Na letalu je bilo 53 potnikov in pet članov posadke. Foto: Reuters
Na letalu je bilo 53 potnikov in pet članov posadke. Foto: Reuters
Letalo TransAsie
Reševalne ekipe iščejo preživele in pobirajo dele letala. Foto: EPA

Letalo je padlo v reko v bližini prestolnice Tajpej. Vzrok nesreče še ni znan, očividci pa so na svoje telefone ujeli dramatični posnetek, ko se je letalo nenadoma pojavilo tik nad stolpnicami mesta, na obvoznici poškodovalo taksi, udarilo v most in padlo v reklo Kilung in skoraj popolnoma izginilo v vodi.

Na delu je več reševalnih ekip, ki skušajo pomagati preživelim. Več potnikov je še vedno ujetih v trupu letala, nekaterim pa je v rešilnih jopičih uspelo priplavati na obalo. Kot kaže, je nesrečo preživelo 15 potnikov.

Nesreča tik po vzletu
Dvomotorno turbopropelersko letalo ATR-72 je vzletelo z letališča Songšan v Tajpeju ob 10.52 in bilo namenjeno na otoke Kinmen, ki ležijo v bližini kitajskega mesta Šjamen. Letalski kontrolorji so izgubili stik s posadko kmalu po vzletu.
Tajvanska televizija je predvajala posnetek poslednjega sporočila iz pilotske kabine, kjer je slišati obupan klic člana posadke: "Na pomoč! Na pomoč! Motor v okvari!" Letalski predstavniki so ob tem sporočili, da posnetka pogovora niso posredovali v javnost in da gre najverjetneje za radioamaterski posnetek.

Na krovu je bilo med 58 potniki 31 turistov iz Kitajske. Vreme je bilo ob nesreči sicer oblačno, a brez posebnosti. Črni skrinjici so že našli, še vedno pa ni jasno, kaj je nesrečo povzročilo.
Šest predstavnikov letalske družbe, med njimi direktor Peter Čen, se je na novinarski konferenci že opravičilo za nesrečo. "Družinam žrtev izrekamo naše opravičilo, radi pa bi se tudi zahvalili reševalcem, ki tekmujejo s časom," je še dejal Čen.

Druga nesreča v šestih mesecih
To je bila že druga nesreča te družbe v dobrega pol leta. Julija lani je namreč letalo med neurjem na tajvanskem otoku Penghu padlo na stanovanjsko naselje. Umrlo je 48 ljudi. Tudi takrat je šlo za dvomotorno turbopropelersko letalo.

Letalska družba TransAsia Airways je bila ustanovljena leta 1951 in je prvi zasebni tajvanski letalski prevoznik. V zadnjih letih so hitro razširili svojo floto, ki jo trenutno sestavlja 20 letal. Letijo predvsem med Tajvanom in celinsko Kitajsko in drugimi deli jugovzhodne Azije.

Letalo pristalo v reki
Letalo pristalo v reki