Mubarak je zanikal obtožbe. Foto: Reuters
Mubarak je zanikal obtožbe. Foto: Reuters
Gamal in Hosni Mubarak
Gamal Mubarak je dolgo časa veljal za očetovega naslednika. Foto: Reuters

Mubarakova družina je bila obsojena zaradi poneverbe okoli 13,5 milijona evrov proračunskih sredstev, ki so bili namenjeni za vzdrževanje predsedniške palače.

Ob izreku kazni je bil nekdanji predsednik prisoten v dvorani in bil je na invalidskem vozičku v kletki za obtožence. Ob njem sta stala njegova sinova Gamal in Alaa.

Mubarak in sinova bodo morali plačati okoli 2,2 milijona evrov kazni in poleg tega vrniti denar, ki so ga odtujili.

86-letnemu nekdanjemu predsedniku sodijo še zaradi zlorabe položaja in uboja protestnikov med ljudsko vstajo 2011, ki ji je sledil njegov odstop po treh desetletjih vladanja.

Zdaj se bo moral Mubarak verjetno vrniti v zapor, potem ko je sodišče lani odredilo njegovo izpustitev po izteku najdaljšega dovoljenega obdobja v priporu.

Ni še jasno, ali bo v izrečeno zaporno kazen vštet čas, ki so ga Mubarak in sinovi že preživeli v zaporu.

Mubarakov obveščevalec za predsednika
Z obsodbo nekdanjega samodržca bodo zadovoljni številni Egipčani, ki jim ni bilo prizaneseno v treh desetletjih njegove avtokratske vladavine, a poznavalci opozarjajo, da so mnogi njegovi privrženci še vedno vplivni.

Na predsedniških volitvah prihodnji teden je glavni favorit za zmago nekdanji šef obveščevalcev pod Mubarakom Abdel Fatah Al Sisi.

Organizacije za človekove pravice tudi opozarjajo, da se zlorabe, ki so bile značilne za Mubarakov čas, nadaljujejo še naprej.

Sojenje Mubaraku ni več deležno take pozornosti egiptovske javnosti po odstavitvi zakonito izvoljenega predsednika Mohameda Mursija julija lani, čemur so sledili protesti njegovih privržencev, ki jih je vojska nasilno zatrla.

Mursiju trenutno sodijo za različne obtožbe, med drugim za napeljevanje k pobojem, kovanje zarote in korupcije.