Nizozemska je poostrila nadzor na meji zaradi množičnega prihajanja prebežnikov. Foto: EPA
Nizozemska je poostrila nadzor na meji zaradi množičnega prihajanja prebežnikov. Foto: EPA

Nizozemski minister za migracije Klaas Dijkhoff je pridržanje osumljencev vojnih zločinov razkril med burno parlamentarno razpravo glede sprejemanja prebežnikov in beguncev, ki množično prihajajo z vojnih območij na Bližnjem vzhodu.

Dijkhoff je odgovarjal na vprašanja poslancev, med katerimi so številni vlado pozivali k vračanju prebežnikov, ki so osumljeni vojnih zločinov in grozodejstev ali kršitve nizozemskih zakonov. Po besedah ministra je med okoli 30 prijetimi zaradi suma vojnih zločinov deset iz Sirije, drugi pa prihajajo iz Eritreje, Sudana, Nigerije, Gruzije in nekaterih drugih držav, vendar ni pojasnil podrobnosti.

Kot je še povedal Dijkhoff, Sircev ne morejo pošiljati nazaj v domovino, saj mednarodno pravo prepoveduje vračanje v državo, kjer divja vojna.

Tako kot v drugih evropskih državah tudi na Nizozemskem poteka goreča razprava o prebežniški krizi, ki pa je pripeljala do vzpona skrajno desničarske protiislamske Svobodnjaške stranke, pri čemer se njen vodja Geert Wilders uvršča v vrh najpriljubljenejših nizozemskih politikov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.