Mitt Romney je kljub vzponom in padcem za zdaj na dobri poti za osvojitev republikanske nominacije. Foto: EPA
Mitt Romney je kljub vzponom in padcem za zdaj na dobri poti za osvojitev republikanske nominacije. Foto: EPA
Romney s soprogo. Foto: EPA
Obama je revež v primerjavi s prvim ameriškim predsednikom Washingtonom (v ozadju). Foto: EPA
John Kerry s soprogo Thereso Heinz Kerry, dedinjo imperija Heinz. Foto: EPA

Vsaj če pri ocenah premoženja upoštevamo še inflacijo. Potemtakem bi bil to eden najbolj priljubljenih vrhovnih poveljnikov ZDA vseh časov, prvi ameriški predsednik George Washington.
Washingtonovo premoženje bi, preračunano, danes znašalo več kot 500 milijonov dolarjev, za kar se je imel zahvaliti predvsem svoji prostrani in rodovitni plantaži Mount Vernon v zvezni državi Virginii.

Knjiga The Wealthy 100: From Benjamin Franklin to Bill Gates (Bogatih 100: Od Benjamina Franklina do Billa Gatesa, 1996) avtorjev Michaela Klepperja in Roberta Guntherja (oba ekonomista) Washingtona uvršča tudi med 100 najbogatejših Američanov vseh časov, s pripisom, da bi bila njegova čista aktiva, ki je v času njegove smrti leta 1799 znašala okoli pol milijona dolarjev, danes vredna okoli pol milijarde dolarjev.
Rockefeller daleč pred vsemi
Washington je edini predsednik na seznamu "bogatih 100", kjer je na prvem mestu sicer naftni mogotec John D. Rockefeller, katerega premoženje je v času njegove smrti znašalo 1/65-ino ameriškega BDP-ja. Romney s svojimi dobrimi 200 milijoni s tem preprosto ne more tekmovati.
A če bi postal predsednik, kje točno bi bilo njegovo mesto na takem "predsedniškem" seznamu milijonarjev? Verjetno bi se uvrstil na drugo ali tretje mesto, odvisno od tega, ali je njegovo čisto premoženje bližje 190 milijonom dolarjev ali 250 milijonom.

Premoženje Thomasa Jeffersona (1743-1826), tretjega predsednika ZDA, namreč ocenjujejo na 212 milijonov dolarjev, tako da sta z Romneyjem precej blizu skupaj. Zanimiv podatek je, da se je Johnu F. Kennedyju (1917-1963) obetala očetova dediščina, vredna milijardo dolarjev, a je ni dočakal.

Bogati kongresniki
64-letni Romney, na Harvardu diplomiran nekdanji predsednik uprave finančnega velikana Bain, torej ne bi bil najbogatejši predsednik, bil pa bi najbogatejši predsednik v več kot 200 letih. Pravzaprav predsedniki skozi zgodovino postajajo vse manj premožni. Raziskava 24/7 Wall St. je pokazala, da je bil vsak izmed prvih osmih predsednikov vreden najmanj 19 milijonov (inflacija všteta).
Barack Obama je v primerjavi z njimi pravi revež s premoženjem, ki ga ocenjujejo med 2,8 in 11,8 milijoni dolarjev.

Po drugi strani pa so denimo člani ameriškega kongresa vse bogatejši - leta 2010 so bili skupaj težki dve milijardi dolarjev (v to oceno niso zajete nepremičnine), kar je skoraj 25-odstotni porast v dveh letih. In to v času, ko protestniki po ZDA glasno nasprotujejo zgoščevanju premoženja v Ameriki.

Ne najbogatejši kandidat
Romney s svojim premoženjem, številnimi dvorci in vilami, avtomobili in zasebnimi letali, zasebnimi smučišči in letovišči nedvomno kotira visoko, a ni najvišje tudi med kandidati, ki so se kadar koli potegovali za predsedniško mesto. To je bil milijarder Ross Perot, ki je kandidiral kot neodvisni kandidat tako leta 1992 kot leta 1996. Perota Forbes postavlja na 99. mesto lestvice najbogatejših Američanov.

Pred Romneyjem je s 450 milijoni dolarjev tudi poslovnež Steve Forbes, ki je kandidiral na strani republikancev leta 2000. Ne smemo pozabiti tudi na Johna Kerryja, aduta demokratov leta 2004, katerega premoženje je bilo v finančnih dokumentih ocenjeno na nekje med 237 in 312 milijoni. Kerryjeva soproga, Theresa Heinz Kerry, pa je kot dedinja Heinzovega imperija z milijardo dolarjev vredna še precej več.