Delavci še niso počistili sledov nočnega bojevanja, že je na letališču nova kriza. Foto: Reuters
Delavci še niso počistili sledov nočnega bojevanja, že je na letališču nova kriza. Foto: Reuters
Karači
Obleganje letališča je vzelo najmanj 30 življenj. Foto: Reuters

Tokrat je oborožena skupina napadla akademijo za letališke varnostne sile, v kateri se šolajo varnostniki, ki varujejo največje in najprometnejše letališče v državi.

"Današnji napad na zračne sile v Karačiju je odgovor na bombardiranje nedolžnih ljudi v dolini Tira in druga plemenska območja. Nadaljevali bomo s tovrstnimi napadi," je sporočil predstavnik pakistanskih talibanov Šahidula Šahid. Tokratni napad ni zahteval žrtev, po napadu pa je dvema napadalcema uspelo pobegniti.

V napadih vojske ubitih 15 upornikov
Pakistanske sile so namreč davi izvedle letalske napade na območje, kjer naj bi se skrivali teroristi. Kot je sporočila pakistanska vojska, je bilo v napadih v dolini Tira v okrožju Hiber uničenih devet skrivališč teroristov in ubitih 15 ljudi. Vojska se je tako odzvala na napad talibanskih skrajnežev na tovorni terminal letališča v Karačiju, ki je trajal skoraj 12 ur, od nedelje zvečer do ponedeljkovega jutra.

Odgovornost za prvi napad so prevzeli pakistanski talibani. Napad naj bi bil maščevanje za smrt talibanskega voditelja Hakimula Mehsuda, ki je bil ubit novembra lani v napadu ameriškega brezpilotnega letala. Talibanska skupina, ki je prevzela odgovornost za napad, je na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook še zapisala, da so napad na letališče izvedli zato, ker je "to največji logistični center, prek katerega prihajajo sredstva za križarsko vojno v Afganistanu in Pakistanu".

Pakistanski talibani so do zdaj že večkrat izvedli podobne napade, a večinoma na vojaške objekte. Leta 2011 so več kot 18 ur oblegali pomorsko oporišče v Karačiju, takrat je bilo ubitih najmanj deset ljudi. Skupno pa je bilo v spopadih s talibani v Pakistanu od leta 2003 ubitih že več kot 40.000 ljudi.