Napadalca Leeja Flanagana so pred dvema letoma odpustili s televizijske hiše WDBJ7. Foto: Reuters
Napadalca Leeja Flanagana so pred dvema letoma odpustili s televizijske hiše WDBJ7. Foto: Reuters
false
Novinarka Alison Parker (24) je opravljala intervju o turistični ponudbi v kraju. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
false
Novinarka Alison Parker in snemalec Adam Ward napada nista preživela. Foto: EPA

Policija je sporočila, da se je napadalec Vester Lee Flanagan II. (41), ki se je kot novinar WDBJ7 predstavljal z imenom Bryce Williams, ob aretaciji na avtocesti v Virginiji ustrelil. Poskus samomora je sicer preživel, a je nato v bolnišnici umrl. Flanagan je dve uri po napadu na televizijo ABC News poslal 23 strani dolg manifest. Medij je v javnosti objavil le del vsebine.

Manifest poslal na ABC News
Napadalec je med drugim zapisal, da je vse svoje življenje trpel zaradi rasne diskriminacije in spolne nestrpnosti na delovnem mestu, saj je bil temnopolti homoseksualec. "Kar me je pognalo čez rob, je bilo streljanje na cerkev (op. p. Charlestone) ... čeprav je jeza v meni rasla postopoma ... bil sem tempirana bomba, ki je čakala, da bo EKSPLODIRALA!!!!", je zapisal. Svoji družini in ljubljenim osebam je sporočil, da si je nameraval soditi sam že od vsega začetka. "Slišati bo, kot da sem jezen ... in tudi sem. In imam vso pravico, da sem. vendar pa, ko bom zapustil to Zemljo, je edino čustvo, ki ga želim občutiti, mir."

Flanagan, ki je uboj posnel in objavil na družbenem omrežju, je še pred tem na svojem Twitterju o umorjeni novinarski kolegici zapisal, da je imela "rasistične izjave", snemalec Adam pa da se je, ko sta delala skupaj, verbalno znesel nad njim.

Novinarka jutranje razvedrilne oddaje televizijske postaje WDBJ7 Alison Parker (24) je v nakupovalnem centru Moneta snemala pogovor o turistični ponudbi v okrožju Bedford. Naenkrat je bilo slišati strele, sledili so kriki novinarke in padec kamere. V kadru je bilo bežno videti tudi napadalca s pištolo. Režija je nato sliko prestavila v studio. Tako novinarka kot snemalec Adam Ward (27) sta umrla. Intervjuvanka Vicki Gardner je napad preživela, a so jo zaradi hudih ran morali operirati, poroča BBC.

Morilec dejanje posnel
Po poročanju ameriškega CNN-a je bil Flanagan približno leto dni zaposlen kot novinar pri WDBJ7, dokler ga pred dvema letoma niso odpustili.

RT.com še poroča, da je Flanagan celotno dejanje posnel in ga objavil na svojem družbenem omrežju Facebook. "Streljanje sem posnel, poglejte Facebook," je zapisal Flanagan na svojem Twitterju in objavil povezavo. Tako njegov Facebookov kot Twitterjev račun sta bila blokirana.


Umor iz maščevanja?

Njegov videoposnetek je kot prizor iz grozljivke. Od daleč je vidno, kako hodi proti snemalcu, novinarki in intervjuvanki. Nato v nekem trenutku dvigne pištolo in jo usmeri proti novinarki, a tega nihče ne opazi. Napadalec se nato postavi za snemalca, z razdalje približno treh metrov pištolo znova uperi v Alison Parker. Na videoposnetku je slišati, kako potihi izreče: "Prasica", nato pa začne streljati z desno roko, pri tem pa z levo roko dejanje snema. V nekem trenutku mu kamera pade iz roke, slika izgine. Sliši se le streljanje, kriki novinarke niso več slišni.

Morilec novinarke in snemalca storil samomor
Morilec novinarke in snemalca storil samomor