Merklova bo po novem zaslužila več kot novi francoski predsednik Hollande. Foto: EPA
Merklova bo po novem zaslužila več kot novi francoski predsednik Hollande. Foto: EPA

Angela Merkel in njeni ministri so se dogovorili, da si prvič po 12 letih zvišajo plače. Članom vlade se bodo plače samo v letošnjem letu zvišale za 3,3 odstotka, kar je občutno nad 2,2-odstotno stopnjo inflacije.

Gre za politično občutljivo odločitev, saj je bila sprejeta v času varčevalnih ukrepov v območju evra, v vladi pa jo opravičujejo, da gre za prvo zvišanje plač v 12 letih. Pred dvema letoma je Merklova zaradi jeze javnosti umaknila podoben predlog za zvišanje plač v vladi.

Po letu 2000 prvo zvišanje plače
Mesečna plača Merklove trenutno znaša 16.152 evrov bruto, poleg tega ji pripada še nadomestilo za stroške 1.022 evrov. Plača se ji bo zdaj zvišala za 930 evrov in bo tako znašala 18.194 evrov. Ministrom se bo plača zvišala za 750 evrov, na v povprečju 13.795 evrov, državnim sekretarjem pa za 580 evrov, na 10.573 evrov. Prvo zvišanje plač bo začelo veljati za nazaj in bo veljalo že od 1. marca.

Nemška vlada se je vse od leta 2000 vedno znova odpovedovala zvišanju plač, ki bi sicer sledile zvišanju plač višjih javnih uslužbencev. Konec marca je vlada privolila tudi v zvišanje plač za nižje javne uslužbence za 6,3 odstotka. Zmernost pri plačah v Nemčiji so njene evropske sosede pogosto kritizirale, saj naj bi to zaviralo porabo in posledično uvoz, zaradi česar same niso mogle uživati sadov nemške blaginje.

Vlada podprla zvišanje plač za vse Nemce
V Nemčiji so se po letih zmernosti in zategovanja pasu v zadnjih tednih v različnih sektorjih plače zvišale. To je spodbudil sam finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je pred kratkim dejal, da je prišel čas za zvišanje plač. Vlada v Berlinu je ta teden namignila, da bi pozdravili večje zvišanje plač za vse Nemce, saj bi bil to posreden način za krepitev gospodarstva v partnerskih državah znotraj območja evra.

V nasprotno smer od plač članov nemške vlade bodo šle plače francoske vlade. Novi francoski predsednik Francois Hollande je obljubil, da bo sebi in svojemu kabinetu plače znižal za 30 odstotkov. Francoski predsednik in premier trenutno zaslužita nekaj več kot 21.000 evrov, ob napovedanem znižanju pa bodo njuni prejemki nižji od kanclerkinih.