Pripadniki mirovnih sil so bili že nekajkrat zajeti med sirskim konfliktom, a so bili nato vedno izpuščeni. Foto: EPA
Pripadniki mirovnih sil so bili že nekajkrat zajeti med sirskim konfliktom, a so bili nato vedno izpuščeni. Foto: EPA

Pripadniki opazovalne misije Undof so bili zajeti v bližini kraja Kunajtira, kjer potekajo spopadi med sirskimi uporniki in vladnimi silami.

Preostalih 81 pripadnikov mirovne misije je omejenih na svoje položaje. ZN se trudi za izpustitev zajetih mirovnikov in vzpostavitev prostega gibanja misije na območju pod njenim mandatom.

Do zajetja pripadnikov modrih čelad prihaja dan po tem, ko so uporniki, med njimi pripadniki z Al Kaido povezane Fronte Al Nusra, po dolgotrajnih spopadih zavzeli mejni prehod, ki vodi na izraelsko območje Golanske planote. Med spopadi sta bila ranjena izraelski vojak in civilist. Izraelska vojska je odgovorila s topniškim napadom na dve sirski vojaški postojanki.

Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967 in je od takrat tehnično še zmeraj v vojni s Sirijo. V skladu s premirjem iz leta 1974 sirskim vojakom ni dovoljeno na območje ločitve, ki ga nadzira misija Undof.

Omenjeno območje se razteza 70 kilometrov od gore Hermon na libanonski meji do reke Jarmuk ob meji z Jordanijo. Na območju deluje 1.223 pripadnikov sil ZN-a iz šestih držav - Fidžija, Indije, Irske, Nepala, Nizozemske in Filipinov.

V okviru enot ZN-a v Siriji delujejo tudi pripadniki Slovenske vojske, a v drugi misiji - Untso, ki je bila ustanovljena leta 1948 in nadzoruje spoštovanje premirja med Izraelom in drugimi arabskimi državami.