Kandahar je eno izmed glavnih bojišč med vladnimi silami in talibanskimi uporniki v Afganistanu. Foto: EPA
Kandahar je eno izmed glavnih bojišč med vladnimi silami in talibanskimi uporniki v Afganistanu. Foto: EPA
Britanska žrtev
Britanske žrtve že prepeljali domov, kjer se jim je poklonil tudi Gordon Brown. Foto: EPA

Iz te nemirne azijske države poročajo o hudih bojih, ki so do zdaj zahtevali življenji dveh afganistanskih vojakov in najmanj 23 življenj upornikov.

Kandahar ima strateški položaj
Predstavnik Nata je potrdil, da v operaciji sodeluje "precejšnje" število njihovih vojakov, predvsem pripadnikov kanadskih sil, ki so zgoščeni na območju okoli Kandaharja. Iz zapora v tem mestu je v petek ušlo okoli 400 talibanskih upornikov in še 600 drugih kaznjencev. Talibani so nato zasedli nekaj vasi v okrožju Arghandab, zato je s tega območja zbežalo več sto domačinov, ki se bojijo še hujših bojev, ali pa so jih pregnali zaporniki.

Neki domačin je dejal: "Večina cest je zaprtih, povsod so postavljene nadzorne točke, po nebu krožijo letala, na cestah pa je videti le vojaške konvoje." Operacija naj bi bila končana v prihodnjih dneh.

Britanci žalovali za sodržavljani
V torek so bili v ločenem napadu, sicer prav tako na jugu države, ubiti štirje britanski pripadniki sil Nata. Nesreča se je zgodila le dan zatem, ko je britanski premier Gordon Brown oznanil, da bo v državo poslal še več svojih vojakov. Do pomladi prihodnje leto naj bi se tako število Britancev iz 7.800 povečalo na 8.030.

V še enem incidentu, ki se je zgodil v sredo med patruljiranjem na jugovzhodu Afganistana, pa sta življenje v napadu izgubila še dva Natova vojaka.

A. P.