Hunta si za nove rekrute pogosto poišče ranljive otroke. Foto: EPA
Hunta si za nove rekrute pogosto poišče ranljive otroke. Foto: EPA
Mednarodna skupnost že dolgo časa opozarja na hude kršitve človekovih pravic v Mjanmaru. Foto: EPA

Kljub zagotovilom vladajoče vojaške hunte, ki si prizadeva izboljšati podobo, da bi Zahod sprostil sankcije, rekrutiranje otroških vojakov ostaja široko razmahnjeno.

Po poročanju Independenta so Združeni narodi samo v prvih treh mesecih leta potrdili 24 primerov prisilnega novačenja v vojsko. Mednarodna organizacija dela (ILO) preiskuje še 72 pritožb mladoletnega rekrutiranja med januarjem in aprilom letos.

Su Či prvič v Evropi
Te nove podrobnosti rekrutiranja otroških vojakov so se pojavile v času, ko si Mjanmar obupano prizadeva privabiti tuje vlagatelje in prepričati zahodne države, da sprostijo sankcije, usmerjene proti vladajoči vojaški eliti.
Nekaj pomembnih korakov sicer je bilo storjenih, vključno s parlamentarnimi volitvami za peščico sedežev in z izpustitvijo ugledne opozicijske vodje Aung San Su Či, ki je po četrt stoletja trenutno prvič na obisku v Evropi.

Dejstvo, da so mjanmarski generali sploh dovolili Su Či evropsko turnejo, je znamenje, da spremembe so. Izpustitev 66-letne Nobelove nagrajenke za mir je eden izmed jasnih poskusov dobrikanja mednarodni skupnosti. Mnogi opazovalci, zlasti iz poslovnega sveta, lobirajo za sprostitev sankcij.
Britanska podjetja bi nadvse rada znova vstopila v Mjanmar, delno zato, ker je to storilo že veliko azijskih gospodarstev, mjanmarski trg pa velja za velik potencial.
Najprej reforme
A skupine za zaščito človekovih pravic skrbi, da se reforme izvajajo prepočasi in ob tem izpostavljajo zlasti rekrutiranje otrok v vojsko. Vojska in civilni mešetarji po ulicah iščejo ranljive otroke, ki jim nato ponaredijo osebne dokumente, da bi se zdeli polnoletni. Vojaki, ki si želijo zapustiti vojsko, morajo pogosto najti od tri do pet zamenjav in najstniki so po navadi njihova prva izbira.

Aung Mjo Min, mjanmarski izgnanec, ki pomaga otroškim vojakom iz sosednje Tajske, ima pomisleke glede sprostitve sankcij brez kakšne pomembne reforme. "Ne hitite preveč v Mjanmar s svojimi posli," opozarja. "Še vedno gre za državo, ki ima zelo malo zaščite za svojo delovno silo, kaj šele za vojsko. Vlada si res želi dviga sankcij, a še vedno bomo imeli represijo."