V postavitev šole so projektanti vključili tudi tamkajšnje prebivalstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sloga
V postavitev šole so projektanti vključili tudi tamkajšnje prebivalstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sloga
Haiti
Novo šolo naj bi obiskovalo približno 200 otrok. Foto: MMC RTV SLO/Sloga

Šolo je ob finančni podpori slovenske vlade postavil konzorcij slovenskih nevladnih organizacij, ki delujejo v okviru platforme Sloga - IRD Slovenija (Mednarodna organizacija za pomoč in razvoj v partnerstvu z društvom Hrana za življenje in lokalno partnersko organizacijo Adra Haiti).

Nevladne organizacije, partnerice projekta, so poskrbele za lokacijo objekta in pripravo terena ter v postavitev zgradb vključile tamkajšnje prebivalstvo. V izvedbo projekta na Haitiju sta bila vključena tudi prostovoljca iz Slovenije. Pouk bodo izvajali tamkajšnji učitelji, nevladne organizacije pa bodo pripravile program prostočasnih dejavnosti za otroke novonastale vasi.

Igrišče in knjižnica za pomoč otrokom
V okviru drugega dela slovenskega projekta postavljajo tudi majhno otroško igrišče in majhno šolsko knjižnico. S tem naj bi izboljšali življenje več kot 180 družin, ki so se po uničujočem potresu sredi januarja lani zatekle v novonastalo naselje ob novozgrajeni šoli, v tako imenovano "vas prijateljstva".

Vas s 160 hiškami živih karibskih barv je postala zatočišče za približno 1.500 ljudi. V vasi doslej ni bilo šole, pa tudi pitne vode in elektrike ne. Ženske in otroci zato nosijo vodo iz okolice večkrat na dan, filtrirajo jo s filtri.

Pomoč otrokom kot eden izmed ciljev razvojnega sodelovanja
Kot so pred mesecem sporočili s slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, Slovenija s projektom "Slovenija za otroke Haitija" uresničuje enega izmed ciljev mednarodnega razvojnega sodelovanja, to je pomoč otrokom kot najranljivejši skupini prebivalstva, in hkrati prispeva k uresničevanju drugega razvojnega cilja tisočletja.