Jean-Marie Le Pen je bil zaradi svojih ekstremnih stališč lani izključen iz stranke Nacionalna fronta, ki jo vodi njegova hčerka Marine Le Pen. Foto: EPA
Jean-Marie Le Pen je bil zaradi svojih ekstremnih stališč lani izključen iz stranke Nacionalna fronta, ki jo vodi njegova hčerka Marine Le Pen. Foto: EPA

87-letni Le Pen je na vprašanje novinarjev, ali so milijoni umrlih, večinoma Judov, v plinskih celicah (holokavst) res le podrobnost zgodovine, je odgovoril, da ne gre za "milijone mrtvih, ampak za plinske celice". "Govoril sem o sistemu kot o podrobnosti zgodovine vojskovanja."

Le Pen, ki ga je na čelu njegove stranke Nacionalna fronta leta 2011 zamenjala njegove hči Marine, je prvič s spornimi izjavami glede plinskih celic razburil že leta 1987, sporna stališča pa je nato ponovil še večkrat, nazadnje aprila lani, zaradi česar so tudi sprožili postopek na sodišču.

Le Pen kriv zanikanja zločinov proti človečnosti
Pariško sodišče je določilo, da je Le Pen kriv zanikanja zločinov proti človečnosti, med katere spada tudi holokavst. Ob tem je zavrnilo Le Penove trditve, da ima kot evropski poslanec poslansko imuniteto pred pregonom. Sodniki so še ukazali, naj sodbo objavijo v treh časopisih, Le Pen pa mora plačati še 10.001 evro odškodnine trem dobrodelnim organizacijam, ki so sprožile sodni postopek proti politiku.

Kontroverzni Le Pen je znan po številnih provokativnih izjavah. Med drugim je dejal, da nacistična okupacija Francije v drugi svetovni ni bila "posebej nehumana". Po drugi strani pa je lani dvignil prah s primerjanjem francoskih muslimanov in nacistov.