Gavrić je bil v južnoafriškem podzemlju znan kot
Gavrić je bil v južnoafriškem podzemlju znan kot "Arkanov morilec". Foto: EPA
Arkan
Arkan je zaslovel tudi s prvim zasebnim nogometnim klubom v Srbiji, Obilić, ki se mu je uspelo preriniti celo v prvo ligo in postati državni prvak. Medijsko zanimiva je bila Arkanova poroka leta 1995 s priljubljeno turbofolk pevko Ceco. Foto: EPA
Ujeli Arkanovega morilca

Gavrića so prijeli po morilskem napadu na nekega Južnoafričana marca v Cape Townu. Gavrić je bil voznik umorjenega, ki naj bi bil vodja lokalnega podzemlja. Umrl je v toči krogel dveh morilcev na motorju, ki sta sredi Cape Towna prerešetala njegov BMW. Pri tem je strel v prsi dobil tudi Gavrić. Policija in reševalci so ga iz vozila rešili, nato pa pri njem našli pet gramov kokaina ter ga aretirali in obtožili.

JAR pričakuje zahtevo Srbije o izročitvi
Gavrića so prijeli pod imenom Saša Kovačević. Njegovo pravo identiteto je policija odkrila med preiskavo, ko so njegove prstne odtise poslali Interpolu. Izkazalo se je, da je Kovačević pravzaprav Gavrić in da je tudi v južnoafriškem podzemlju znan kot "Arkanov morilec".

Gavriću naj bi prihodnji mesec začeli soditi zaradi posedovanja mamil. V Južnoafriški republiki pričakujejo tudi zahtevo Srbije za njegovo izročitev, da bi odslužil dosojeno kazen.

Trojica osumljencev pobegnila
Zloglasni Arkan, eden najbolj znanih kriminalcev z območja nekdanje Jugoslavije in vodja srbskih paravojaških enot med vojnami na Balkanu, ki je obtožen tudi vojnih zločinov pred haaškim sodiščem, je bil ustreljen 15. januarja 2000 v hotelu Intercontinental v Beogradu.

Zaradi umora Arkana so Gavrića s sodelavcema Milanom Đuričićem in Draganom Nikolićem prijeli leta 2001 in jih obsodili, a je srbsko vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in zahtevalo novo sojenje. Leta 2003 so trojico izpustili, da bi se lahko branili s prostosti, nato pa se je za njimi izgubila vsaka sled. Sodišče jih je nato leta 2006 po treh ponovljenih sojenjih obsodilo na po 30 let zapora.

Arkanovi tigri strah in trepet
Arkan je ob razpadu nekdanje Jugoslavije in izbruhu vojn na začetku devetdesetih let 20. stoletja ustanovil prostovoljno paravojaško enoto Tiger, ki je kmalu postala strah in trepet na bojiščih na Hrvaškem, v BiH-u in na Kosovu. Vzporedno z vojaškimi pohodi "tigrov" je naraščala tudi ekonomska in politična moč Arkana. Med vojnami je ustanovil še lastno Stranko srbske enotnosti, s katero mu je uspelo priti v srbski parlament.

Ujeli Arkanovega morilca