Mirovni pripadniki Združenih narodov na Haitiju delujejo od leta 2004. Foto: EPA
Mirovni pripadniki Združenih narodov na Haitiju delujejo od leta 2004. Foto: EPA
Haiti
Posledice uničujočega potresa na Haitiju pred letom in pol so še vedno dobro vidne. Foto: EPA

Na svetovnem spletu se je pojavil posnetek, ki je prikazoval spolni napad petih urugvajskih pripadnikov mirovnih sil na mladega dečka. Takoj po objavi posnetka so urugvajske oblasti vpoklicale pet pripadnikov mirovnih enot, ki so bili vpleteni v napad, zaradi incidenta pa je odstopil tudi vodja urugvajske mornarice na Haitiju.

Urugvajska vojska, ki ima v misiji Združenih narodov na Haitiju 1.200 pripadnikov, je sporočila, da so že sprejeli stroge in učinkovite ukrepe, s katerimi se bodo spopadli z obtožbami, obljubila pa je tudi, da bo, če se bodo poročila izkazala za resnična in bodo njihovi vojaki spoznani za krive, napadalcem naložila maksimalne kazni.

V posnetku, ki je bil posnet z mobilnim telefonom, je mogoče videti več mož v vojaških uniformah, ki se smejejo in glasno pogovarjajo, medtem ko na postelji držijo mladega dečka. Napad naj bi se zgodil v prostorih misije Združenih narodov na jugu Haitija.

Storilci bodo, če bodo spoznani za krive, kaznovani
Tiskovna predstavnica misije Združenih narodov na Haitiju (Minustah) je za BBC povedala, da so takoj ukazali preiskavo vojaške policije zaradi obtožb. "Združeni narodi imajo nično toleranco do tovrstnega ravnanja, še posebej spolne zlorabe in napada," je povedala Eliane Nabaa in dodala, da obtožbe jemljejo zelo resno. "Če se bodo izkazale za resnične, bomo storilce kaznovali," je še zagotovila.

Prejšnji teden je urugvajski minister za obrambo Eleuterio Fernandez Huidobro ukazal preiskavo vseh obtožb "odklonskega dejanja mirovnih sil na Haitiju", svojo preiskavo pa so sprožile tudi haitijske oblasti. Te bodo preiskale tudi primere, v katerih naj bi mlade haitijske ženske zanosile s pripadniki mirovnih sil Združenih narodov.

Minustah na Haitiju nima veliko privržencev
Pripadniki misije Minustah so na Haiti prispeli leta 2004, da bi se spopadli z nestabilnostmi, ki so nastale po izgonu tedanjega predsednika Jean-Bertranda Aristida, kmalu po njihovem prihodu pa so se začele pojavljati obtožbe, da so pripadniki misije preveč nasilni.

Mandati misije Združenih narodov so se kljub številnim nasprotovanjem podaljšali po katastrofalnem potresu, ki je prizadel državo januarja lani in v katerem je umrlo več deset tisoč ljudi, več sto tisoč ljudi pa še vedno živi v začasnih šotorskih naseljih.

Nezadovoljstvo nad misijo ZN-a na Haitiju se je nadaljevalo tudi lani, ko se je nanjo zgrnil val obtožb, da so nepalski pripadniki mirovnih sil v državo prinesli kolero, ki je ubila več kot 6.000 prebivalcev Haitija. Čeprav številni Haitijci nasprotujejo mirovni misiji Združenih narodov, pa je zelo malo verjetno, da bi predsednik države Michel Martelly, ki se že več mesecev trudi sestaviti vlado, zahteval umik misije.