Vzpon na Mont Blanc. Foto: EPA
Vzpon na Mont Blanc. Foto: EPA

23-letnega Patricea Hyverta, ki se je učil za gorskega vodnika, so zadnjič videli živega 1. marca 1982, ko se je odpravil na samostojni vzpon na Nant Blanc v gorski verigi Mont Blanc na francosko-italijanski meji. Med njegovim vzponom se je vreme nenadoma poslabšalo. Hyvert, ki je nameraval spust opraviti na smučeh, se je znašel v hudem snežnem viharju in se ni nikdar vrnil.

Po navedbah gorskih reševalcev je truplo, vključno z vso smučarsko opremo in osebno izkaznico, dobro ohranjeno. Posmrtne ostanke nesrečnega fanta sta našla dva alpinista 3. julija na ledeniku Talefre na višini 2687 metrov.

Pepel bodo raztresli po ledeniku
Njegov oče, 82-letni Gerard Hyvert, je za RTL povedal, da je že zdavnaj obupal, da bi kdaj našli sinovo truplo, najdba pa ga je prizadela, kot da bi sin "še enkrat umrl". "Ne morem reči, da je bilo to zame olajšanje. Sem gorski človek in bi raje videl, da bi ostal tam zgoraj ... Bolje se mu je godilo na gori kot v krsti. Bil je v svojem elementu," je povedal.

Spominska slovesnost bo potekala 17. julija v Chamonixu, nato pa bodo Hyvertov pepel raztresli po ledeniku, na katerem so ga našli.

Mont Blanc velja za razmeroma zahtevno področje, kjer se vreme naglo spreminja. Vsako leto gora vzame nekaj življenj, ena hujših nedavnih nesreč pa je bila smrt devetih alpinistov v plazu leta 2012.