Zimbabvejci so po 28 letih naveličani Mugabeja, ki je državo pripeljal v veliko gospodarsko krizo. Foto: EPA
Zimbabvejci so po 28 letih naveličani Mugabeja, ki je državo pripeljal v veliko gospodarsko krizo. Foto: EPA

Do zdaj prešteti glasovi so potrdili izid prvega štetja. Zimbabvejska volilna komisija je ukazala vnovično štetje glasov, potem ko je stranka predsednika Roberta Mugabeja ZANU-PF volilne uradnike obtožila, da so bili podkupljeni in glasove šteli v škodo Mugabeja ter da so zagrešili druge volilne prevare. Opozicija je Mugabeja obtožila, da želi z vnovičnim štetjem glasov le pridobiti čas in se pripraviti na vnovični prevzem oblasti.

Da bi dobil večino, bi moral ZANU-PF v drugem štetju glasov dobiti devet sedežev več kot v prvem.

MDC trdi, da je slavil Tsvangiraj
Še vedno pa ni znano, kdo je zmagal na predsedniških volitvah, saj volilna komisija še vedno ni izdala uradnih rezultatov. Opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe (MDC) trdi, da je njen kandidat Morgan Tsvangirai zmagal. Tako stranka dosedanjega predsednika Roberta Mugabeja kot neodvisni opazovalci pa so sporočili, da je Tsvangiraju malo zmanjkalo do 50 odstokov glasov in da bo potreben drugi krog predsedniških volitev. Po nekaterih podatkih naj bi volilna komisija rezultate razkrila, ko bo končano drugo štetje glasov parlamentarnih volitev.

Vlada zastrašuje opozicijo
Namestnica ameriške državne sekretarke Jendaji Frazer meni, da je zastraševanje opozicije v Zimbabveju, ki je sledilo volitvam 29. marca, tako veliko, da pošten drugi krog predsedniških volitev ni več mogoč. Tsvangiraj, ki se je zbal za svojo varnost, je zapustil Zimbabve in se podal na turnejo po afriških državah, na kateri jih želi prepričati, da naj pritisnejo na Mugabeja in ga po 28 letih na oblasti prisilijo k odstopu.

T. V.