Branje Mandelove oporoke je poželo veliko medijske pozornosti. Foto: Reuters
Branje Mandelove oporoke je poželo veliko medijske pozornosti. Foto: Reuters
Nelson Mandela
Nelson Mandela je umrl decembra lani, star 95 let. Foto: Reuters

Dva meseca po smrti ikone boja proti apartheidu so izvrševalci oporoke nekdanjega predsednika razkrili, da je Mandela del svojega premoženja zapustil ženi Graci Machel, svojcem, uslužbencem, šolam in stranki Afriški nacionalni kongres. Graca Machel je upravičena do polovice Mandelove zapuščine, a se lahko odloči tudi za določeno premoženje, kot so na primer štiri nepremičnine v Mozambiku. Odvetniki so povedali, da se bo Mandelova tretja žena po vsej verjetnosti odpovedala svojemu delu premoženja.

Prihodki od avtorskih pravic od knjig in drugih Mandelovih projektov, pa tudi njegove nepremičnine v Johannesburgu, Qunu in Mthathi bodo šli v družinski skrbniški sklad. Del prihodkov od njegovih avtorskih pravic bo prejel tudi Afriški nacionalni kongres, ki ga je Mandela leta 1994 na prvih demokratičnih volitvah v Južni Afriki popeljal do zmage.

Hiša, kjer je umrl, kot mesto srečevanja družine
Hišo v Houghtonu v Johannesburgu, kjer je Mandela 5. decembra lani tudi umrl, je zapustil družini svojega pokojnega sina Makgatha. "Moja želja je, da poleg tega služi kot mesto srečevanja družine Mandela, da tako ohrani svojo enotnost tudi po moji smrti," je Mandela zapisal v svoji oporoki.

Mandela se je v oporoki spomnil tudi svojih tesnih sodelavcev, saj je vsakemu izmed njih zapustil 4.500 dolarjev, z oporoko pa se je poklonil tudi izobraževanju, saj je univerzama Wits in Fort Hare zapustil po 90.000 dolarjev, enak znesek pa je zapustil še trem šolam.

Družina je oporoko sprejela z zadovoljstvom
Kot je medijem pojasnil izvrševalec oporoke, je Mandelova družina branje oporoke dobro prenesla. "Branje je bilo nabito s čustvi, a je šlo dobro," je povedal Dikgang Moseneke in dodal, da so bili člani družine z oporoko zadovoljni. Povedal je tudi, da morajo zdaj oporoko še natančno preučiti, izrazil pa je tudi strah, da bi lahko oporoka sprožila nove spore v Mandelovi sicer izjemno veliki in razdeljeni družini. Člani družine imajo zdaj 90 dni časa, da se na oporoko pritožijo.

Izvrševalci oporoke so na njenem današnjem branju pojasnili tudi, da je Mandela, ki je umrl decembra lani, star 95 let, svojo oporoko prvič napisal leta 2004, zadnjič pa jo je spremenil leta 2008.