Na severu Malija delujejo različne uporniške skupine. Foto: EPA
Na severu Malija delujejo različne uporniške skupine. Foto: EPA

Na oporišče na obrobju Kidala je bilo po pripovedovanju očividcev izstreljenih najmanj 40 raket in granat. Najmanj ena granata je zadela bližnji tabor Tuaregov in ubila dva človeka, več otrok pa ranila.

Napad na oporišče, kjer so pripadniki stabilizacijske misije ZN-a za Mali (MINUSMA), se je zgodil v nedeljo zgodaj zjutraj. Narodnost ubitega pripadnika mirovnih sil ni znana.

Za zdaj še ni jasno, kdo je odgovoren za napad. Območje okoli Kidala je sicer osrčje tuareških upornikov, ki so se že večkrat uprli osrednjim oblastem v Bamaku v zahtevi po avtonomiji za severni del te zahodnoafriške države. Zadnji upor je bil pred tremi leti, ko so negotove razmere izkoristili tudi z Al Kaido povezani skrajni islamski uporniki in zavzeli znaten del ozemlja nekoč ene najbolj stabilnih afriških držav.

Da bi ustavili napredovanje islamskih skrajnežev in prodor proti Bamaku je pred dvema letoma v Maliju posredovala nekdanja kolonialna oblastnica Francija in islamske upornike pregnala iz večjih mest.

V soboto je v malijski prestolnici Bamako v napadu na neko restavracijo umrlo pet ljudi, med njimi dva tujca, francoski in belgijski državljan. Eden od napadalcev je ob tem vzklikal Alah Akbar (Bog je velik). Francoski predsednik Francois Hollande je napad označil za strahopeten in obljubil nadaljnja prizadevanja za stabilizacijo Malija.