Tajfun Haiyan je potencialno najmočnejši v zgodovini. Veter piha s hitrostjo preko 300 kilometrov na uro. Foto: Reuters
Tajfun Haiyan je potencialno najmočnejši v zgodovini. Veter piha s hitrostjo preko 300 kilometrov na uro. Foto: Reuters
Silovit tajfun na Filipinih

Vremenoslovci napovedujejo, da bo, če se bodo uresničile napovedi in se bodo satelitske projekcije izkazale za resnične, to najmočnejši tajfun v zgodovini. Haiyan, ki so ga kategorizirali kot nevihto 5. stopnje in je Filipine zadel nekaj po 4. uri zjutraj po krajevnem času, prinaša obilne padavine in vetrove, ki pihajo s hitrostjo več kot 300 kilometrov na uro. Veter povzroča valove, visoke tudi do šest metrov.

Tajfun je tako obsežen, da bi lahko prizadel dve tretjini države, ogroženi so ljudje v 20 provincah po državi. Pomika se proti gosto naseljenemu osrednjemu in južnemu delu Filipinov, ogroženi pa so tudi najpogosteje obiskani turistični kraji. V nevarnosti je tudi Cebu, drugo največje mesto v državi, ki ima 2,5 milijona prebivalcev, tajfun pa naj bi se izognil prestolnici Manili.

Življenje na Filipinih se je ustavilo
Zaradi tajfuna, ki so ga Filipinci "ljubkovalno" poimenovali Yolanda, so oblasti več kot 12 milijonov ljudi pozvale, naj se umaknejo na varno. Po vsej državi so zaprli šole in druge javne ustanove, ustavljena sta tudi ladijski in letalski promet. Bolnišnice, reševalci in vojska so v pripravljenosti, če bo treba posredovati. Telefonske zveze so v marsikaterem delu države pretrgane.

"Veter piha izjemno močno, nalivi pa se kar nočejo ustaviti," je za BBC povedala Mai Zamora iz človekoljubne organizacije World Vision iz Cebuja. "Od kolegov, ki so v mestu Tacloban, smo slišali, da po zraku kot zmaji letijo velike železne strehe," je še dodala. "Naša hiša se trese, hočem, da se to konča," je prav tako za BBC povedala ena od prebivalk mesta Tacloban.

Tajfun Haiyan je na Filipine prihrumel le mesec dni po tem, ko je otočje prizadel močan potres z magnitudo 7,3, na njegovi poti pa so tudi v potresu najhuje prizadete pokrajine.

Jeff Masters, direktor meteorologije pri zasebnem podjetju Weather Underground je prepričan, da je tajfun Haiyan najmočnejši tajfun v zgodovini. Njegove ugotovitve si lahko preberete na njegovem blogu (zapis je v angleškem jeziku).

Silovit tajfun na Filipinih