Orban ima veliko nasprotnikov - tako doma kot na tujem. Foto: EPA
Orban ima veliko nasprotnikov - tako doma kot na tujem. Foto: EPA
McCain je za predsednika ZDA kandidiral dvakrat - leta 2000 in 2008. Foto: EPA

Kot meni madžarski premier, je to "napad na neodvisnost Madžarske", McCainove trditve pa označil za "ekstremistične". V pogovoru za državni radio Kossuth je Orban povedal, da gredo energija, finančna in trgovinska neodvisnost Madžarske v nos marsikomu, ki so kovali dobičke, preden je prišel on na oblast. Toda njegova najpomembnejša dolžnost je prav braniti "nacionalno neodvisnost".

Branil je tudi vodjo davčne uprave Ildiko Vida, ki ji je Washington prepovedal vstop v ZDA zaradi suma korupcije. Kot je dejal, gre za nenavadno obrekovanje, saj Vidovi korupcijo očitajo povsem brez dokazov. ZDA so sicer oktobra zaradi sumov korupcije prepovedale vstop šestim visokim predstavnikom madžarskih oblasti. Imen niso objavili, prav tako niso navedli konkretnih obtožb. Je pa nato Vida sama objavila, da ta prepoved velja tudi zanjo.

Orban tke vezi z Rusijo
Mesec dni predtem je ameriški predsednik Barack Obama kritiziral Budimpešto zaradi pritiskov na civilno družbo, pretekli torek pa je Budimpešto nato razjezil še McCain. 78-letni nekdanji republikanski predsedniški kandidat je ostre besede izrekel v ameriškem senatu pred glasovanjem o imenovanju Colleen Bell, nekdanje producentke TV-žajfnice Drzni in lepi, na mesto veleposlanice na Madžarskem.

Po mnenju McCaina je Bellova popolnoma nekvalificirana za tako vlogo in politično nastavljena. Producentka je za zadnjo Obamovo predsedniško kampanjo prispevala 800.000 dolarjev. "Nisem proti političnim imenovanjem," je začel senator. "Razumem, kako se igra ta igra, ampak tu smo, z Madžarsko tik pred tem, da prepusti svojo suverenost neofašističnemu diktatorju, ki želi v posteljo s Putinom, mi pa bomo v Budimpešto kot našo veleposlanico poslali producentko Drznih in lepih."

Madžarska je nato na zagovor poklicala vršilca dolžnosti veleposlanika ZDA v Budimpešti.

Orban je v zadnjih mesecih stkal tesnejše vezi z Rusijo, s tem pa stopil na žulj ZDA in EU-ju, ki so proti Rusiji zaradi njene vloge v ukrajinskem konfliktu uvedli sankcije. Orban sankcijam nasprotuje.