Mehiko prežema nasilje, povezano z mamilarskimi karteli. Foto: EPA
Mehiko prežema nasilje, povezano z mamilarskimi karteli. Foto: EPA

V Mazatlanu, enem večjih mehiških turističnih središč, so napadalci pred trgovino s pijačami ubili tri moške in dve ženski. Mazatlan leži v zvezni državi Sinaloa, v kateri vlada eden največjih mehiških narkokartelov pod vodstvom Joaqina "el Chapa" Guzmana, čigar lovke segajo po vsej Srednji Ameriki, vse do Kolumbije.

Guzmana so leta 1993 že prijeli, a je iz strogo varovanega zapora pobegnil v vozičku za umazano perilo. Za njegovo glavo je razpisana nagrada pet milijonov dolarjev.

Krvav konec tedna v Zihuataneju in Acapulcu
V obmorskem letovišču Zihuatanejo, ki leži v zvezni državi Guerrero in je priljubljeno tako med mehiškimi kot ameriškimi turisti, pa so našli sedem trupel, žrtev strelskega obračuna, ki so bile predtem očitno mučene. V bližini trupel so našli sporočilo skupine templjarjev, ki so del mamilarskega kartela "La Familia", policija zvezne države Guerrero pa je sporočila, da so trupla našli v nedeljo zjutraj.

V soboto in nedeljo so v turističnem središču Acapulco, ki je prav tako v zvezni državi Guerrero, našli trupla desetih moških in dveh žensk, ki so bili ubiti v dveh ločenih napadih. V enem izmed njih je napadalec vdrl v enega izmed številnih barov in ustrelil par.

Od leta 2006, ko je predsednik Felipe Calderon napovedal vojno mamilarskim kartelom v državi, je v nasilju v državi umrlo že več kot 41.000 ljudi.