Nekdanji grški minister Panajotis Lafazanis je izstopil iz stranke Siriza in je zdaj vodja nove stranke Ljudska enotnost, ki ima mandat za sestavo nove koalicije. Foto: Reuters
Nekdanji grški minister Panajotis Lafazanis je izstopil iz stranke Siriza in je zdaj vodja nove stranke Ljudska enotnost, ki ima mandat za sestavo nove koalicije. Foto: Reuters
Aleksis Cipras
Grški premier Aleksis Cipras je izgubil večino v parlamentu, zato je odstopil. Foto: Reuters

Vodji konservativne Nove demokracije Evangelosu Meimarakisu je pripadla možnost oblikovanja nove grške vlade, potem ko je dozdajšnji premier Aleksis Cipras odstopil, da bi s tem oprl pot predčasnim volitvam v državi. Te bodo pričakovano 20. septembra.

Možnost oblikovanja bo tako dobila tretja najmočnejša skupina v parlamentu, novoustanovljena stranka Ljudske enotnosti (LAE) Panajotisa Lafazanisa, ki jo sestavlja 25 članov, ki so izstopili iz vladajoče Sirize.

Če tudi Lafazanisu ne bo uspelo, kar je po mnenju opazovalcev zelo verjetno, bo grški predsednik Prokopis Pavlopulos po posvetu z voditelji vseh parlamentarnih strank sklical predčasne parlamentarne volitve.

Odstop po osmih mesecih
Aleksis Cipras je odstopil s premierskega stolčka manj kot osem mesecev po tem, ko je bila njegova stranka Siriza januarja letos izvoljena na predčasnih volitvah. "Politični mandat, ki so mi ga volivci zaupali 25. januarja na volitvah, je izkoristil vse svoje možnosti in zdaj so na vrsti prebivalci Grčije, da povedo, kar mislijo," je dejal Cipras v televizijskem nagovoru.

Kot je znano, želi Cipras s predčasnimi volitvami zadušiti uporniško strujo znotraj vladajoče Sirize (teh je okoli tretjina), ki ne podpira njegove odločitve, da je ugodil zahtevam mednarodnih posojilodajalcev v zameno za izvajanje varčevalnih ukrepov. Grški premier je namreč izgubil večino v parlamentu, saj so uporniški člani Sirize po podpisu dogovora zapustili stranko.