Svet
Skopje
Makedonija se je pridružila Hrvaški z vpisom definicije poroke kot zveze med moškim in žensko v ustavo. Foto: EPA
Nikola Gruevski z ženo
Gruveski je odločen zagovornik tradicionalnih družinskih vrednot. Foto: EPA

Dodaj v

Makedonija z ustavo prepoveduje poroke istospolnih parov

"Zaščita pred posegi v večstoletno tradicijo poroke"
17. julij 2014 ob 13:15,
zadnji poseg: 17. julij 2014 ob 13:47
Skopje - MMC RTV SLO, STA

Makedonija bo spremenila ustavo, v kateri bodo izrecno prepovedane istospolne poroke. Oblast je prepričana, da so zaščitili tradicionalno družino in verske vrednote poroke.

Za predlog spremembe ustave, v kateri se bo poroka definirala izključno kot "zveza med moškim in žensko" je v 123-članskem parlamentu glasovalo 82 poslancev, šest pa jih je bilo proti iz opozicijske Demokratične stranke Albancev. Spremembo bodo uveljavili takoj.

Po besedah poslanca vladajoče stranke VMRO-DPMNE Ilije Dimovskega bo predlagana sprememba ščitila "tradicionalno družino in verske vrednote poroke".

Vladajoča stranka je po zmagi na aprilskih parlamentarnih volitvah pohitela s predlogom, potem ko je bila lani Makedonija priča valu ogorčenja ob nameri, da bi organizirali parado ponosa, proti kateri so šli na okope konservativni politiki in vplivna Pravoslavna cerkev.

Še en poslanec VMRO-DPMNE Vlatko Gjorčev je prepričan, da bodo zdaj zagotovili, da nihče ne bo posegal v "večstoletno tradicijo poroke v Makedoniji".

"Ustavna zaščita in jasna definicija poroke bo omogočila zaščito otrok in potrditev njihove vzgoje v družinskem vzdušju, v katerem so glavni stebri starši, mati in oče," je v začetku meseca povedal tiskovni predstavnik vlade Aleksandar Gjorgijev.

Vladajoča stranka je že lani poskušala s predlogom v parlamentu, vendar ni zbrala potrebnih dve tretjini glasov za spremembo ustavo. Glavna opozicijska stranka socialdemokratov je predlogu nasprotovala, saj je po njenem mnenju družinski zakonik iz 90. let prejšnjega stoletja že določa poroko v heteroseksualnih pojmih.

Uvajanje konservativnih družinskih študij
Makedonski profesor za družinsko pravo Dejan Micković je za portal Balkaninsight je vladni korak v tej smeri označil kot strogo politično odločitev, ki je namenjena okrepitvi tradicionalnega pojmovanja družine pred morebitnimi poskusi uzakonitve porok med istospolnimi pari in posvajanje otrok v prihodnosti.

Prejšnji mesec so organizacije za človekove pravice pozvale državno komisijo za boj proti diskriminaciji k ukrepanju proti nedavni uvedbi "družinskih študij" na največji univerzi v državi, pri katerih poučujejo, da sta ločitev in homoseksualnost deviaciji. Komisija in vlada se na pozive nista odzvali.

Univerza svetega Cirila in Metoda je pred kratkim napovedala, da bo ustanovila Inštitut za družinske študije, v katerem kritiki vidijo politiko vlade premierja Nikole Gruevskega, ki od prevzema oblasti leta 2006 vodi socialno konservativno politiko.

Makedonija ima med vsemi balkanskimi državami po mnenju organizacij za pravice istospolno usmerjenih najhujšo statistiko pri zaščiti gejevske, lezbične, biseksualne in transseksualne populacije. Država si sicer že več let prizadeva pridobiti status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, a jo pri tem ovira sosednja Grčija zaradi spora glede imena Makedonija.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
DrMinistr
# 17.07.2014 ob 13:35
Država si sicer že več let prizadeva pridobiti status kandidatke za članstvo v Evropski uniji

In tokratna sprememba ustave je seveda korak v to smer...
Binder Dandet
# 17.07.2014 ob 13:25
Če bodo kdaj želeli v EU, bodo spet spreminjali ustavo. Mi je pa všeč vsaj to, da ne mečejo peska v oči in nalagajo o naravnosti, ampak povedo, da gre za verske vrednote.
STRIKE
# 17.07.2014 ob 13:46
Sploh ne razumem zakaj nekateri ne želijo deliti naziv poroka in zakonska zveza z istospolnimi pari!

Saj to nič ne posega v življenje drugih!

Kaj mislijo da bo njihov zakon bolj trden zaradi tega?

Jaz se pa veselim dneva, ko bo to urejeno pod istim zakonom! Tako bodo moji prijatelji enakopravni v zakonu.

Sedaj me je groza ko vidim da jih dajejo v posebne zakone, kot da imajo kugo!
TineB
# 17.07.2014 ob 13:50
Enako je storila npr Hrvaška - ker so tako ljudje na referendumu izglasovali.

In potem so v hrvaškem Saboru včeraj sprejeli zakon o "življenskem partnerstvu" (89 glasov od 140; le 16 jih je bilo proti, ostali niso glasovali), ki homo parom (v uradno sklenjenem partnerstvu ali "na koruzi") podeljuje enake pravice in dolžnosti, kot jih imajo poročeni hetero pari ali hetero "koruzniki" - razen skupne posvojitve otrok. Še celo obred sklenitve partnerstva bo skoraj identičen poroki. Zakon se začne izvajati čez 1 mesec.

Slovenija je takšno rešitev (ločen isntitut z enakimi pravicami - a brez možnosti skupne posvojitve otrok) imela v DZak, ki so ga "napredni" Slovenci zavrnili na referendumu - v DZ pa je bil izglasovan le z navadno večino (44 glasov - torej manj kot polovico vseh poslancev) in skoraj dobil veto Državnega sveta.

Enaka rešitev je bila zdaj kot osnutek predlagana v posebnem zakonu (ne več v DZak, ampak ZPS), a rešitve bi bile iste kot jih je DZak predlagal (ločen institut, enake pravice, možnost obredne sklenitve partnerstva, brez možnosti skupne posvojitve) - pa je prej vlada padla in iz tega ni bilo nič. Itak pa, četudi bi zakon bil sprejet, bi bil uporabljen šele 6 mesecev po sprejemu v DZ.

Ergo: v SLO pa še vedno velja ZRIPS, ki ne prinaša enakih pravic in dolžnosti homo parom kot jih imajo hetero pari. Še celo neustaven je v vsaj nekah delih, kar je tudi US ugotovilo in z odločbo to začasno popravilo. Slovenski homo pari so torej v bistveno slabšem pravnem položajo, kot bodo pa hrvaški homo pari že čez mesec dni.

"Napredna Slovenija." Tako zelo "napredna", da jo je na tem področju prehitela celo Hrvaška, ki je precej bolj konzervartivna. Da bo mera še bolj polna - lahko se zgodi, da nas na tem področju prehiti celo Srbija, kjer že obravnavajo podobno rešitev, ki jo je Hrvaška sprejela (in kot bi jo naš DZak ali ZPS prinesel). Pa je tudi tam z ustavo zakonska zveza možna le med moškim in žensko. SLO ustava pa te omejitve nima, homo pari so pa še vedno na slabšem kot v državah, kjer ta zapoved v ustavi velja. Go figure!
DrMrrr
# 17.07.2014 ob 13:38
Populistični eksces pač. Kot da je tradicionalna funkcija in pomen "klasičega" para kaj okrnjen s tem, če se z njim izenači homoseksualna skupnost?!
GORILA
# 17.07.2014 ob 14:12
Najboljše bi bilo, da v Sloveniji prepovemo poroke nasploh, od njih tako ni koristi, samo jbancija z ločitvijo... pa bi bili vsi izenačeni!
mk89
# 17.07.2014 ob 14:01
Lejzbijke DA ! Geji NE ! We love lesbians !

lejzbijke?
mercury89
# 17.07.2014 ob 14:55
@b33
Od kdaj je za reprodukcijo potrebna poroka?
rober
# 17.07.2014 ob 14:19
@Polymath
Pravilno. Sem proti istospolnim.

...in če bo tvoj otrok gej?
Valuk_
# 17.07.2014 ob 13:38
Tole se pa sliši kot rajska država za NSi ali SDS.

Res težko razumeti, kako lahko nekoga pri zdravi pameti moti kaj kdorkoli drugi počne. Da je lahko nekdo tako ujet v neke dogme, okvirje, pravila.

Take države bi morala tudi Slovenija nehati podpirati pri vključevanju v EU in podobno. Pač nekje je treba potegnit mejo, vse drugo je hinavščina.
Baltzar87
# 17.07.2014 ob 14:13
To, da sme eden odločati o tem, kaj lahko drugi počnejo v privatnem življenju, ni nič drugega kot omejevanje osebne svobode. Kako ozkosrčen in nerazgledan moraš biti, da kaj takega narediš.
MIRNČAN
# 17.07.2014 ob 15:54
Poročiš se zaradi sebe in ne zaradi drugih. Iz tega stališča je taka prepoved brezvezna. Ne vpliva na življenje nobenega če se dva geja poročita.
mk89
# 17.07.2014 ob 14:02
eni pa res ne morete brez SDS.

Eni RES ne morejo brez SDS. SDS pa res ne more brez enega :)
Nikec3
# 17.07.2014 ob 14:19
Nekomu prepovedati poroko, je skrajno diskriminatorno. Ok, nekako razumem zadržanost pri posvojitvah otrok, ker je vključena tretja oseba, nikoli pa ne bom razumel, zakaj bi nekoga motilo, da se želita dve osebi, ki se imata radi, poročiti.

Mi lahko nekdo razloži, zakaj bi to koga motilo?
Binder Dandet
# 17.07.2014 ob 13:40
@Polymath:
"Pravilno. Sem proti istospolnim."

Zakaj?
BaRcA14
# 17.07.2014 ob 13:37
Na makedonskata zemljata NE istospolnata porokata..
Korak naprej za cerkev, korak nazaj za 21 stoletje..
raknac navi
# 17.07.2014 ob 15:32
v antiki so bili vsi bi.... danes se pa delimo na moske zenske, bele crne, itd. zato ker nekateri demokracijo narobe razumejo in mislijo, da je fasizem demokracija.
raknac navi
# 17.07.2014 ob 15:24
aleksander je bil gay!
raknac navi
# 17.07.2014 ob 15:18
no to recimo je fasizem. in zagovorniki takega pocetja so fasisti. zelo enostavno.
Znamya Pobedy
# 17.07.2014 ob 14:49
strike:
Mi smo bolj podobni avstricem in italjanom, kot pa rusom!

Mhm. Vprašaj za mnenje še kakšnega avstrijca in italijana...kdo je komu bolj podoben...
No13d
# 17.07.2014 ob 14:42
Očitno si ne želijo v EU.

Bebčki.
fah-q
# 17.07.2014 ob 14:11
Kdaj bo tem bed*** kapnilo, da družino kot tako daleč najbolj ogroža tempo dela, zahteve v službi ter egoizem posameznika, ki ga na podlagi kompleksov podpira in spodbuja celotna marketinška srenja?? Škodi to, da se dva večini neznana tipa poročita al to, da starši pridejo po 10 urah jeb**** v službi in kasiranja na glavo vseh vrst sranj domov in brez energije padejo na kavč al pa se odpravijo v šoping, da se jim možgani končno malo sprostijo?
Blue-Star
# 17.07.2014 ob 13:58
Tole se pa sliši kot rajska država za NSi ali SDS.

eni pa res ne morete brez SDS.
LJK
# 18.07.2014 ob 10:06
Tctctc, to pa ni v duhu Aleksandra Makedonskega.
Strepsils
# 17.07.2014 ob 14:01
Meni je najbolj zanimivo to, kako smo alergični kadar nam iz Bruslja naročijo, da moramo nekaj narediti in kako nimajo pravice nam ukazovati itd. Da raznih "ukazov" iz Amerike sploh ne komentiram. Tukaj pa praktično vsi kometatorji brez slabe vesti govorijo kaj smejo in česa ne smejo delati Makedonci. To je njihova notranja stvar.

V demokraciji pač lahko eni razmišljajo povsem drugače kot drugi. Zato, ker eni ne razmišljajo, tako kot jaz, to še ne pomeni, da so uni neumni, grdi, jih je treba uničiti... To običajno očitamo/očitate Američanom. Očitno si nismo tako različni.

Drugače pa, bolj pomembno je to, da niso napisali v zakon ali ustavo, da je dovoljeno homoseksualce pretepati, šikanirati, zapirati, se ne smejo šolati, nimajo pravice do zdravstvene oskrbe...

Zakon in ustavo se lahko spremeni. Lahko tudi pride dan, ko bo pisalo, da sta zveza med moškim in žensko prepovedana. Morda bo kdaj tudi prepovedano imeti spolne odnose, ker se tako prenašajo bolezni itd. Morda price celo dan, ko bo prepovedano spočeti otroka na naraven način. To pa zato, ker pri tem država in korporacije ne morajo nič zaslužiti. Poleg tega pa starši nimajo vpliva na to, kakšne uči bo otrok imel, barvo las, dolžina prstov, različne sposobnosti, kvaliteta zob....
Papir vse prenese. Na njega pa piše človek.
STRIKE
# 17.07.2014 ob 13:57
Dajmo že enkrat preseči te delitve in jih iz spoštovanja vključimo v isti zakon z enakimi pravicami!

Vsi smo ljudje! Takšni in drugačni!

Tudi med hetero pari so ogromne razlike, pa se ne predalčkamo v posebnih zakonih!
Untamle
# 17.07.2014 ob 13:53
In na taksnih podrocjih se hitro pokaze razlika med Evropo in Balkanom.
evaevi
# 17.07.2014 ob 16:44
toliko imajo objektivnih problemov,
zdaj pa še ritensko v temo rinejo
judoka
# 17.07.2014 ob 15:58
MIRNČAN

# 17.07.2014 ob 15:54
Prijavi neprimerno vsebino Poročiš se zaradi sebe in ne zaradi drugih. Iz tega stališča je taka prepoved brezvezna. Ne vpliva na življenje nobenega če se dva geja poročita.


Tocno to. Lahko ima clovek v svoji glavi pomisleke kar se tice homosexualnosti. Njegova pravica pac.
Ampak dolocevat drugim kako naj zivijo....to je enostavno sport za mentalno sibke mase...in te mase je strah vsega kar je drugacno. Z takimi neumnimi zakoni si prezenejo strahove.
jo-jo
# 17.07.2014 ob 15:55
S cerkvijo naprej v srednji vek....

Cerkev, cerkev, cerkev.... Res je ta institucija (z levjim deležem) odgovorna za marsikaj tudi takšna nazadovanja družbe kot ta primer, samo ne pozabimo da tudi komunizem 20.stoletja ni imel pri temah spolnosti nič kaj drugačen odnos kot ga ima večina verskih institucij. To so jim skupne točke. Tu se najdejo:))
partibrejker
# 17.07.2014 ob 15:29
Hehehe fantasycamp

Se dobro, da so istospolni doma gledali "normalne" starse in jih je to zaznamovalo in vplivalo na njih, da so postali homoseksualci?

Kake nebuloze ...
zaspan
# 17.07.2014 ob 14:12
Čestitke Makedoniji na poti nazaj v srednji vek, pa obilo zabave ob novih balkanskih vojnah. S takšno bistroumnostjo zakonodajalca so pač neizbežne

Hihihi...torej je vzročna povezava:
Ustavna prepoved porok med homoseksualci -------> neizbežna vojna.

Vročina izgleda da dela svoje - priporočam zadostno hidracijo telesa, drugače možgani ne delujejo, kot je razvidno iz zgornjega komentarja.
help
# 17.07.2014 ob 20:56
v antiki so bili vsi bi.... danes se pa delimo na moske zenske, bele crne, itd. zato ker nekateri demokracijo narobe razumejo in mislijo, da je fasizem demokracija.

V antiki (grški) je bil družbeno sprejmljiv erotični odnos med mlajšim neporočenim moškim in njegovim varovancem, poroke pa so bile take kot kasneje v krščanstvu. (s to razliko, da ni bila verski zakrament). Pravzparav je bila v vseh kulturah v vseh časih norma monogamna heteroseksualna poroka (tudi v tistih, ki dovoljujejo poligmaijo so to zelo redke izjeme, ponavadi v vladarskih slojih za bolj gotovo nasledstvo), ker ta zveza producira potomstvo.
nikolamilevski
# 17.07.2014 ob 14:36
Nič novega od konzervativcev in demohristijanov, saj se vedno spomnijo kakšno neumnost. Predvidevam pa da s tem korakom podpora se jim bo vsaj rahlo povečala, kajti povprečni makedonski volilec je zelo konzervativen in veren.
DrMrrr
# 17.07.2014 ob 13:41
(najbrž pa je to zgolj novo oživljanje ali poglabljanje "diskurza" še iz časov stare Grčije ... in Aleksandra Makedonskega) :-D
Roky89
# 17.07.2014 ob 17:31
Bolano.
oxo
# 17.07.2014 ob 15:16
@Valuk_
"Tole se pa sliši kot rajska država za NSi ali SDS. "

V NSi so istospolno usmerjeni zelo pri vrhu "tete Ljudmile" ... dvolična in lažna morala...
Zagovarjajo RKC vrednote... privatno pa... Pa to me niti ne moti. Vsak za sebe ve.
Moti me dvoličnost... in dejstvo, da je kariera posameznika postavljena pred njega samega oz. njegovo življenje.

Zato Makedonija tudi za njih ni rajska država...
ce-popotnik
# 17.07.2014 ob 15:13
a do sedaj pa so bile dovoljene al kako? ce so jih sedaj morali prepovedat... ker makedonija je homo raj na zemlji...groza... cel balkan prepotoval veckrat, nikoli več !
pene
# 17.07.2014 ob 15:12
Ob taki bejbiki se ne čudim, da mu bolj sedejo babe
neutrino
# 17.07.2014 ob 15:11
ups, sem prepovedane misli napisal in bil hitro cenzuriran ;)
ja nič, čestitke Makedoncem - čisto napačnim problemom se posvečajo ... takšnim, ki jih ne bodo čez nekaj desetletij preplavili

a je zdaj dovolj politično korektno, admine, ali bova šla še en krog?
kar_nekdo
# 17.07.2014 ob 15:00
V bistvu sem zdaj ugotovil, da sploh nisem dal pravi primer zgoraj, ker se človek dejansko odloči, da si kupi audija, za biti istospolno usmerjen pa se ne. Ker se tak rodi.
Valuk_
# 17.07.2014 ob 14:25
@Nikec3
Mi lahko nekdo razloži, zakaj bi to koga motilo?


Hmm zafrustriranost, vera, sovraštvo do drugačnih.. saj lahko naštevamo celo noč.
mornar1310
# 17.07.2014 ob 13:41
Vlada skupaj s cerkvijo kroji socialno politiko

In cerkev nima vpliva na politiko. Soliti naj se gredo!
ASUSfan
# 17.07.2014 ob 15:45
Se pravi poroko, kot neko druzbeno farso, ali zakonsko zvezo, z zakonom predpisano pogodbo o skupnem gospodinjstvu med dvema osebama, ki jima nalaga dolocene pravice in dolznosti (no, v realnosti le pravice in nobenih dolznosti, vsaj po pravni plati ne).

Ker v osnovi se lahko dva/e istospolna/i smatrata za porocena, pa imata "le" partnersko skupnost, po drugi strani pa lahko jaz cisto "za hec" sklenem zakonsko zvezo z popolnoma neznano zensko, potem pa se naprej ziviva vsak zase, brez da bi se kak prepotenten drzavni uradnicek vmesaval.

Enako je z locitvijo.
raknac navi
# 17.07.2014 ob 15:28
gremo grcija!
STRIKE
# 17.07.2014 ob 13:53
TineB

Saj pod Cerarjem si verjetno ne morejo in ne moremo obetati popolne izenačitve?

Ali se motim?
DrMrrr
# 17.07.2014 ob 13:43
(Sicer pa Makedonija ((tudi)zaradi Grčije) ne bo zlahka postala članica EU. Če je to dobro ali slabo, je stvar debate. Sam menim, da to za Makedonce ni slabo.)
ZeK
# 17.07.2014 ob 13:31
sto let za leseno žlico, podobno kot Slovenija.
platonlj
# 17.07.2014 ob 15:48
S cerkvijo naprej v srednji vek.....za kakrkoli že..........vedno je dobro slediti takšni intituciji ..
STRIKE
# 17.07.2014 ob 14:55
Wagra

Torej sta ''argumenta'' v podporu izenačitvi predvsem dva:
- ker smo Slovenci bolj podobni Italijanom in Avstrijcem kot Rusom
- ker tako pravi Bruselj

Ne!

Ker je tako prav!
Kazalo