Finsko sodišče je združilo proces o prodaji osemkolesnih oklepnikov Patrie Sloveniji s procesom za podobno prodajo oklepnikov Hrvaški, saj so osumljenci in dokazi večinoma isti. Foto: BoBo
Finsko sodišče je združilo proces o prodaji osemkolesnih oklepnikov Patrie Sloveniji s procesom za podobno prodajo oklepnikov Hrvaški, saj so osumljenci in dokazi večinoma isti. Foto: BoBo
Stipe Mesić
Globus je napovedal, da bo vse jasno čez dva meseca, ko bodo na Finskem začeli sojenje za primer podkupovanja na Hrvaškem in ko bo javnost seznanjena s številnimi dokumenti. Foto: BoBo

Mesić je bil gost Aleksandra Stankovića v oddaji HTV-ja Nedeljom u dva, v kateri se je odzval na četrtkovo pisanje hrvaškega tednika Globus, ki je zapisal, da Mesića na Finskem sumijo, da je prek posrednikov od trojice menedžerjev finskega podjetja Patria sprejel podkupnino za sodelovanje pri nakupu oklepnikov za hrvaško vojsko leta 2007.

"Poklical sem državno tožilstvo in Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), saj sem želel izvedeti, o čem je govora. Povedal sem ji, da v nobenem poslu s Patrio nisem sodeloval, s tem nimam nikakršne povezave," portal Jutarnji.hr citira Mesićev odgovor na vprašanje, ali je državno tožilstvo že stopilo v stik z njim.

Globus je še zapisal, da je sprejemanja podkupnine osumljen tudi nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Bartol Jerković. Tednik se je skliceval na izjave glavnega finskega tožilca Juka Rappa in glavnega inšpektorja finskega nacionalnega preiskovalnega urada Kaja Erika Björkvista. A Rappe je poudaril, da finsko pravosodje ne bo sprožilo nobenih postopkov proti hrvaškim državljanom, ker je to delo hrvaškega tožilstva.

"Nisem osumljen, nisem obtožen, ni me v nobeni aferi v povezavi s Patrio, kot v Sloveniji ni del te afere predsednik Danilo Türk, ki je bil poveljnik Slovenske vojske, ko je Slovenija kupila vozila patria," je še dodal Mesić.

"Kaj pomeni, da je na dokumentu moje ime?"
Stanković mu je nato pokazal uradni dokument finskega državnega tožilca, v katerem je zapisano, da bo proti trem menedžerjem Patrie zaradi obljube ali dejanskega dajanja podkupnine Mesiću in Jerkoviću vložena obtožnica. Mesić se je na to odzval z besedami, da "njega za kaj takega nihče ni obtožil". "Tega sam nisem dobil, z menoj se sploh nihče ni pogovarjal." Na vprašanje voditelja, zakaj je torej na dokumentu njegov priimek, je nekdanji hrvaški predsednik vrnil z vprašanjem: "Kaj pomeni, da je moj priimek?"

Na obtožbe, da sta v njegov urad za Patrio večkrat prišla lobirat Walter Wolf in Wolfgang Riedl, je Mesić odgovoril, da je o Wolfu vedel samo to, da se ukvarja s tobačno industrijo, šele takrat, ko se je afera Patria začela razkrivati, je izvedel, da lobira za posle finskega podjetja. Zatrdil je še, da Wolfa v svoji pisarni nikoli ni videl. Za Riedla je dejal, da ni povsem prepričan, meni pa, da tudi njega nikoli ni bilo v predsednikov urad.

"Patria je imela najboljšo ponudbo"
Nekdanji predsednik je dodal, da so bili nakupi opreme in orožja za vojsko predpisani z zakonom, s tem pa se je ukvarjalo ministrstvo za obrambo. "Ministrstvo je objavilo razpis za nakup in ta razpis je bil popolnoma korekten," je dejal Mesić in dodal, da je posebna komisija ugotovila, da je bila Patria izmed vseh ponudnikov v vseh segmentih najboljša.

Dejal je še, da mu je bila v dolgoletni karieri le enkrat ponujena podkupnina, ko je bil še predsednik občine, a je ponudbo zavrnil. Ponovil pa je domneve, da mu takšne obtožbe podtika "obveščevalno podzemlje", saj po njegovem mnenju na Hrvaškem obstaja precej nevarna želja po zgodovinskem revizionizmu, ki želi zmagovalce druge svetovne vojne spremeniti v zločince, poražence pa v zmagovalce.

Na vprašanje, od kje mu torej denar, s katerim je pred tremi leti kupil novo stanovanje, pa je odgovoril, da je vedno imel visoko plačo, saj je bil direktor, premier, predsednik parlamenta, predsednik predsedstva nekdanjega SFRJ-ja in predsednik Hrvaške.