Trgovska ladja je pod hongkonško zastavo plula iz Gvineje - ene izmed držav, ki jih je ebola najhuje prizadela - proti Ukrajini. Na krovu je bilo 21 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Trgovska ladja je pod hongkonško zastavo plula iz Gvineje - ene izmed držav, ki jih je ebola najhuje prizadela - proti Ukrajini. Na krovu je bilo 21 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Malteški premier Joseph Muscat je pojasnil, da je sprejel takšno odločitev zato, ker je hotel "zaščititi svojo državo". Domnevno okuženega mornarja so nato sprejeli v Italiji.

Iz Pozzalla na Siciliji so do ladje napotili patruljni čoln obalne straže, saj je zdravnik po telefonskem pogovoru sklepal, da je moški verjetno okužen s hepatitisom. Potnika so v pristanišču premestili v reševalno vozilo in ga prepeljali v bolnišnico.

Mornarja sprejeli v Italiji
Muscat je pojasnil, da na voljo niso imeli dovolj podatkov o ladji in zato niso mogli ugotoviti, ali je kapitan precenil ali podcenil resnost položaja. "Odločili smo se, da ne bomo ogrozili svojega zdravstvenega sistema," je dejal.

Proti ladji poslali vojaški patruljni čoln
Kapitan je v sredo zvečer poklical malteške pristaniške oblasti in jih zaprosil za zdravniško pomoč za filipinskega mornarja, ki je imel simptome, značilne za ebolo. A Malta je ladji prepovedala, da se približa malteški obali in je proti njej celo poslala vojaški patruljni čoln, da bi ji preprečil morebiten vstop v njene ozemeljske vodje. Na krovu ladje je bilo 21 ljudi.

Ko je ladja zaprosila za pomoč, je bila od Malte oddaljena 83 morskih milj, od Sicilije pa 40. Potem ko je zavila stran od Malte, naj bi se usmerila proti Siciliji. Po podatkih na spletni strani marinetraffic.com, ki sledi poti ladij, je dejansko najprej zavila proti Siciliji, nato pa se danes sredi dneva napotila proti odprtemu morju.

Umrla skoraj polovica okuženih
Za hemoragično mrzlico, ki jo povzroči ebolavirus, je v državah na zahodu Afrike umrlo 2.630 ljudi, skoraj polovica od skupno 5.347, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V treh najbolj prizadetih državah - Gvineji, Liberiji in Sierri Leone - so 45 odstotkov vseh primerov zaznali v zadnjih treh tednih.

Med smrtnimi žrtvami so tudi zdravstveni delavci, ki jih že tako primanjkuje. Umrlo je kar 151 od 318 zdravstvenih delavcev.