Svet

Poudarki

  • Plačilo bodo dobili le zaposleni v vojski, v nacionalni varnosti, v letalskem prometu in v sektorju za jedrsko energijo in orožje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 30 glasov Ocenite to novico!
Christine Lagarde
Christine Lagarde opozarja na posledice krize v ZDA na celotno svetovno gospodarstvo. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je zaradi krize doma že v sredo skrajšal načrtovano azijsko turnejo. V Maleziji in Filipinih, kjer naj bi se mudil ta konec tedna, ga tako ne bodo videli. Foto: EPA
VIDEO
V ZDA še vedno brez dogovora

Dodaj v

Lagardova: Brez dogovora o javnem dolgu ZDA bo trpel ves svet

Obama: Vlagatelje bi moralo resno skrbeti
3. oktober 2013 ob 10:42,
zadnji poseg: 3. oktober 2013 ob 19:11
Washington - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Nezmožnost zvišanja zgornje meje javnega dolga v ZDA bi lahko imela hujše posledice za svetovno gospodarstvo kot trenutna zaustavitev dela ameriške vlade, opozarja direktorica IMF-a.

V ZDA že tretji dan ostaja brez plačila 700.000 vladnih uslužbencev, zaprte ostajajo tudi številne vladne agencije, saj republikanci in demokrati še vedno niso dosegli dogovora o podaljšanju začasnega financiranja in o ponovnem zvišanju zgornje meje ameriškega javnega dolga, brez katerega bi lahko država že sredi meseca ostala brez sredstev za poplačilo obveznosti.

Bolj kot delna zaustavitev dela ameriških vladnih agencij je za Christine Lagarde skrb vzbujajoče, da ni dogovora o zvišanju meje javnega dolga, kar bi po njenem mnenju lahko vodilo do tako hude ali še hujše finančne krize, kot je izbruhnila leta 2008.

Direktorica IMF-a je opozorila, da morajo ZDA to težavo rešiti dolgoročno, a brez pretresov na kratki rok, ki bi lahko omajali okrevanje gospodarstva.

Obama ostaja odločen
Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo več kot eno uro govoril z republikanskim predsednikom predstavniškega doma Johnom Boehnerjem in vodjo republikanske senatne manjšine Mitchem McConnellom, toda soglasja niso dosegli. Več sto tisoč vladnih uslužbencev tako ostaja doma. Zaprtih je 19 muzejev, živalski vrt in narodni parki, ustavil se je velik del znanstvenih raziskav, ustavitev dela vlade pa ogroža tudi gospodarsko okrevanje.

Kot poroča BBC, bodo dobili plačilo le zaposleni v vojski, v nacionalni varnosti, v letalskem prometu ter v sektorju za jedrsko energijo in orožje.

Obama je k drami prispeval še z opozorilom, da bi politična kriza, ki je ohromila zvezno vlado, lahko vodila do nesposobnosti ZDA poplačati dolgove. "Zaustavitev dela vlade se je že zgodila, nesposobnost plačevanja obveznosti pa še nikoli," je dejal prvi mož Goldman Sachsa Lloyd Blanfein.

V pogovoru za televizijsko hišo CNBC je bil Obama jasen, da se o proračunskih zadevah ne bo pogajal, dokler republikanci ne sprejmejo zakona, ki bi omogočil nadaljnje financiranje vlade, ki zajema tudi financiranje zdravstvene reforme Obamacare, pa tudi tistega, s katerim bi zvišali zgornjo mejo javnega dolga ZDA. Če se to ne bo zgodilo v dveh tednih, Washington prvič v zgodovini ne bo sposoben poravnati vseh svojih obveznosti, kar bi lahko vodilo do znižanja bonitetne ocene ZDA.

Vlagatelji bi morali biti zaskrbljeni
Na vprašanje, ali je Washington spet ujet v eno izmed političnih in proračunskih kriz, ki se skoraj vedno rešijo v zadnjem trenutku, je odgovoril s svarilom, da bi morali biti vlagatelji zaskrbljeni. "Tokrat je drugače. Mislim, da bi jih moralo skrbeti," je odkrito priznal. Dodal je še, da je izsiljevanje Bele hiše z mejo zadolževanja "povsem nepotrebno".

Upi na hitri izhod iz krize so tako vse manjši. "Večino časa lahko vidite konec igre. Tokrat pa ga ni videti," je za MSNBC dejal republikanski senator Johnny Isakson. Demokrati so obljubili, da bodo imenovali pogajalce za oblikovanje dolgoročnega proračuna, če republikanci privolijo v takojšnji zakon o šesttedenskem financiranju vlade, ki ne bi omenjal reforme Obamacare.

K. Št., G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Blazz
# 03.10.2013 ob 10:44
kdaj bo pa dolar padu?
Ramus
# 03.10.2013 ob 10:45
"Ali Washington prvič v zgodovini ne bo sposoben poplačati dolgov?"

ZDA so najvčja izvoznica nasilja in finačnega terorizma po svetu. Živimo pa dobesedno v diktaturi kapitala. In to je po vseh merilih totalitarizem, enak ali pa še hujši od vseh drugih.
Sebastjan666
# 03.10.2013 ob 11:46
"Zaustavitev dela vlade se je že zgodila, nesposobnost plačevanja obveznosti pa še nikoli," je dejal prvi mož Goldman Sachsa Lloyd Blanfein.

Je rekel mož, ki vodi banko, ki je z drugimi velikimi bankami iz Wall Streeta pomagala ropati ne samo po ZDA, ampak po celem svetu, davkoplačevalcem pa pustila dolgove, in ustvarila brezdomce, brezposelne, reveže...... A nobenega še niso obsodili, še manj zaprli in to v baje najbolj, ne, naj naj naj naj najbolj demokratični in pravični državi v vesolju, ne samo na planetu.

Ampak, dokler jim bo folk dovoljeval, da se jim krade pred nosom, tudi nam v EU, dotlej bo tako.
sanauna
# 03.10.2013 ob 11:19
Amerika je bankrotirala ze zdavnaj ,resuje je samo vojna oz. ropanje arabskih drzav,...dolar pa tiskajo kot papir za Mcdonalds vrecke,..dolar je nicvreden brez arabske nafte ,ki je vezana na dolar,...zato je sel GADAFI na tak krut nacin in se mnogi drugi . Zelel je uvesti placilno sredstvo islamski dinar ki bi bil zlato oz. zlatniki,..to pa pomeni konec papirnatega dolarja ,nafta bi bila vezana na zlato,....no ni slo morda drugic.
PravnoSredstvo
# 03.10.2013 ob 10:55
Kot poroča BBC, bodo dobili plačilo le zaposleni v vojski, v nacionalni varnosti, v zračnem prometu ter v sektorju za jedrsko energijo in orožje.

- Enough SEEN & SAID. Zalostno. (Z izjemo zracnega prometa)
simonc27
# 03.10.2013 ob 11:10
Kdaj bodo šli američani na ulice?
mataj
# 03.10.2013 ob 11:13
Čakam dan, ko bo Amerika zaprosila za finančno pomoč in to Kitajsko.
Poscal se bom od smeha.
Naj mi nekdo z besedo napiše ta ameriški dolg, ki se sproti vrti na U:S: National Debt Clock.org.

17.000.000.000.000.
roxdegabba
# 03.10.2013 ob 12:30
A ni zanimivo, mi toliko bentimo čez našo vlado zaradi zadolževanja, ameriška vlada pa se zadolžuje tisočkrat več, pa je vse v redu. Poleg tega pa imajo še petrodolarje, od katerih živijo na veliki nogi že vse od konca druge svetovne vojne.

Mislim, da živimo v času, ko se bo dolar sesul kot hišica iz kart. Me prav zanima, kako se bo to odvilo.
rubin
# 03.10.2013 ob 12:20
meddržavna posojila bi morala biti brezobrestna in zgolj v primeru naravnih katastrof (potresov..). to sranje treba končat, pa privat banke pustit crknit.
Anzi23
# 03.10.2013 ob 14:33
Takoj znižat bonitetne ocene!
DejanD
# 03.10.2013 ob 13:13
Jz že več let govorim, da je Zda tik pred propadom ter tako tudi je. Koncev bo z Zda. Nimajo denarja, lahko bi nakupili še več tiskalnih strojev, vendar tud to ne gre v nedogled. Dolar je že v primerjavi z Evrom na izjemno nizkem nivoju. Zda je umetno vzdrževala visoke lastne bonitetne ocene ter si pomagala ekonomsko, ampak tudi to ni več dovolj. Ekonomija Zda je zaribala. Niti lopovski moody jim ne more več pomagat, Zda si zasluži zelo slabo bonitetno oceno, taka je realnost. Kje ste Evropske bonitetne hiše, Eu je še vedno pudel Zda, kaka žalost.
Zda goes down.
pfc
# 03.10.2013 ob 10:57
"Washington ne bo sposoben poplačati dolgov":

Ti šment!Ja kako pa to!Naj,naj,naj,naj,naj-demokratična,svobodoljubna,tolerantna in oh pa sploh država na svetu.Seveda-najbolj gospodarsko razvita......kaj je sedaj to!?
Od leta 1945 ta kvazi država živi od orožja in vojn,ki jih uprizarja po svetu.Kaj zdaj porečete branilci vaše zahodne "demokracije"?Proti komunizmu ste zganjali in še zganjate pravo gonjo...lov na čarovnice.Obenem ste se pa sami pokopali z vašo imperialistično politiko.Detroit je padel.Naslednji je....
kvihta
# 03.10.2013 ob 14:38
Se bo končno ta imperij zla zrušil?
21.12.2012
# 03.10.2013 ob 11:53
bolani svet v katerem živimo.
ma_ri_bor
# 03.10.2013 ob 11:45
Če tako na hitro izračunamo , so glede na število prebivalcev ZDA približno 10x bolj zadolžene od Slovenije. Kot bi mi imeli namesto 10 kar 100 miljard dolga. Še imamo prostora za rast :)

Največja ironija je, da se grejo glavnega svetovnega policaja in đeksona na puf...Brez posojil jih ne bi bilo nikjer. Dolgoročno je tu Rusija zmagala, Kitajska pa samo, če jim bo rubila. Če ZDA (oz. sistem) klecne je za njih dejansko edini izhod svetovna vojna, odpis dolgov in novo mešanje kart.
Mimogrede, Sirija ima dolg 0.
YoZo
# 03.10.2013 ob 11:26
@mataj

17 tisoč milijard oz. 17 bilijonov
vidia
# 03.10.2013 ob 22:05
Res prava prispodoba IMF čarovnice. Podoba zloglasne vampirke, ki se napaja s krvjo revežev in ni nikdar sita. Zaradi krvosesov IMF-a in sestrske Svetovne Banke za razvoj že danes trpi večji del sveta. Naj ti vampirji skupaj z USA crknejo čimprej.
ma_ri_bor
# 03.10.2013 ob 11:28
bodo dobili plačilo le zaposleni v vojski, v nacionalni varnosti, v letalskem prometu ter v sektorju za jedrsko energijo in orožje.

To je protiustavno, krši načelo enakosti pred zakonim. Upam, da javni uslužbenci tožijo vlado !
xOz
# 03.10.2013 ob 11:18
simonc27
# 03.10.2013 ob 11:10
Prijavi neprimerno vsebino
Kdaj bodo šli američani na ulice?

Ne hitro, ker imajo enako sprane mozgane kot Slovenci!
JMH
# 03.10.2013 ob 21:24
Pozdravljena tudi ti Lagarde.

A nisi ti predsednica MEDNARODNEGA denarnega sklada in na ameriškega. A se ne bi potemtakem morala zavzemati za to, da ostale države zmanjšajo odvisnost od shiranega kljuseta na crystal methu, namesto, da se temu daje še več odmerkov droge? Mogoče vas je pa samo strah, da skupaj z ZDA propade "sistem", ki vas kuje v nebo in Svet končno spozna, da je vaša prodajna uspešnica samo kup nehranljivega gnoja, da vaš družbeni status kar naenkrat trešči z oblakov na tla, ter iz herojev postanete popolni bedaki, za katere nikomur ne bo več mar? Blizu sonca letate Legarde. Da vam ne bo odpadlo perje, ki je umetno prilepljeno na vaša krila.

A ni super ta globalizacija po receptu, kot so nam ga uturili mednarodni vampirji?
jujc
# 03.10.2013 ob 15:03
No zdej pa vidimo zakaj so želeli vojno v Siriji.
stilist
# 03.10.2013 ob 11:30
Larisa, Ameika nas je že potegnila v brezno leta 2008, no bolje rečeno - peščica borznih špekulantov - voluharjev!!!
Zbudi_se
# 03.10.2013 ob 11:13
Vprašanje je le: "By default or by design?"
kataklizma
# 03.10.2013 ob 14:17
"Ali Washington prvič v zgodovini ne bo sposoben poplačati dolgov?"

ha! bodo pa pri banki za nov sveženj sveže tiskanih zelencev zaprosili (in zabredli še globlje) ... ruši seeee, ruši kapitalizem, od prvega dne dalje ... :) kaj si je Obama preveč "spimpal his ride"??? :P
rubin
# 03.10.2013 ob 12:16
upam, da se bo enkrat zrušil ta finančni sektor. ubistvu je tako, da se finančni sektor spravlja denar iz obtoka na način, da si države od vlagateljev sposodijo 1 enoto denarja in le to enoto dajo vladi, ki s njo plača uslužbence itd. torej gre v obtok 1 enota. iz obtoka pa preko davkov vlada vlagateljem po določenem času vrne eno enoto plus obresti. torej gre iz obtoka preko davkov gospodarstvu na bančne račune vlagateljem ena enota plus obresti. torej gre več iz obtoka, to je za obresti! in ker gre denar iz obtoka, majo firme vedno manj kupcev in posledično rata brezposelnost...ubistvu si vlagatelji na plečih davkoplačevalcev plemenitijo denar! to se mora končat!
gisky
# 03.10.2013 ob 12:15
mislim, da pa še spletne strani kot so www.nasa.gov zaprejo, je pa res blesavo...

trenutno na nasini spletni strani vidiš lahko samo to:

Due to the lapse in federal government funding, this website is not available.
We sincerely regret this inconvenience.

For information about available government services, visit USA.gov.
larisa5
# 03.10.2013 ob 11:26
to je lahko nevarno za ves svet. Amerika nas bo potegnila s sabo v brezno, ali pa bo vojna.
zapatist
# 04.10.2013 ob 00:24
Lagardova: Brez dogovora o javnem dolgu ZDA bo trpel ves svet

Hm..IMF pri enih navija za povečanje primanjkljaja in svari pred katastrofo, če tega ne bodo storili, pri drugih pa zmanjšanje primanjkljaja zahteva kot ukrep, ki bo blagodejen za njih.

Da poenostavim....manjši naj manj trošijo, da bo lahko Amerika več.
izo
# 03.10.2013 ob 13:49
Ali Washington prvič v zgodovini ne bo sposoben poplačati dolgov?

tokrat jim mogoče ne be več uspelo še bolj obubožat ostalega planeta, sicer pa realno oni realno ne bi prvič imeli za pufe pokrit. do zdaj je moral ostali svet colat, samo tokrat se ne opomogel od zadnjega udarca.
če amerika bankrotira (kar bi se realno moralo zgodit že nekaj let nazaj), ne vidim nobenega problema. naj evropske firma zasedejo položaje, pa naj dobijo prihodke od tam, kjer nimamo eu papirnih teroristov. samo kaj, ko so azijski tigri premočni..
severnik
# 03.10.2013 ob 12:28
Zaradi lastne nenasitosti do kapitala zopet trpijo navadni ljudje.
Jezni Smrk
# 03.10.2013 ob 10:59
Sovražim vprašaj.
a.orhidejca
# 03.10.2013 ob 10:46
vsem pol plače nižje !!!!!!!!!!!!!!!!!
NoriPlanet
# 04.10.2013 ob 01:05
Lagardova: Brez dogovora o javnem dolgu ZDA bo trpel ves svet

Kot da bi hotela reči: "Mi sii bomo sedaj kar sami odpisali ves dolg, ga naprtili vam, vi bodite pa lepo tiho, če ne vas bomo nabunkali". "Mi smo Gospodarji in vi boste počeli, kar mi rečemo."
NoriPlanet
# 03.10.2013 ob 17:58
Ne vem zakaj si nekateri želite kaos, polom ZDA, padec dolarja, pa ekonomski kaos..., pa nimate nobenih investicij, se ne bojite da bi tudi sami pri tem kaosu precej izagubili.

Mi kaos že imamo in nimamo več kaj izgubiti. Naj ga imajo tudi tisti, ki so ga ustvarili in prenesli po celem svetu. Čas je da se dolar umakne z mesta prve svetovne valute in naj se Američani sami ukvarjajo s svojo krizo.
Za nas je bistvena dobava nafte, ki pa se lahko nabavlja tudi neposredno, brez posredovanja dolarja.
Sebastjan666
# 03.10.2013 ob 15:23
Kdo je bil edini, ki je profitiral od Obama Care:
Healthcare Index se je povečal za več kot 200%.od marca 2009

Barry Ritholtz o Healthcare Indexu: and has done nothing but go up since ObamaCare was given Supreme Court approval.

Tako se to dela v 'demokraciji'. Gleda se samo kje se bo kaj ukradlo, folk pa misli, da se kaj dela zaradi njih. Republikanci pa seveda hočejo biti del korita, ni važno katerega, samo da denar kaplja od davkoplačevalcev. Tako to funkcionia. Ampak baje so v ZDA politiki sposobni. Ja, natanko toliko kot pri nas. Sesat iz državne blagajne zna pa res vsak bedak, tudi Jankovič ali Janša.
Cerberus
# 03.10.2013 ob 15:01
ZDA potrebujejo denar za vojne in to je le test, če se sploh rabi javni sektor!
Kazzzo
# 03.10.2013 ob 13:03
Bo pa FED še kaj denarčka naprintal, pa bo. saj drugega USA tako ali tako ne znajo.
Bobr
# 03.10.2013 ob 22:35
Ne vem zakaj si nekateri želite kaos, polom ZDA, padec dolarja, pa ekonomski kaos..., pa nimate nobenih investicij, se ne bojite da bi tudi sami pri tem kaosu precej izagubili.

Mogoče prav zato ne bi bil tako slab padec USA...non stop igrajo na isto melodijo. Dvig zgornje meje dolga, tiskanje dolarjev, vojna in grožnje kako zelo bo cel svet trpel zaradi nesposobnosti USA. Misliš da lahko tole traja v nedogled? Dlje kot bo trajalo bolj bo ostali svet trpel in bolj bodo investicije brezvezne.
levokrilo
# 03.10.2013 ob 13:49
Ali Washington prvič v zgodovini ne bo sposoben poplačati dolgov?

Peša prodaja maka? Folk navalio na belo, ne tolče več po žutem.
Sebastjan666
# 03.10.2013 ob 13:01
Angleški politik Ed Miliband je o tem skorumpiranem bančnem sistemu rekel:
“They used to say, ‘A rising tide lifts all boats,’ ” he said. “Now the rising tide just seems to lift yachts.”

To je letelo tudi na angleškega premierja Camerona, ki dela vse, da bi bogataši bili še bolj bogati, revni pa še bolj revni. Tako je to na zahodu, ne samo v Sloveniji, kot mislijo mnogi naši ljubi Slovenci. Ne, ne, niso naši politki izjeme, oni samo posnemajo to, kar vidijo drugje.
crusader
# 03.10.2013 ob 11:18
sej amerika že skos prosi za kitajsko posojilo, od česar ma tut kitajska koristi (podcenjeno valuto, cenejpi izvoz), ampak da bi ZDA s tako orožarno (en bombnik stane kot cel slovenski letni proračun) kr tako bankrotirala se ne bo zgodilo
DejanD
# 04.10.2013 ob 08:26
Aja pa diektorca Imf, nje se ne sme poslušat, v kolikor narediš kontra, kot reče imf, takrat narediš prav zase ter za državo. Zda ne sme vzet posojil pri iMF, saj jih oni hočejo še bolj zapufat ter si bodo kasneje bančniki lastili državo.
Sebastjan666
# 04.10.2013 ob 07:37
@nikhrast

Poglej si spodnji video:
"What political group does Obama belong in".

Veš zakaj je Amerika tako v dreku?
Folk niti ne ve iz katere stranke je Obama (no, glede na ogromno izbiro strank v Beli hiši, je to povsem razumljivo), ne da bi vedeli še kaj, malo več o zadevah, ki se tičejo ekonomije,
gospodarstva, Obamacare, itd itd itd....

Človek se vpraša, kdo bi moral imeti volilno pravico, človek nad 18 +, ali bi mogoče morali narediti najprej test razgledanosti, kot vstopnico za volilni listič, ker takšni državljani so sramota ne samo za ZDA, ampak za cel svet. Ampak takšne so naredili mediji, pohlep, american dream, american way..... naredili so generacijo popolnih bedakov - elitam je pa to več kot očitno všeč, saj takšne ovčke so vedno dobrodošle.

Prej kot ZDA crknejo, boljše bo, ker to je samo brain dead na infuziciji s heroinom.
Binder Dandet
# 04.10.2013 ob 07:11
Pa se ne zavedajo vsi ti kerlci, da smo v zanko ujeti? Hude posledice bodo, če ne bo ZDA zvišala meje za svoje zadolževanje. Če pa zvišajo mejo, pa samo prestavljajo nekaj, čemur ne morejo in ne moremo uiti. Propadu.
shemish
# 03.10.2013 ob 20:05
Toliko o opevani RASTI!
Naravni zakoni, anyone?!
bobothecat
# 03.10.2013 ob 18:30
V ozadju se namreč odvijajo politične igre največjih igralcev na globalnem političnem parketu...nekaj slabega pripravljajo o tem ni dvoma mogoče kolaps in rojstvo nove mednarodne valute in veliko sranje World War III
VemDaNeVem
# 03.10.2013 ob 12:59
dolg jim je začel nenadzorovano naraščati od deregulacije bank iz 1998. Zakon je podpisal že Clinton.
rubin
# 03.10.2013 ob 12:17
sebastjan666, točno tako.
Kazalo