Zasedanje kubanskega parlamenta. Foto: EPA
Zasedanje kubanskega parlamenta. Foto: EPA

Le nekaj dni zatem, ko je Kuba svoje napovedi gospodarske rasti za leto 2014 znižala za skoraj eno odstotno točko, je Castro parlamentu povedal, da so reforme "kompleksne", a da napredujejo s potrebnim tempom. "Da bi bil ta proces uspešen, mora biti izveden z ustrezno postopnostjo in z nenehnim nadzorom različnih strankarskih in vladnih struktur na vseh ravneh," je dejal Castro v 25-minutnem govoru.

"Postopnost ni neka kaprica, ali želja po zavlačevanju potrebnih sprememb. Nasprotno, nujno je zagotoviti red in se ogniti razpokam, ki bi nas pognale naravnost v napake, ki bi predlagane cilje skvarile."

Ukinitev dvojne denarne valute
Kubanski podpredsednik Marino Murillo, ki stoji na čelu Castrovega programa reform, je ob tem sporočil, da projekt ukinitve kubanskega sistema dvojne denarne valute poteka, otočane pa je posvaril, da sama monetarna združitev ne bo povečala kupne moči. "Da bi se to zgodilo, moramo proizvajati več," je dejal po poročanju Al Džazire.

Kubanske oblasti pravijo, da reforme ne pomenijo, da je otok sprejel kapitalizem, ampak da gre bolj za posodobitev kubanskega socialističnega modela. Kuba je decentralizirala državna podjetja, legalizirala prodajo nepremičnin in rabljenih avtomobilov ter omogočila več 100.000 Kubancem delo v zasebnem sektorju.