Juncker in člani Komisije so se s prisego pred sodiščem EU-ja slovesno obvezali, da bodo spoštovali pogodbi in listino EU-ja o temeljnih pravicah ter da bodo obveznosti izpolnjevali neodvisno in v splošnem interesu Unije. Foto: EPA
Juncker in člani Komisije so se s prisego pred sodiščem EU-ja slovesno obvezali, da bodo spoštovali pogodbi in listino EU-ja o temeljnih pravicah ter da bodo obveznosti izpolnjevali neodvisno in v splošnem interesu Unije. Foto: EPA
PWC
Ne le svetovalna družba Price Waterhouse Coopers (PWC), družbam pri izogibanju davkom so svetovale tudi Ernst&Young, KPMG in Deloitte. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker
Kaj je vedel in česa ni? Foto: EPA

"To ni naključje. Prvi val je prišel, ko sem začel, drugi pa je sprožen, ko prisegam pred sodiščem, kar je zame pomemben dogodek," je ob prihodu na Sodišče Evropske unije v Luksemburgu, kjer bo zaprisegla nova Evropska komisija, dejal njen novi predsednik.

"Evropskemu parlamentu sem povedal, da sta za davčno harmonizacijo absolutno nujna koordinacija in približevanje davčnih politik. In to bom storil," je še dejal Juncker, ki zagotavlja, da ni bil osebno vpleten v dogovore z velikimi korporacijami.

Lux Leaks2
Na dan so prišle nove podrobnosti o skrivnih davčnih dogovorih v Luksemburgu, ki so jih izkoristila tudi velika ameriška podjetja, kot so Walt Disney, Skype, Koch Industries, Black & Decker, eBay in druga.

Potem ko je novembra Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) objavil prvo serijo člankov o tem, kako je 340 mednarodnih korporacij v Luksemburgu prek tajnih dogovorov doseglo, da so plačevali izredno nizke davke, nekatere celo manj kot odstotek, s čimer so se izognili plačilu več milijard evrov davkov, so v torek nadaljevali objavo novih razkritij, tako imenovani Lux Leaks2. Nove povezave so spet vrgle novo slabo luč na Junckerja, ki je bil v preiskovanem obdobju (2003-2011) luksemburški premier.

.

ICIJ je poleg Pricewaterhouse Coopers (PWC) tokrat pridobil dokumente tudi drugih računovodskih, revizijskih in svetovalnih družb, ki so svetovale korporacijam, kako plačati kar najmanj davkov. Gre za Ernst & Young, KMPG in Delloite, ki skupaj s Pricewaterhouse Coopers (PWC) predstavljajo "štiri velike" revizijske in svetovalne družbe na svetu. Dokumenti kažejo, da so skrivne davčne dogovore v Luksemburgu, s katerimi so se podjetja izognila plačilu davka, izkoristile družbe Walt Disney, Koch Industries, Skype, Black & Decker, eBay, Telecom Italia in še 30 drugih.

Disney plačal manj kot odstotek davkov
Walt Disney je na primer med letoma 2009 in 2013 prek Luksemburga plačal manj kot en odstotek davkov, podjetja ameriških milijarderjev Charles in David Koch, ki z milijoni dolarjev donacij podpirata republikansko stranko v ZDA, pa so med letoma 2010 in 2013 v Luksemburgu plačala največ 4,15 odstotka davka. Podjetje Koch Brothers je drugo največje zasebno ameriško podjetje.

Podjetje Skype, ki je zdaj v lasti Microsofta, je prek dveh luksemburških podjetij in irske podružnice v zapletenih povezavah obračalo dobiček tako, da mu v Luksemburgu v petletnem obdobju ni bilo treba prijaviti nikakršnega davka na dobiček pravnih oseb. Juncker je leta 2005 v vlogi luksemburškega premierja dejal: "Skype bo ostal pri nas tudi zaradi ugodnega davčnega okolja, ki smo ga ustvarili v Luksemburgu."

Za Luksemburg ni nič sporno
Pričakovati je, da se bo zaradi novih razkritij na Junckerja znova povečal pritisk. Nedavno je v Evropskem parlamentu že prestal glasovanje o nezaupnici, ki so ga zaradi izbruha afere z izogibanjem plačevanja davkov v Luksemburgu zahtevali evroskeptični poslanci, a na svojo stran niso pridobili glavnih političnih skupin.

Dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Matjaž Trošt poroča, da v Luksemburgu, kjer zdaj le še stežka oporekajo oznaki davčna oaza, vztrajajo, da davčni dogovori s številnimi mednarodnimi korporacijami niso nič nezakonitega, saj davčni sistem v tej državi ni v ničemer neskladen z nacionalno ali mednarodno zakonodajo na tem področju. Juncker je v pogovoru za današnjo izdajo francoskega časnika Liberation priznal, da je afera njegovo politično moč objektivno gledano oslabila.

Tiskovni predstavnik komisije Ricardo Cardoso je dejal, da se je Komisija zavezala, da bo okrepila boj proti izogibanju davkov ter poskuse za harmonizacijo davčne strukture v Uniji. Dodal je, da je Juncker povsem osredotočen na svoje delo ter na prednostne naloge, ki si jih je začrtal in vključujejo tudi boj proti izogibanju davkov.

Evropska komisija naj bi v luči razkritij razmišljala tudi o tem, da bi terjala obvezno razkritje vseh davčnih sporazumov korporacij in posamičnih držav, še poroča Trošt.