Delo ameriške vlade je zastalo. Foto: EPA
Delo ameriške vlade je zastalo. Foto: EPA

Ameriški predsednik skuša doseči, da bi v predstavniškem domu vendarle potrdili zakon o podaljšanju začasnega financiranja brez ukrepov, ki bi za leto dni preložili začetek izvajanja zdravstvene reforme Obamacare.

Hkrati je kongres pozval, naj sprejme zakon o ponovnem zvišanju zgornje meje ameriškega javnega dolga, brez katerega bi lahko država že sredi meseca ostala brez sredstev za poplačilo obveznosti.

Republikanci so sicer napoved današnjega srečanja v Beli hiši že označili za svojo zmago, potem ko so v preteklih dneh Obami očitali, da se z njimi o vprašanjih proračuna ne želi pogovarjati. "Zadovoljni smo, da je predsednik končno uvidel, da je njegovo zavračanje pogajanj neopravičljivo," je poudaril tiskovni predstavnik vodje republikancev v predstavniškem domu Brendan Buck.

Predsednik skrajšal pot v tujino
Američani se bodo morali mogoče pripraviti na morebiten dalj časa trajajoč zastoj, saj bo kriza morda razrešena šele med razpravo o povišanju meje zadolženosti, predvidevajo ameriški mediji. Republikanci in demokrati naj bi se namreč po nekaterih navedbah že zedinili o tem, da povežejo obe vprašanji.

Obama je zaradi težav doma medtem skrajšal načrtovano turnejo po Aziji. Preložil je namreč za prihodnji teden načrtovan obisk Malezije in Filipinov, so sporočili iz Bele hiše.

Obamova udeležba na regionalnih vrhovih v Indoneziji in Bruneju za zdaj ostaja potrjena, čeprav bodo v Washingtonu to odločitev glede na razvoj dogodkov v tem tednu še enkrat proučili. Ob tem so poudarili, da bo obiske v Maleziji in na Filipinih Obama lažje preložil na primernejši čas, medtem ko z regionalnimi vrhovi to ni tako enostavno.

Medtem prihajajo vedno nova svarila glede neznosnega stanja, povezanega z zaprtjem velikega dela zveznih vladnih agencij. To je med drugim prizadelo kakih 70 odstotkov zaposlenih v ameriškem obveščevalnem sistemu, je opozoril direktor urada za nacionalne obveščevalne dejavnosti James Clapper.

ZDA v krču
ZDA v krču