Bela barva simbolizira gibanje proti Vladimirju Putinu. Foto: EPA
Bela barva simbolizira gibanje proti Vladimirju Putinu. Foto: EPA
Protesti v Moskvi

Protestniki so ob tem prijeli v roke bel pas, ki simbolizira nastajajoče gibanje, usmerjeno proti zdajšnjemu ruskemu premierju Vladimirju Putinu, ki bo 4. marca že tretjič kandidiral za ruskega predsednika.

Shod pod geslom 'Za poštene volitve' se je začel ob 11. uri po srednjeevropskem času. Okoli 34.000 ljudi je na zelo prometnem 16-kilometrskem cestnem obroču okoli središča mesta kar med avtomobili začelo oblikovati človeško verigo. Protest je spremljalo hupanje voznikov.

Zbrali so se tudi Putinovi podporniki
Na območju cestnega obroča so se sicer zbrali tudi Putinovi podporniki, ki so imeli okrog vratu nameščene napise "Putin ljubi vse ljudi".

Putinu, ki je zmagal na predsedniških volitvah leta 2000 in 2008, javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago že v prvem krogu volitev. Njegova 12-letna vladavina se sicer sooča z največjo krizo legitimnosti, zaradi česar je njegov odhod z oblasti na množičnih protestih po parlamentarnih volitvah decembra lani zahtevalo na tisoče Rusov.

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah pa očitno njegovi štirje protikandidati, ki jih opozicijsko gibanje proti Putinu ne priznava, nimajo možnosti za prodor. Čeprav Putin velja za zmagovalca volitev, pa mu podpora med Rusi upada. Najvišjo, 85-odstotno podporo je imel sredi leta 2008, februarja letos pa mu je padla na 65 odstotkov. V preteklih dneh je v Rusiji potekalo tudi več množičnih shodov v podporo Putinu, a opozicija je prepričana, da so ti zrežirani.

Protesti v Moskvi