Svet za medije, v katerem bodo imeli vladni predstavniki večino, bo lahko oglobil medije za
Svet za medije, v katerem bodo imeli vladni predstavniki večino, bo lahko oglobil medije za "politično neuravnoteženost" in žaljenje človekovega dostojanstva. Foto: EPA

V petek bo zakon objavljen v madžarskem uradnem listu in s tem bo tudi začel veljati. Schmitt naj bi sporni zakon podpisal skrito pred očmi javnosti, o podpisu javnost tako uradno ni bila obveščena. Madžarski mediji so o podpisu zakona izvedeli od uredništva uradnega lista, kjer bo zakon objavljen.

Velike pristojnosti svetu za medije
Novi zakon postavlja okvire za delovanje radijskih in televizijskih postaj kot tudi tiska in svetovnega spleta. V skladu z njim bo lahko novoustanovljeni svet za medije, v katerem bo pet članov iz vladajoče stranke Fidesz, z visokimi denarnimi kaznimi oglobil medije zaradi poročanja, ki ne bo "politično uravnoteženo" ali bo žalilo človeško dostojanstvo.

Predvidene kazni so do 200 milijonov forintov (700.000 evrov) za televizijske postaje in do 25 milijonov forintov (89.000 evrov) za časopise in spletne medije.

Novoustanovljeni svet bo imel prav tako pravico do vpogleda v dokumente medijev, še preden bo kršitev ugotovljena. Poleg tega bodo morali novinarji razkriti svoje vire, ko bo šlo za vprašanja, povezana z nacionalno varnostjo.

Socialisti kritični do predsednika in zakona
Predsednik, sicer zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana, se tako ni odzval pozivu opozicije, da naj zakona v zdajšnji obliki ne podpiše in naj ga najprej predloži v presojo ustavnemu sodišču.

Opozicijska socialistična stranka MSZP je zato že napovedala, da bo zakon sama predložila v presojo ustavnemu sodišču. "Zdaj je jasno, da se prvi človek naše države ni sposoben zoperstaviti uničenju demokracije," so ob tem sporočili iz MSZP-ja.

Zakon je ostro kritiziralo več evropskih voditeljev, pa tudi številne mednarodne organizacije in madžarski ter tuji mediji.