V Kabulu potekajo spominske slovesnosti ob 11. obletnici smrti voditelja protitalibanskih upornikov Masuda. Foto: EPA
V Kabulu potekajo spominske slovesnosti ob 11. obletnici smrti voditelja protitalibanskih upornikov Masuda. Foto: EPA

Samomorilski napadalec se je pripeljal na motorju in se razstrelil pred vhodom v oporišče, ki so ga takoj po eksploziji zaprli in ga nihče ni smel zapustiti. V oporišču je nastanjenih 2.500 vojakov.

Predstavniki Nata in afganistanskih oblasti so sporočili, da je eksplozijo sprožil 14-letni samomorilski napadalec.

Odgovornost za napad so že prevzeli talibani in sporočili, da je bil tarča urad ameriške obveščevalne agencije Cia, kjer novačijo ljudi za vohunjenje.

Talibani so zanikali, da je bil samomorilski napadalec najstnik, ampak so po njihovih besedah v napad poslali 28-letnega moškega.

V bližini prizorišča napada stojijo tudi ameriško in italijansko veleposlaništvo ter predsedniška palača.

Napad se je zgodil dan po odločitvi ZDA, da na seznam terorističnih organizacij uvrstijo skrajno pakistansko mrežo Hakani, ki jo ameriške in afganistanske oblasti krivijo za niz odmevnih napadov na tuje tarče v Kabulu v preteklih letih.

V Kabulu sicer potekajo slovesnosti v spomin na legendarnega mudžahedina Ahmada Šaha Masuda, ki je bil v samomorilskem napadu Al Kaide ubit 9. septembra leta 2001.

Masud je bil eden najbolj znanih borcev proti sovjetskim silam v 80. letih prejšnjega stoletja in je bil pozneje zagrizen nasprotnik talibanov.

Zaradi slovesnosti, ki se je udeležujejo številni vplivneži, so v prestolnici okrepili varnostne ukrepe.