Mattarella je bil izvoljen v soboto v četrtem krogu glasovanja. Foto: EPA
Mattarella je bil izvoljen v soboto v četrtem krogu glasovanja. Foto: EPA
Predsedniška garda (s svojim maskotnim psom Briciolo vred) ob čakanju na ustoličenje novega predsednika. Foto: EPA
Prisega novega italijanskega predsednika

73-letni Mattarella prihaja s Sicilije in je znan po svojem boju proti mafiji. Prisegel je na skupni seji spodnjega in zgornjega doma parlamenta v Rimu. Ob začetku slovesnosti so tradicionalno zazveneli zvonovi palače Montecitorio, kjer je sedež poslanske zbornice.

Prisege sta se med drugim udeležila italijanski premier Matteo Renzi in vodja konservativne opozicije Silvio Berlusconi.

Predtem je Mattarella v ponedeljek odstopil z mesta ustavnega sodnika. Preden je postal ustavni sodnik, je bil dolga leta poslanec in petkrat minister. V mednarodnem prostoru in tudi širši domači javnosti je bil doslej slabo poznan, je pa že dolgo spoštovan v ožjih italijanskih političnih krogih.

Za predsednika države je bil Mattarella s 665 glasovi v 1.009-članski volilni skupščini izvoljen v soboto, potem ko je 89-letni Napolitano zaradi starosti in utrujenosti 14. januarja predčasno odstopil. Njegova izvolitev velja za velik Renzijev uspeh. Premier je Mattarello podprl kljub nasprotovanju Berlusconija in njegove stranke Naprej, Italija.

V govoru po izvolitvi je Mattarella med drugim dejal, da je z mislimi pri težavah in upanju Italijanov.

Mandat predsednika Italije traja sedem let. Čeprav je vloga predsednika v Italiji predvsem predstavniška, ima vendarle moč, da razpusti enega ali oba domova parlamenta in razpiše predčasne volitve.

Pahor že čestital
Novoizvoljenemu italijanskemu predsedniku je že čestital tudi slovenski predsednik Borut Pahor in mu zaželel veliko uspehov. Ob tej priložnosti je tudi izrazil prepričanje, da se bo tradicionalno prijateljsko sodelovanje med Slovenijo in Italijo nadaljevalo tudi v prihodnje.

"V Sloveniji izjemno cenimo odkrit in dinamičen politični dialog na visoki ravni in učinkovito gospodarsko sodelovanje med državama, v katerega sta vse bolj plodno in ustvarjalno vključeni tudi obe manjšini kot pomembna sooblikovalca družbene raznolikosti v obeh državah. Veselim se prihodnjih priložnosti za sodelovanje v dobrobit državljank in državljanov obeh držav in v korist močnejše in bolj povezane Evrope," je v čestitki še zapisal Pahor, ki se bo z Mattarello v prihodnjih dneh slišal tudi po telefonu.

Prisega novega italijanskega predsednika