Po popisu predstavljajo Romi dva odstotka prebivalstva na Madžarskem, pri čemer pa ocenjujejo, da jih je v resnici vsaj 5 odstotkov, s čimer so največja manjšina v državi. Foto: EPA
Po popisu predstavljajo Romi dva odstotka prebivalstva na Madžarskem, pri čemer pa ocenjujejo, da jih je v resnici vsaj 5 odstotkov, s čimer so največja manjšina v državi. Foto: EPA
Budimpešta
Na zadnjih madžarskih volitvah je skrajno desničarska stranka Jobbik, ki ne skriva antisemitizma in sovraštva do Romov, dobila kar 16 odstotkov glasov. Foto: Reuters

Z izjavo je Zsolt Bayer izzval ostre obsodbe ne le opozicije, temveč tudi svoje stranke, ki sicer vlada z ustavno večino in ji protiromske težnje niso tuje. Bayer, ki dela kot novinar pri dnevniku Magyar Hirlap, je napisal komentar na krvavo silvestrovanje, ko naj bi nekaj Romov zabodlo dva mladeniča, od katerih je eden še vedno v kritičnem stanju.

Brez zadržkov po silvestrskem incidentu
V sobotnem pisanju je 49-letni Bayer zapisal: "večina Ciganov ni primerna za sobivanje, neprimerni so za življenje med ljudmi. Ti Cigani so živali in se vedejo kot živali ... Ne smemo jih prenašati ali razumeti, ampak jih moramo kaznovati." Med drugim je Bayer še navrgel, da "opravljajo svoje potrebe, kjer želijo". Velik del Romov pa je po njegovem prepričanju "morilcev", ki jih je treba "odstraniti".

Med novoletno zabavo v nočnem klubu v vasi Szigethalom južno od Budimpešte so se mladi športniki in skupina Romov sprli in nato stepli, pri čemer sta bila dva mladeniča huje zabodena. Eden izmed ranjencev je še vedno na intenzivni negi, stanje pa je kritično, a stabilno.

Minister za izključitev Bayerja iz Fidesza
Njegove v soboto objavljene izjave niso pritegnile večje pozornosti, dokler ni minister za pravosodje in upravo Tibor Navracsics, tudi član Fidesza, v ponedeljek zvečer za komercialno televizijo dejal, da za Bayerja znotraj Fidesza "ni prostora". Navracsis, ki je tudi podpredsednik vlade, je še poudaril: "Nihče ne sme razvrščati ljudi po rodu."

Demokratična koalicija nekdanjega premierja Ferenca Gyurcsanyja je državnega tožilca pozvala, naj proti Bayerju zaradi spodbujanja k sovraštvu sproži sodni proces. Zeleni LMP so pozvali Fidesz, naj Bayerja izključi iz svojih vrst, novo združenje nekdanjega tehnokratskega premierja Gordona Bajnaija pa predlaga "skupno ukrepanje demokratov desnice in levice".

Rasističen govor in škandali Bayerju niso tuji
Bayer je bil leta 1988 med 37 ustanovnimi člani Fidesza, stranke, ki jo je Viktor Orban že dvakrat popeljal na oblast, pri čemer si je zaradi spornih reform in zakonov obakrat nakopal obtožbe o nedemokratičnosti, kar so posredno podkrepile tudi kritike Evropske unije. Bayer, ki sicer že vseskozi deluje kot novinar, je na Madžarskem doslej poskrbel že za več škandalov. Med drugim je napisal že več proti madžarskim Judom usmerjenih člankov, med drugim je Jude razglasil za "smrdljive izmečke".