Italijanskim poslancem se ne godi slabo. Se bodo pod pritiskom odpovedli vsaj delu svojih privilegijev? Foto: Reuters
Italijanskim poslancem se ne godi slabo. Se bodo pod pritiskom odpovedli vsaj delu svojih privilegijev? Foto: Reuters

Italijanski poslanci so namreč med najbolje plačanimi v Evropi. Njihova plača v povprečju znaša okoli 11.283 evrov brez davka (okoli 16.000 evrov bruto), piše v poročilu, ki bo zagotovo izzvalo bes Italijanov.

Poleg plače poslanci mesečno dobivajo še po 3.503 evrov za potne stroške ter so upravičeni do brezplačnega potovanja z avtomobili, letali in ladjami. Prav tako so upravičeni do plačevanja cestnine.

Za primerjavo: nizozemski zakonodajalci zaslužijo v povprečju 8.503 evrov, v Španiji pa 2.813 evrov. Konec lanskega leta je najnižja plača slovenskih poslancev po podatkih, dostopnih na Ajpesu (Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve), znašala 3.900 evrov bruto. Drugi najbolje plačani zakonodajalci v Evropi so sicer Francozi, ki mesečno prejmejo 13.500 evrov bruto.

"Brez izgovorov!"
Poročilo komisije, ki jo vodi prvi mož državne statistične agencije Enrico Giovannini in ki priznava, da podatki niso popolni, je bilo objavljeno v času, ko se Italija spopada z veliko krizo, ki je privedla do oblikovanja tehnične vlade pod vodstvom Maria Montija in strogih varčevalnih ukrepov, ki med drugim vključujejo višje davke in manjše pokojnine.

Plače 630 italijanskih poslancev so več kot 60 odstotkov višje od evropskega povprečja, plače in nadomestila 315 senatorjev pa so malo višje, piše v poročilu.

"Parlament ne more več iskati izgovorov, da ne bi zmanjšal svojih privilegijev," je na svojem blogu po objavi poročila zapisal Antonio Di Pietro, vodja leve stranke Italija vrednot.