Cipras je razočaral številne svoje privržence, ko se je uklonil zahtevam upnikov v zameno za dogovor o novi, že tretji finančni pomoči obubožani Grčiji. Foto: EPA
Cipras je razočaral številne svoje privržence, ko se je uklonil zahtevam upnikov v zameno za dogovor o novi, že tretji finančni pomoči obubožani Grčiji. Foto: EPA
Grčija
Siriza je slavila na volitvah 25. januarja, zdaj pa se napoveduje tesen izid. Foto: EPA
Evangelos Meimarakis
Novo demokracijo bo na volitve popeljal Evangelos Meimarakis. Foto: Reuters
Grčija
Grki gredo že drugič letos na volitve. Foto: EPA

Petkova javnomnenjska raziskava je že druga ta teden, ki kaže na prednost Nove Demokracije pred Sirizo. Za predčasne volitve, ki bodo potekale 20. septembra, se je Cipras odločil po razkolu v njegovi stranki, ki je sledil po sklenitvi dogovora z mednarodnimi upniki za novo finančno injekcijo v znesku 86 milijard evrov.

Če bi bile volitve danes, bi Siriza osvojila 23,4 odstotka glasov, medtem ko bi konservativna Nova demokracija prejela 24 odstotkov glasov. Med vprašanimi je sicer še vedno več kot 11 odstotkov neodločenih. Po drugi petkovi anketi bi obe stranki dobili 27 odstotkov glasov.

Še pred dvema tednoma, ko so v Grčiji razpisali predčasne volitve, je bila vnovična zmaga Sirize skoraj gotova in zdelo se je, da bo karizmatični in mladostni Cipras, ki je januarja s Sirizo slavil na volitvah z obljubami o koncu večletnega zategovanja pasu, ostal na čelu grške vlade, potem ko so mu številni priznavali, da se je v dolgotrajnih pogajanjih z upniki boril do konca.

A uklonitev zahtevam upnikov je vseeno imela usodne posledice za razpoloženje najzvestejših privržencev Sirize, še posebej mladih volivcev, ki so v Ciprasu videli svojega vzornika.

Neonacisti najbolj priljubljeni med mladimi
Da ima razkol širše razsežnosti, kaže propadlo srečanje podmladka Sirize, ki bi se moral sestati konec avgusta, a so ga odpovedali, saj večina izmed njegovih 71 članov že razmišlja, da bi zapustili stranko in se pridružili drugim levičarskim gibanjem. "S podmladkom Sirize je skoraj konec, ostaja zelo malo ljudi," je dejal eden izmed tistih, ki so zapustili srečanje.

Podpora med volivci, starimi od 18 do 44 let, ki so še do nedavnega predstavljali jedro privržencev Sirize, je glede na javnomnenjske ankete močno padla in kar je najbolj skrb vzbujajoče, mladi med 18. in 24. letom starosti zdaj najbolj podpirajo skrajno desničarsko neonacistično stranko Zlata zora, medtem ko je v tej starostni skupini volivcev Siriza šele na četrtem mestu.

"Te volitve so se začele kot nekaj preprostega za Ciprasa, a so se sprevrgle v nekaj zelo zapletenega," je dejal direktor javnomnenjske agencije Marc Thomas Gerakis in ob tem pojasnil, da bo glavni izziv v predvolilni tekmi, kako bodo glasovali nekdanji volivci Sirize, če jih bo stranki znova uspelo prepričati za podporo.

Svež veter prinesel razočaranje
Mladi privrženci Sirize so bili pred januarskimi volitvami tudi med najdejavnejšimi na terenu pri prepričevanju volivcev. V 40-letnem Ciprasu, ki je postal najmlajši predsednik grške vlade do zdaj, so videli nekoga, ki bo prinesel svež veter v grško politiko, kjer so dolga leta dominirale politične elite iz socialistov in konservativcev, zaslužne tudi za propad grškega finančnega sistema.

"Premalo se je boril," pravi 22-letna študentka Janis Agelidis, ki je januarja volila za Ciprasa, vendar zdaj razmišlja, da se volitev sploh ne bi udeležila ali pa bi svoj glas namenila kakšni manjši protikapitalistični stranki. "Imel je priložnost in jo je izgubil. Če bi izpolnil samo del obljub Sirize, bi ostal na oblasti še dolga leta," je prepričana.

Za številne člane podmladka Sirize je bil prelomen intervju, ki ga je imel Cipras avgusta za televizijo Alpha, v katerem je pokopal vsakršne upe današnje generacije mladih na boljše življenje, za katerega je izrazil upanje, da ga bodo dočakali šele njegovi otroci. "Žal smo to generacijo izgubili zaradi finančnih injekcij. Žal generacije ljudi, ki so stari 20 let, mladi znanstveniki, odhajajo v tujino," je dejal takrat.

Ali je grška vlada sploh samostojna?
Čeprav za Sirizo po mnenju poznavalcev še ni vse izgubljeno, saj še vedno lahko osvoji glasove trenutno neodločenih volivcev, pa druge stranke, predvsem Nova demokracija in socialistični PASOK, ne stojijo križemrok in se trudijo pridobiti pozornost mladih volivcev. PASOK na primer tudi tako, da je za svojega tiskovnega predstavnika imenoval 33-letnika.

Za neodločene volivce izbira vseeno ostaja težka. "Razočarani smo. Tega nismo pričakovali. A na koncu prideš do mrtve točke, ko ne veš, za koga bi glasoval. Je sploh kakšna vlada v Grčiji svobodna pri svojih odločitvah ali mora izpolnjevati zahteve tujih sil," se sprašuje 24-letna študentka prava Nefeli Cikirika, ki je januarja glasovala za Sirizo, zdaj pa še ne ve, ali ji bo tudi tokrat namenila svoj glas.