Kitajski premier Ven Džjabao je ob koncu narodnega kongresa še uzakonil pogosto ravnanje varnostnih organov, da zlasti politične oporečnike zapirajo na neznanih krajih brez uradnih obtožb. Foto: EPA
Kitajski premier Ven Džjabao je ob koncu narodnega kongresa še uzakonil pogosto ravnanje varnostnih organov, da zlasti politične oporečnike zapirajo na neznanih krajih brez uradnih obtožb. Foto: EPA
Kitajski narodni kongres
Kitajski narodni kongres je končal zasedanje za leto 2012, prihodnje leto ga bo vodila nova, že peta generacija kitajskih partijskih voditeljev. Foto: EPA

Kitajske oblasti so nekatere osumljence, med drugim znanega umetnika Aj Vejveja, že doslej po več mesecev zadrževale na skritih krajih, zdaj pa so to ustaljeno ravnanje uzakonili. Kot opozarjajo kritiki, oblasti zadržujejo predvsem osebe, ki jih vidijo kot grožnjo državi oziroma partiji. Proti spremembam kazenskega zakonika so že protestirale številne organizacije za zaščito človekovih pravic.

Izmed 2.639 članov kongresa jih je proti spremembam kazenskega zakonika glasovalo le 160, 57 pa se je glasovanja vzdržalo. Drugi so spremembe podprli.

Premier podprl arabsko demokratizacijo
Kitajski narodni kongres je končal zasedanje. Premier Ven Džjabao je ob koncu dejal, da je treba spoštovati želje arabskih narodov po demokraciji: "Verjamemo, da tega trenda v smeri demokracije ni mogoče zadrževati s silo."

Izjava prihaja v času, ko Peking ostro nasprotuje obsodbi sirskega režima, ki že leto dni zatira prodemokratične proteste v državi. Kitajska je skupaj z Rusijo v Varnostnem svetu Združenih narodov že dvakrat preprečila sprejetje resolucije o Siriji.

Ob koncu opravičilo za morebitne napake
Ven se je znova zavzel tudi za reforme na Kitajskem. Te so po njegovih besedah nujne za utrditev dosežkov treh desetletij hitrega gospodarskega razvoja države in za preprečitev množičnih neredov, podobnih tistim, ki so Kitajsko pretresali v času kulturne revolucije.

"Vem, da reforma ne bo enostavna. Ne bo je mogoče izvesti brez podpore, ustvarjalnosti in navdušenja ljudi," je dejal premier, ki je vodil kitajsko vlado zadnjih 10 let.

To je zadnje zasedanje skupščine, na katerem je Ven sodeloval kot premier, saj se bo pred koncem naslednjega zasedanja kongresa umaknil s položaja. V dokaj čustvenem nastopu se je zato večkrat opravičil za morebitne napake in poudaril, da je dela še veliko.