Ranjenim skušajo pomagati gasilci, vojaki in zdravniki. Foto: Reuters
Ranjenim skušajo pomagati gasilci, vojaki in zdravniki. Foto: Reuters
Bejrut
Nasilje v LIbanonu je pogosto povezano z državljansko vojno v Siriji. Foto: Reuters

Eksploziji sta v razmiku nekaj minut odjeknili na jugu Bejruta, ki je večinoma pod nadzorom šiitskega proiranskega gibanja Hezbolah. Iranski veleposlanik v Libanonu naj bi bil na varnem.

Snemalec Isam Abdulah je dejal: "Samo pri enem vhodu v veleposlaništvo sem preštel šest trupel. Odtrgani udi so ležali tudi dve ulici stran. Razdejanje je ogromno, videti je, da je šlo za avtomobil bombo."

Veliko avtomobilov je zgorelo, poškodovana so pročelja bližnjih stavb, stekla pa so zaradi moči eksplozije popokala. Sama zgradba veleposlaništva je zelo dobro varnostno zaščitena, zato v napadu ni bila preveč poškodovana. Na kraj dogodka so prihiteli vojaki, gasilci in reševalci, ki pomagajo ranjenim.

Prihajajo sicer nasprotujoča si poročila o tem, kaj je povzročilo eksplozijo. Nekaj jih trdi, da sta bili izstreljeni dve raketi, drugi pa, da je šlo za avtomobil bombo.

Odgovornost za napad so prevzele brigade Abdulaha Azama, podružnica Al Kaide s sedežem v Libanonu. Njeni člani so zagrozili z novimi napadi, dokler Iran svojih sil ne bo umaknil iz Sirije in Libanon ne bo izpustil iranskih zapornikov.

Sirska vojna ne pozna meja
Iran in Hezbolah veljata za zaveznika sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ki ga želijo strmoglaviti sirski uporniki. Sirski spopadi se občasno razširijo tudi na libanonsko ozemlje, kjer potekajo ulični spopadi med Al Asadovimi privrženci in nasprotniki.

V Libanonu je v zadnjem času odjeknilo več bombnih napadov, ki so jih povezovali prav z vojno v Siriji, ki traja že dve leti in pol. Sunitske uporniške skupine, povezane z Al Kaido, so večkrat obsodile vojaško vpletenost Irana in njihovega libanonskega šiitskega paravojaškega zaveznika Hezbolah v sirsko vojno.

Samo avgusta je bilo v več napadih v Libanonu ubitih 66 ljudi.