Liberija je med najbolj prizadetimi državami. Foto: EPA
Liberija je med najbolj prizadetimi državami. Foto: EPA

Zdravstveni delavci zahtevajo višje plačilo za tiste, ki skrbijo za okužene s smrtno nevarnim virusom, ki je v zahodni Afriki zahteval že štiri tisoč smrtnih žrtev. Liberija je med najhuje prizadetimi državami z več kot polovico žrtev.

Po besedah pomočnika liberijskega ministra za zdravje Tolberta Nyenswaha bi stavka negativno vplivala na bolnike z ebolo in bi uničila napredek, ki so ga do zdaj dosegli v boju s hitro nalezljivo boleznijo. Vlada v Monrovii je pojasnila, da si zaradi ogromnih razsežnosti epidemije trenutno ne more privoščiti obljubljene povišice za zdravstvene delavce.

Osnovna plača za medicinske sestre in tehnike znaša med 200 in 300 dolarji na mesec, medtem ko je dodatek za oskrbovanje okuženih z ebole manj kot 500 dolarjev, vendar zaposleni zahtevajo 700 dolarjev. Zdravstveni delavci zahtevajo tudi lastno zaščitno opremo in osebno zavarovalno polico. V Liberiji je do zdaj za ebolo umrlo 95 zdravnikov.

Združeni narodi so v ganski prestolnici Akra vzpostavili svoj logistični center za koordiniranje boja proti eboli. V Gani sicer niso odkrili še nobenega primera virusa.

Druga okužba v ZDA
V ZDA je predsednik Barack Obama ukazal zaostritev varnostnih ukrepov, ko gre za oskrbo bolnikov z ebolo, potem ko se je z virusom okužila medicinska sestra, ki je delala v bolnišnici v Dallasu, kjer je umrl prvi okuženi z ebolo na ameriških tleh. Vodja ameriška centra za nadzor bolezni (CDC) Tom Frieden je napovedal temeljito preiskavo o tem, zakaj je prišlo do prenosa virusa.