Žena pokojnega ruskega agenta je dejala, da Litvinenko ni izgubil upanja, vse dokler ni padel v nezavest. Foto: EPA
Žena pokojnega ruskega agenta je dejala, da Litvinenko ni izgubil upanja, vse dokler ni padel v nezavest. Foto: EPA
Vladimir Putin
Ruski predsednik zanika vpletenost v smrt Litvinenka in pravi, da so nekdanjega ruskega agenta, ki je živel v Londonu, ubili ljudje, ki želijo škoditi Rusiji. Foto: EPA

Marina Litvinenko trdi, da je jasno, da umora ni izvedel ruski predsednik Vladimir Putin osebno, da pa so njegove aktivnosti take, da bi lahko naročil umor britanskega državljana v Veliki Britaniji. Dodala je, da bo britanski policiji, v katero verjame, pomagala pri preiskavi umora, ne bo pa sodelovala z ruskimi preiskovalci. Ti do zdaj z njo še niso navezali stika.

"Ne morem verjeti, da bodo povedali resnico, prav tako ne verjamem, da bodo dokaze uporabili na primeren način," je povedala Litvinenkova vdova. Zadnje besede ki naj bi jih pokojni Litvinenko izrekel svoji soprogi pa so: "Marina, zelo močno te ljubim!"

Ruske oblasti sicer zanikajo vpletenost v umor in so napovedale svojo preiskavo, v okviru katere naj bi ruski preiskovalci odpotovali tudi v Veliko Britanijo. Rusija že raziskuje zastrupitev ruskega poslovneža Dimitrija Kovtuna, ki naj bi se z Litvinenkom srečal na dan, ko se je zastrupil s polonijem. Kovtun se zdravi v moskovski bolnišnici. V soboto so sevanje polonija zaznali tudi v Nemčiji, natančeneje v Hamburgu, kjer je Kovtun živel.

Polonij 210, ki je bil vzrok za smrt Litvinenka, so britanski preiskovalci zaznali tudi v telesih dveh britanskih policistov, ki sodita v skupino 26, ki se ukvarja s primerom. Moč sevanja naj bi bila minimalna in naj ne bi ogrožala zdravja obeh policistov.

Litvinenko je bil 1. novembra zastrupljen s polonijem 210, 23. novembra pa je močno izčrpan zaradi zastrupitve umrl v britanski bolnišnici.