Filipini v povprečju na leto doživijo okoli 20 tajfunov, a Haijan je bil že 24. letos. Foto: Reuters
Filipini v povprečju na leto doživijo okoli 20 tajfunov, a Haijan je bil že 24. letos. Foto: Reuters
Tajfun na Filipinih
Razdejanje po hudem neurju. Foto: Reuters
Tajfun je za seboj pustil ruševine. Foto: Reuters
Uničenje na Filipinih

A oblasti svarijo, da bo končno število žrtev še veliko višje, saj so številni deli države odrezani od sveta. Razdejanje, ki ga je povzročil tajfun Haijan oziroma Jolanda, kot so ga poimenovali Filipinci, je katastrofalno. Besnenje narave je prizadelo osrednji del filipinskega otočja od vzhoda proti zahodu. Vetrovi so divjali s hitrostjo več kot 300 kilometrov na uro, posamezni sunki celo do 380 kilometrov na uro. Valovi so segali celo 15 metrov visoko.

Čeprav so oblasti za zdaj uradno potrdile 138 žrtev, pa Rdeči križ svari, da je tajfun zahteval najmanj 1.200 življenj. Tisoč jih je umrlo samo v mestu Tacloban z 220.000 prebivalci, do številnih drugih območij se reševalci sploh še niso prebili. Poleg Taclobana je divjanje narave opustošilo tudi mesto Palo na otoku Leyte, ki ga je tajfun prizadel že v petek. Podatke je Rdeči križ osnoval na štetju svojih skupin v Taclobanu in Samaru.

Prizadetih več kot štiri milijone ljudi
K molitvi za žrtve tajfuna je danes že pozval papež Frančišek. "Pozivam vas, da se mi pridružite pri molitvi za žrtve tajfuna Haijan, še posebej za tiste na Filipinih," je papež zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Haijan je filipinska otoka Lejte in Samar dosegel v petek, in sicer s hitrostjo vetrov do 313 kilometrov na uro. Zaradi tajfuna, ki je izklapljal elektriko in telekomunikacijske povezave, se je na varno umaknilo več kot pol milijona ljudi. Zaprte so šole in uradi ter 12 letališč, prekinjen je tudi trajektni promet. Tajfun je prizadel več kot štiri milijone ljudi v 36 provincah Filipinov.

"Trupla ležijo na ulicah"
Škoda po tajfunu v Taclobanu je po pričevanju domačinov podobna tisti, ki nastane po velikem cunamiju. Voda se je namreč dvignila celo do drugega nadstropja zgradb. "Trupla ležijo na ulicah," je dejal poveljnik filipinskih letalskih sil John Andrews. Predstavnik uprave za nesreče in reševanje Rey Balido je sporočil, da so ponekod porušene prav vse hiše. Upravitelj mestnega letališča v Taclobanu je poročal o več kot sto truplih na letališču in okoli njega. V letališko kapelico so položili osem trupel. "Terminal in stolp za nadzor zračnega prostora sta bila uničena," je povedal Andrews.
Širša območja Taclobana so bila zravnana z zemljo. Številne hiše so bile popolnoma uničene, drevesa in električni drogovi podrti, avtomobili prevrnjeni.
Nekateri pustošenje Haijana primerjajo z uničujočim cunamijem, ki je leta 2004 prizadel obale Indijskega oceana in zahteval več kot 220.000 življenj. Sebastian Rhodes Stampa iz Združenih narodov, ki vodi ekipo za ocenitev posledic katastrofe na Filipinih, je dejal, da je nazadnje tolikšno uničenje videl po cunamiju v Indijskem oceanu.
"Gre za opustošenje v zelo velikem obsegu," je dejal. Po njegovih besedah bo nudenje humanitarne pomoči zelo težavno.

Vietnam v pričakovanju najhujšega
Tajfun medtem nadaljuje svojo pot, nanj pa se že intenzivno pripravljajo v Vietnamu, ki naj bi ga Haijan dosegel v nedeljo. Evakuirali so že več kot 200.000 ljudi, ki so jih preselili v zavetišča. Vojaki so pomagali pri zaščiti ranljivih domov. Vietnamske oblasti so začele množične evakuacije v najmanj štirih obalnih provincah. Po poročanju tamkajšnjih medijev pa naj bi bilo v pripravljenosti za pomoč po prihodu tajfuna približno 450.000 vojakov.

Po navedbah tamkajšnjega Rdečega križa naj bi bilo v Vietnamu zaradi neurja ogroženih okoli 6,5 milijona ljudi.

Uničenje na Filipinih