganda...

Zahod se že od nekdaj nesebično žrtvuje za tiste, ki imajo manj in ponavadi v zahvalo dobi kritike, teroriste ter univerzalno sovraštvo. Ko je bilo treba reševati Afganistan pred ponorelimi talibani je interveniral Zahod, ko je bilo treba odstraniti diktatorja v Iraku, je interveniral Zahod, ko bo treba rešiti Irance pred ponorelimi mulami bo interveniral Zahod. In ob vseh teh žrtvah Zahoda nekateri še niso zadovoljni.

5
Desktop Messiah
# 26.05.2009 ob 08:53
tomo je cinik ki noče dojet da palestinci trpijo, ajejejejej kako trpijo
DREADLORD
# 26.05.2009 ob 07:06
Nimrod zapomni si. Vojna je najboljši biznis. Zato ta tovj razviti Zahod tako rad posega. Ker pa je vendo dražji biznis, tudi Zahod gleda kje bo posegel, da bo tudi s tem nakoval malce dobička za "napredek". Po drugi strani pa, ali so ti posegi dejansko dli kakšne rezultate? Recimo da ne. Irak in Afganistan sta v kaosu, pa če protagonisti teh dveh posegov še ne vem kako lepotičijo z izjavami.
Lojzi in Kingkong, ne napenjajta tiste vajine možganske celice. Zna ob vročini še ta odmreti.
MoTmOt
# 26.05.2009 ob 00:29
Dobr je povedu.
King-Kong
# 25.05.2009 ob 23:20
Kir kreten je tale Križnar, jaaaoooo.....
Nimrod No.1
# 25.05.2009 ob 18:58
Sure, islamokomunistična propaganda...

Zahod se že od nekdaj nesebično žrtvuje za tiste, ki imajo manj in ponavadi v zahvalo dobi kritike, teroriste ter univerzalno sovraštvo. Ko je bilo treba reševati Afganistan pred ponorelimi talibani je interveniral Zahod, ko je bilo treba odstraniti diktatorja v Iraku, je interveniral Zahod, ko bo treba rešiti Irance pred ponorelimi mulami bo interveniral Zahod. In ob vseh teh žrtvah Zahoda nekateri še niso zadovoljni.
luckyme
# 25.05.2009 ob 18:51
Ne vem, če koga v Sloveniji spoštujem še bolj od Križnarja. Redki biser, ki kljub nasprotovanju ozkoglednih in ozkosrčnih ljudi in vsej nevarnosti navkljub nesebično sledi svojim idealom in ob tem dela dobro drugim. Ob tem ga mnenja in kritike egoistov ne zanimajo... Respect...
smejka
# 25.05.2009 ob 17:02
Križnarju poklon za vse njegovo prizadevanje.
Desktop Messiah
# 25.05.2009 ob 16:57
revnejši je človek, manjše so njegove potrebe. darfurcu vodovod služi toliko, kot papuanskemu ljudožercu igralna konzola. brez veze.
windhoek
# 25.05.2009 ob 16:40
mi smo največji polovi na tem svetu

a vnedar hoče vsaka rasa na tem svetu živeti med temi lopovi
a vendar hoče vsak neke koristi od teh lopovih
Marga
# 10.08.2009 ob 17:04
Dajmo konkretno prispevat vsak po svojih zmožnostih. Jaz bom dala 50 eurov za začetek.
Kazalo