Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 23 glasov Ocenite to novico!
Patria naj bi v želji po sklenitvi posla glede oklepnikov podkupovala tudi na Hrvaškem. Foto: BoBo
Nekdanji hrvaški predsednik vse obtožbe zanika. Foto: BoBo

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić osumljen v primeru Patria

Finsko pravosodje proti Mesiću ne bo sprožilo postopkov
2. oktober 2013 ob 11:12,
zadnji poseg: 2. oktober 2013 ob 11:51
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je osumljen, da je prek posrednikov od trojice menedžerjev finskega podjetja Patria sprejel podkupnino za sodelovanje pri nakupu oklepnikov za hrvaško vojsko leta 2007.

Ob Mesiću je tega osumljen tudi nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Bartol Jerković, poroča hrvaški tednik Globus, ki se sklicuje na izjave glavnega finskega tožilca Juka Rappa in glavnega inšpektorja finskega nacionalnega preiskovalnega urada Kaja Erika Björkvista. A Rappe je poudaril, da finsko pravosodje ne bo sprožilo nobenih postopkov proti hrvaškim državljanom, ker je to delo hrvaškega tožilstva.

Rappe je pojasnil, da so Finska, Avstrija in Hrvaška leta 2010 podpisale pogodbo o skupnih preiskovalcih, tožilstvo vsake države pa bo začelo postopke proti svojim državljanom, če bodo preiskovalci ugotovili vpletenost v afero Patria.

Finsko sodišče je sicer prejšnji teden združilo postopek za podkupovanje na Hrvaškem s primerom v Sloveniji. 10. oktobra bodo na sodišču sklepne besede obrambe in tožilstva v primeru Slovenije, sojenje za Hrvaško pa se bo začelo konec novembra in ga bodo po napovedih Rappeja končali februarja 2014. Razsodbe v obeh primerih je mogoče pričakovati spomladi prihodnje leto, je še dodal.

Na Hrvaškem naj bi končalo najmanj dva milijona evrov
Globus je objavil dele elektronske pošte, zapisnike s sestankov in dokumentacijo z avstrijskega sodišča, iz katerih je razvidno, da je Patria prek avstrijskih posrednikov Hans-Wolfganga Riedla in Walterja Wolfa podkupovala tudi na Hrvaškem, kjer naj bi končalo najmanj dva milijona evrov.

"Prav tako je jasno, da sta bila nekdanji predsednik Mesić in nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Jerković glavna podpora Patrii na Hrvaškem," izpostavlja Globus, v katerem dodajajo, da je bil vpleten tudi nekdo s hrvaškega obrambnega ministrstva, a ni jasno, ali gre za nekdanjega ministra Berislava Rončevića ali njegovega pomočnika Iva Bačića.

Tako Mesić kot Jerković sta zanikala obtožbe. Globus napoveduje, da bo vse jasno čez dva meseca, ko bodo na Finskem začeli sojenje za primer podkupovanja na Hrvaškem in ko bo javnost seznanjena s številnimi dokumenti.

Globus še piše, da je veliko o poslovanju Patrie na Hrvaškem mogoče izvedeti v trilogiji V imenu države slovenskih novinarjev Blaža Zgage in Mateja Šurca, katere prvi del se ravno zdaj predstavlja v hrvaškem prevodu. Zgaga je v ponedeljek po predstavitvi knjige v Zagrebu dejal, da je Mesić zagotovo med osumljenci v primeru Patria, medtem ko bodo imena preostalih vpletenih veliko presenečenje na Hrvaškem.

VIDEO
Mesića sumijo prejemanja podkupnin
B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Bluesy
# 02.10.2013 ob 11:24
Vsi so krivi, samo Janša absolutno ni nič kriv, on je tako čist, pošten in nedolžen vseh obtožb. Od Depale vasi do Patrij, pranja denarja, preprodaje orožja, nepotizma, podkupovanja.... ane Janšisti? :))))
HepiHipo
# 02.10.2013 ob 11:29
Stipe, ti sam reči, da so bili komunisti. Omeni še Kučana in udbomafijo, pa si na konju!
zapatist
# 02.10.2013 ob 11:17
Še en osamosvojitelj ....
tagomago
# 02.10.2013 ob 11:18
Krog osumljenih in vpletenih vse večji,naš JJ in klapa pa bi radi bili še vedno nedolžni,nič krivi in izven vsega.
Vsak otrok vse,da si s čokolinom popackaš usta.Eni več drugi manj!
Za vso krizo in ropanje države pa naj nosimo posledice državljani,ker smo krivi njenega nastanka?Ja res je,dovolili smo roparjem grabljenje,na volitvah pa potrjevali tiste,ki so tem roparjem pomagali ali kar sodelovali pri sesuvanju države!
zapatist
# 02.10.2013 ob 11:22
Ne razumem, kaj so se finskim organom pregona slovenski in hrvaški osamosvojitelji tako zamerili, da so se spravili ravno na njih in to še kot vsi vemo po krivem.

Naj še tako razmišljam in razmišljam tudi sam ne morem priti do druge razlage kot je ta, da ima Fince totalno pod kontrolo Rdeči Palček.
zapatist
# 02.10.2013 ob 11:50
Ja minuse znate dati...

Razložiti pa ne...

Vsakemu je iz aviona jasno da ni nobenih DOKAZOV in da gre za čisto politično gonjo, katere namen je diskreditirati osamosvojitev kot tako in njene akterje, ki so tvegali življenje za nas in svetlo prihodnost naših otrok.

Vendar jih sedaj hudobni Palček skupaj z avstrijskimi in finskimi organi pregona, ki jih ima pod popolno kontrolo, uničuje...enega za drugim...iz čiste zlobe.
Bluesy
# 02.10.2013 ob 11:52
Zapatist mislim da eni ne razumejo tvojega sarkazma ;)))))
kajtimara
# 02.10.2013 ob 11:34
Et tu Stipe?
Mora bosta lahko z Ivanom skupaj pisala spomine?
levak
# 02.10.2013 ob 11:49
bad brains
Da se ne bo na koncu izkazalo, da je pri nas tisti z umazanimi prsti ravno Kućan.
---
in če se, se jaz ne bom jokal.
zapatist
# 02.10.2013 ob 11:39
@ajba
Potem pa ti povej...

Kakšen je lahko še drugi vzrok za tole politično gonjo proti osamosvojteljem za katere vsi vemo, da so popolnoma nedolžni?
levak
# 02.10.2013 ob 13:13
S pravom pa ima ta tvoja izjava ša kako veliko zvezo:
---------------
Manning izdajalec, ki je želel s predajo dokumentov skupini "protivladnih aktivistov in anarhistov" postati slaven, predvsem pa škodovati ZDA.

Tako je. Ta človek je izmeček države, ki ga hrani in to s tako velikim kosom kruha, ki ga lahko nekateri le sanjate. Sramota. Dovolil si je to državo izdati njenemu najhujšemu sovražniku.

----------------
In to si zapisal predno je bil obsojen. DVOLIČNOST???
zapatist
# 02.10.2013 ob 13:23
@Afterburner
Tako je. Zapisal pa sem zato, ker sem prebral obtožnico zoper njega, v kateri so neizpodbitni dokazi in njegovo priznanje krivde

Heheh...

Kako hitro je afterburner zdrsnil iz načelnega zagovarjanje pravne države v tistega, ki presoja, kdaj je podano dovolj dokazov in kdaj ne in si potem lahko on vzame pravico, da ga nečelo nedolžnosti več ne tangira:)
Binder Dandet
# 02.10.2013 ob 12:00
Ne vjerujem. Stipe nije takav.
Bluesy
# 02.10.2013 ob 13:12
Fora je pa v tem da nekdo ki je na prvi stopnji obsojen (tudi če ni še pravnomočno) nima kaj več v politiki počet. Tako vsaj je v normalnih demokratičnih in pravnih državah kjer taki ljudje sami odstopijo od vseh funkcij že v primeru suma, kaj šele obsodbe na 1. stopnji! Janša seveda tega nikoli ne bo sposoben.
zapatist
# 02.10.2013 ob 13:09
Afterburner ima v načelu popolnoma prav.

Vendar s svojim poudarjanjem pravnoformalno pravilnega dejstva, da dokler nekdo ni pravnomočen velja za nedolžnega deluje, kot da bi hotel s tem prevpiti politično odgovornost, ki iz tako hudih afer sledi.
zapatist
# 02.10.2013 ob 13:30
Afterburner nas vseskozi opominja, da ne smemo kaj čez Jajčka, ker še ni pravnomočno obsojen in da je načelo nedložnosti treba spoštovati, ob temu pa podpira Guantanamo, kjer so zaprti ljudej proti katerim ni niti vložena obtožnica...

In takle nam bo sedaj predaval o pravni državi:)?
Jethros
# 02.10.2013 ob 13:28
Afterburner hoče povedati, da je lahko tudi Janković že danes premier.
Dokler ni česa pravnomočno obsodilno obtoženo obsojen, ni ničesar obsodilno kriv in zatorej pravno neobremenilno nedolžen.
tim sein
# 02.10.2013 ob 13:05
@Afterburner
Bi tako pravno "zagovarjal" tudi kašnega levaka... al samo tega tipa?
levak
# 02.10.2013 ob 13:01
Afterburner
ti si se že dovolj blamiral z izjavo:
"Kot kaže, bodo USA znova ptrebovale nekoga, ki bo vodil politiko po vzoru spoštovanega gospoda po imenu Joseph McCarthy, ..."
svabo
# 02.10.2013 ob 12:56
Afterburner
Ti si nedolžen in hkrati (predividevam) nisi ničesar obtožen.
Janša je nedolžen in hkrati obsojen na prvi stopnji na podlagi pravnomočne obtožnice.
Torej praviš, da med njim in teboj ni nobene razlike. Oba sta nedolžna....hahaha
G.Bruno
# 02.10.2013 ob 12:28
Sin:"Ati, razmišljam, da bi se priključil organiziranemu kriminalu."
Oče:"Politika ali privatni sektor?"
jCoob
# 02.10.2013 ob 13:34
samo vprašam.. obsodba sprejeta na prvostopenjskem sodišču ni obsodba? in amm, prvostopenjsko sodišče tudi ni sodišče?
Bluesy
# 02.10.2013 ob 12:51
Afterburner, po tej logiki je Janković še bistveno bolj nedolžen (niti na prvi stopnji ni bil še obsojen nikoli), da o Kučanu za katerega niste uspeli spraviti skupaj niti suma kakršnegakoli kaznivega dejanja ne govorim. Pa ju vseeno Janšisti vsega mogočega obtožujete. Toliko o merilih SDSovcev :)))
svabo
# 02.10.2013 ob 12:48
Haha, vzorec tukaj gor te res spravi v smeh.
V bistvu tukaj gor propagirate matematično enačbo:
Ker je Bavčar osebni prijatelj z Janšo; je enako, da je Mesič osebni prijatelj od Kučana
Torej če sta Bavčar in Janša barabi, potem je seveda tudi Kučan, ker je Mesičev prijatelj.
V tej enačbi pa je ena pomembna napaka. Namreč prvi trije (Bavčar, Janša, Mesič) so bili v času, ko so se Finci pogovarjali o "my little tank" aktivni. Bavčar kot podjetnik, Janša kot predsednik vlade in Mesič kot predsednik Hrvaške. In gospod Kučan? Ja upokojenec iz Murgelj. Da so Finci kreteni, ker so se šli zapletat v posle z SDS-om je jasno, ker pač SDS ne zna poskrbeti niti za navadno transakcijo 3 mio € iz Dunaja do stranke, da jih je moral ponižat en navaden bančni uradnik v Lipnici. Da bi bili pa Finci haha pripravljeni denar metat stran za upokojenca iz Murgelj...Potem pač Finska ne bi bila Finska ampak kar Butalska.....
zapatist
# 02.10.2013 ob 14:09
@afterburner

Zakaj nisi toliko moža, da bi priznal, da si se zaplezal, temveč namesto tega začneš ob tem spoznanju žaliti tiste, ki so ti postavili ogledalo?

Pussy
zapatist
# 02.10.2013 ob 13:47
@Afterburner
in ravno sam trdim, da je potrebno počakati na pravnomočno sodbo sodišča in ne kokodakati kar tako, v prazno, kot ste navajeni zagovorniki komunizma in njegove falange.

Enako velja za Guantanamo?
zapatist
# 02.10.2013 ob 13:42
@afterburner

Pojdi sedaj še malo na notranjepolitično stran. Tam te čaka novica o temu, da bo Jankovič kandidiral za predsednika stranke in vsi udrihajo čez njega.

Glede na to, da on še obtožnice ni fasal, pa je že deležen take gonje, verjamem, da se boš postavil za njega.
zapatist
# 02.10.2013 ob 13:25
Zakaj bi čakali na sodbo sodišča, če pa je že afterburner odločil:)
DREADLORD
# 02.10.2013 ob 12:52
Mesić se je zameril Kučanu????? Reviolucija žre svoje otroke. Dolge so lovke Murgel. Od Finske do Hrvaške.
jakosol
# 02.10.2013 ob 12:35
Preveč je ''mesiće'' pošiljal ;)
el CARTEL
# 02.10.2013 ob 12:22
Vsakemu je iz aviona jasno da ni nobenih DOKAZOV in da gre za čisto politično gonjo, katere namen je diskreditirati osamosvojitev kot tako in njene akterje, ki so tvegali življenje za nas in svetlo prihodnost naših otrok.

vrhunski sarkazem... velika večina "naših otrok" je bodisi brezposelna bodisi dela v sužnjelastniških oblikah dela.. ampak vrhunski sarkazem none the less
STANE
# 02.10.2013 ob 11:59
Vendar jih sedaj hudobni Palček skupaj z avstrijskimi in finskimi organi pregona, ki jih ima pod popolno kontrolo, uničuje...enega za drugim...iz čiste zlobe.

Še celo svojega" prijatelja" Mesiča,ha,ha......
Bobicek
# 02.10.2013 ob 14:32
Afterburner:
"Po pravu je vsak nedožen, dokler se mu kakršnakoli krivda na sodišču neizpodbitno ne dokaže in dokler ni pravnomočno obsodilno obsojen. In tukaj ni pomembno za koga gre."

Afterburner; ko da prava(sploh slovenskega) ne moreš podkupiti? Ali pa drugače, ko da naše pravo ne deluje v prid politično eni ali drugi strani?

In ti se na to naše podkupljeno in politično pravo potem tako skljicuješ, da je edino verodostojno? :S

Da pa lahko rečem, da je naše pravo podkupljeno, imamo primere podkupljenih tožilcev, ki so bili javno razkriti.

Da pa lahko rečem, da je naše pravo politično, pa imamo primer, da sta bila generalni ali vrhovni tožilec tako Barbara Brezigar kot Anton Drobnič, ki sta preiskovala nečedne posle Janeza Janše. Vsi trije pa so med ustanovnimi člani Zbora za Republiko, ki pa vsi vemo katero opcijo podpira.

In ti temu pravu tako verjameš? :S Boš videl, ko se ti bo to enkrat obrnilo proti tebi.
Bivši uporabnik
# 02.10.2013 ob 14:20
počasi naj jim že vsem skupaj postane jasno, da se v orožarski industriji ( pa tudi ša kakšni drugi) na velijko dela s provizijami in da to niso "podkupnine" v teh poslih je provizija kakor trgovska marža...

Predsednik vlade ne sme jemati marž, provizij in podobnega. To je kaznivo dejanje. Država namreč ni trgovina, kjer predsednik vlade lahko trguje za osebno korist..
Jethros
# 02.10.2013 ob 13:56
Afterburner
# 02.10.2013 ob 13:52
@zapatist
Enako velja za Guantanamo?

Ta članek ne govori o Guantanamu, zato se bom držal pravil MMC in pod tem člankom ne bom komentiral tamkajšnje situacije.


So pa zato dovolj zgovorni tvoji zapisi, kako podpiraš kršenje vseh možnih pravnih standardov, mednarodnih konvencij in človekovih pravic, ko zagovarjaš Guantanamo, potem pa seveda modruješ drugim o spoštovanju prava, ko gre za zagovarjanje enega slovenskega politika, ki je tvoj idol.
Ma dej dej...takih dvojnih meril pa še ne.
Bivši uporabnik
# 02.10.2013 ob 13:49
Afterburner

Ti lažeš samemu sebi. Kar potrdiš v enem članku, v drugem to isto zanikaš. Kaj bi ti nam dejansko sploh rad povedal?
zapatist
# 02.10.2013 ob 13:34
Naš veliki zagovrnik spoštovanja prava je tudi do zadnjega podpiral ameriški namen intervencije v Siriji, ki jo je on ljubkovalno imenoval Veličastni ognjemet, čeprav bi bila le ta brez podpore VS ZN in kot taka mednarodno pravno nezakonita...
levak
# 02.10.2013 ob 13:23
Afterburner
Ne sprenevedaj se. Sodišče bi lahko presodilo drugače. In toliko strupa v tvoji izjavi, te ne podpira v tvojih prejšnjih izjavah o pravu in:
"Janša je zaenkrat v pravnem smislu nedolžen, ker do tega trenutka ni pravnomočno obsodilno obsojen."
zapatist
# 02.10.2013 ob 12:17
@togomago

Po mojem si trenirkar in srbofil....
levak
# 02.10.2013 ob 12:13
HULK008
Zanimivo, da je osumljenec osebni prijatelj MK.
--
Zanimivo, da je že zaprti bivši PM osebni prijatelj JJ.
HULK008
# 02.10.2013 ob 12:07
Zanimivo, da je osumljenec osebni prijatelj MK.
PICENG
# 02.10.2013 ob 16:16
Oho, MESIĆ!?
Zdaj seveda pričakujem neznansko poplavo litanij janšistov v bran Mesiću. Saj sta vendar v istem položaju, kajne?
Ali pa se bodo sprenevedali še naprej, kot pri Jankoviću (kajti JJ je sposoben, pošten, izvrsten PV, kljub poročilu KPK, Janković pa je smet, nesposoben lopov, zaradi poročila KPK).
Binder Dandet
# 02.10.2013 ob 15:44
@Afterburner:
Na strani 3 je Jethros nakazal na nekaj, meni osebno, bistvenega. Prosim, če mi odgovoriš na naslednje vprašanje.

Je Zoran Janković, ki nima pravnomočne obsodbe, še manj pravnomočno obtožnico, primeren kandidat za predsednika vlade v tem trenutku?

Hvala.
svabo
# 02.10.2013 ob 15:00
Afterburner
nekaj strani nazaj si skopiral del mojega posta in ga vzel iz konteksta. Vendar dobro, pač ne tvojo percepcijo in v bistvu manipulacijo ne morem vplivat. V mojem postu sem ti postavil vprašanje. Na katerega nisi odgovoril. Zapletaš se pa v polje pravnomočnosti in nedolžnosti. Bodi toliko deca in odgovori na vprašanje. Hkrati te pa vljudno naprošam, da v bodoče če že kopiraš moje poste skopiraj post v celoti ali ga pač ne kopiraj. Manipuliranja v tej družbi imam poln k.... in ni treba, da še ti manipuliraš z vsebinami, ki vsebujejo samo preprosta dejstva.
Bivši uporabnik
# 02.10.2013 ob 14:32
Afterburner
endar mu do tega trenutka ni še nihče dokazal, da je to tudi počel. Razne insinuacije, na katerih temelji obtožnica in nepravnomočna obsodilna sodba, pa ne vsebujejo nobenega konkretnega in neizpodbitnega dokaza zoper njega. Zato bo ta sodba na višjih instancah padla, kot hišica iz kart.

Kaj misliš da bom tebi neznancu bolj verjel, kot pa državnemu sodišču? Ne, prej verjamem sodišču, ki ga vsekakor bolj spoštujem kot tvojega idola. Saj veš kjer je dim je tudi ogenj. Odločbo sodišča je potrebno spoštovati in ji zaupati.
Sicer bodo pritožbe šle na višje instance in kakor bodo odločile, tako bomo to morali hočeš-nočeš spoštovati.
Sigurno ne bomo žalili nekih neznanih uporabnikov foruma, kot to počneš ti.
Upam, da si s tem pozdravil tisto, kar te pač muči. Še dobro, da nimam takšnih težav, da bi moral žaliti ostale ljudi, ker ne marajo mojega političnega idola.
Bivši uporabnik
# 02.10.2013 ob 14:25
Nimam nikakršnega razloga, da bi imel kakršnekoli komplekse, še manj, da bi jih zdravil na raznih forumih. Očitno nekateri pri takih izjavah izhajate iz lastnih izkušenj.

Zeh, zeh,........očitno jih zdraviš, ker drugače si ne znam razložiti, da žališ uporabnike foruma zaradi nečesa kar napišejo za neko tretjo osebo. Tebe namreč nobeden od uporabnikov niti ne omeni.
Ti si očitno težava samemu sebi.
Bivši uporabnik
# 02.10.2013 ob 14:15
Afterburner
istemu, ki se je v postu prepoznal in zacvilil.

Ha, ha, ha....kako podel in nizkoten izgovor. Misliš, da boš s provociranjem kaj dosegel. Mogoče boš začasno pozdravil nekaj svojih ranjenih kompleksov. To je pa tudi vse.
levak
# 02.10.2013 ob 13:43
Afterburner
Ničesar od tega te ne osvobodi izjave:
Do tega trenutka še nobeden od osumljencev ni pravnomočno obsodilno obsojen. Ne v Sloveniji, kakor tudi ne v Hrvaški. Zato boljševiški pravni analfabeti, ne prehitevajte dogodkov, ker pojma nimate o pravnih zadevah. Se samo javno blamirate in izkazujete svoje nizkotne nagone.
----------------
Svoboda in pravo pa velikokrat nimajo nič z ZDA ali kot jim ti v Sloveniji praviš USA. Dokazov za te moje trditve so v veliko dejstvih. In ko nekdo razkrije resnico pa njem zlivaš gnojnico.
bori
# 02.10.2013 ob 13:32


Mi, Hrvati in Finci... vsi v vrhu. Mi in Hrvati združeno na enem, Finci na drugem.

...TO SO VAŠE DOMNEVE...(Zbirka misli IJJ velikega)
heureka
# 02.10.2013 ob 13:20
@Afterbruner
Moje mnenje pa se opira na moje politično prepričanje, kar nima nobene zveze z pravom.

Jaz bi se upal trditi,da se tvoje mnenje ne samo opira na tvojemu politicnemu misljenju ampak popolnoma tudi gradi na njemu in samo na njemu. In kjub temu,da mu lahko logika vcasih nasprotuje,je politikicna smer za Tebe zmeraj vodilna zvezda in jo bi Ti sledil prav tam do groba. To pa jaz imenujem ze za fanatizem .
Kazalo