Po četrt stoletja družba Dell ponovno prehaja v zasebne roke, Michael Dell pa bo še okrepil svojo vlogo v Dellu, ki išče načine za racionalizacijo poslovanja in zmanjšanje števila zaposlenih. Foto: EPA
Po četrt stoletja družba Dell ponovno prehaja v zasebne roke, Michael Dell pa bo še okrepil svojo vlogo v Dellu, ki išče načine za racionalizacijo poslovanja in zmanjšanje števila zaposlenih. Foto: EPA
Dell
Vrednost Dellovih delnic se je od januarja 2007, ko je Michael Dell ponovno prevzel mesto izvršnega direktorja, skoraj prepolovila zaradi skrbi vlagateljev, da vodstvo družbe ne bo sposobno povečati konkurenčnosti. Delnice so po objavi omenjenega načrta zdrsnile za 2,64 odstotka. Foto: EPA

Michael Dell je delničarjem ponudil 13,65 dolarja za delnico tretjega največjega proizvajalca računalnikov na svetu, kar je 25 odstotkov več, kot je bila vrednost delnic 11. januarja, preden so v javnosti začele krožiti informacije o morebitnem menedžerskem prevzemu in umiku z borze. Podjetje je imelo svoje delnice na borznem trgu 25 let.

Posojilo za odkup dala Silver Lake in Microsoft
Dellu bo sredstva za 24,4 milijarde dolarjev vreden menedžerski prevzem zagotovila vlagateljska družba Silver Lake, del prevzema pa bo ustanovitelj financiral s posojilom Microsofta, vrednim dve milijardi dolarjev. Analitiki si že postavljajo vprašanje, kolikšna bo vloga Microsofta v razvojni strategiji podjetja.

Družba, ki jo je Michael Dell ustanovil pri svojih 19 letih leta 1984 pod imenom PCs Limited, je v preteklosti s tržno kapitalizacijo, vredno 100 milijard dolarjev, zasedala prvo mesto med proizvajalci računalnikov. Dell je zaradi uspešnosti podjetja celo opustil študij in se usmeril v razvoj prenosnih računalnikov in širitve podjetja.
Hud boj s konkurenco
A zadnjih deset let je podjetje na tržišču izgubljalo svojo vrednost, predvsem zaradi cenejših kitajskih podjetij, kot je Lenovo, in tehnološkega razvoja konkurenčnega Appla in Samsunga, ki so ju na sam vrh priljubljenosti zavihteli pametni telefoni in tablični računalniki.

Podjetje je imelo manjšo krizo med letoma 2004 in 2007, ko je Michael Dell odstopil s položaja direktorja podjetja. Med drugim na tržišču leta 2010 ni požel večjega uspeha niti Dellov tablični računalnik Streak.

Načrtovani menedžerski prevzem, s katerim bi Dell umaknil delnice družbe z borze, bi po mnenju analitikov nekoliko sprostil pritisk na družbo, ki se spopada s finančnimi težavami. Najvišja vrednost Dellovih delnic je bila 60 dolarjev leta 2000, sicer pa je bila povprečna vrednost delnic v preteklosti med 17 in 18 dolarji.