Policija je že aretirala več protestnikov, ki so se zbrali kljub prepovedi zbiranja. Na sliki je Reutersov fotograf v Kairu ujel podpornike izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, ki pa ga je vojska odstavila. Foto: Reuters
Policija je že aretirala več protestnikov, ki so se zbrali kljub prepovedi zbiranja. Na sliki je Reutersov fotograf v Kairu ujel podpornike izvoljenega predsednika Mohameda Mursija, ki pa ga je vojska odstavila. Foto: Reuters
Šajma El Sabag (Shimaa El Sabbagh)
Pretresljiva fotografija ustreljene Šajme El Sabag, nove podobe represivnega El Sisijevega režima, ki medtem tako kot Mubarakov režim znova uživa podporo Zahoda. Foto: Reuters
SPAP
Socialistično ljudsko zavezništvo (SPAP) je vodilna levičarska stranka v Egiptu, ki je na volitvah 2012 prejela tri odstotke glasov, njeni aktivisti pa so bili med najdejavnejšimi med revolucijo pred štirimi leti. Foto: Reuters

Ob četrti obletnici egiptovske revolucije je bilo med prodemokratičnimi protesti ubitih 11 ljudi. V Kairu je bila ob poskusu polaganja cvetja ustreljena protestnica, ki je umrla pred očmi policije.

25. januarja 2011 je arabska pomlad izbruhnila tudi v Egiptu, ki mu je takrat s trdo roko vladal Hosni Mubarak, a siloviti in tudi nasilni protesti so po 20 letih odnesli diktatorja, ki je bil sicer tesni zaveznik ZDA.

Kljub poostrenim varnostnim ukrepom je ob obletnici prišlo do protestov, med katerimi je bilo ubitih 11 ljudi.

Na predvečer obletnice je manjša socialistična stranka SPAP (na svobodnih volitvah 2012 je osvojila 7 od 517 parlamentarnih sedežev) organizirala mirni protest, da na trgu Tahrir položijo cvetje mučenikom revolucije - v 17 dneh revolucije je umrlo 846 ljudi. Protestni sprevod se je premikal proti Tahrirju, a mu je policija preprečila vstop na rojstni kraj egiptovske revolucije. Varnostne sile so pripravili solzivec in krenili v napad, da razženejo mirne protestnike.

Nato so odjeknili streli, ki so iz bližine v hrbet zadeli Šajmo El Sabag. 22-letnica, ki je predtem nosila transparent in rože, je omahnila, hitro jo je pobral njen mož, policija se ni zganila na pomoč, El Sabagova pa je izkrvavela v moževem naročju, še preden je prišla do bolnišnice.

Tragedija obkrožila Egipt in svet
Tragični dogodek so posneli številni mediji in očividci, videoposnetki in fotografije so preplavili družbena omrežja in še dodatno razjezili razočarano egiptovsko javnost, ki se pripravlja na množične proteste proti pučistični vladavini generala Abdela Fataha El Sisija. Policijske oblasti so sprva celo objavile, da je šlo za diverzijo terorističnih elementov, in pri tem odkrito namigovale, da naj bi streljal kakšen pripadnik prepovedane Muslimanske bratovščine. Hkrati so državni mediji ponavljali, da si policija ne bi drznila priliti olja na ogenj ob obletnici revolucije.

Pričakujejo se številni protesti po državi
El Sisijev režim je dejanski naslednik Mubarakovega, ki so mu prav pred dnevi razveljavili obsodbo in sojenje ter je z oblasti vrgel Muslimansko bratovščino, volilno zmagovalko po sprva uspešni revoluciji. Za nedeljo se napovedujejo številni protesti po vseh državi, pri čemer bodo skupaj proti novi vojaški diktaturi protestirali tako levičarji, liberalci kot islamisti.

Pet mrtvih ob protestih po državi
Prvi nedeljski incident se je zgodil zgodaj zjutraj, ko je eksplodirala bomba pri športnem klubu v četrti Heliopolis in pri tem ranila dva policista. Trg Tahrir je nepredušno zaprt - dostop je omejen z železnimi pregradami, policija pa je po mestu že razpršila več protestov, ki so vsi po vrsti prepovedani.

Zadnje dni je bil najbolj nemirno v drugem največjem egiptovskem mestu Aleksandriji, kjer se je zvrstilo več dobro obiskanih protestov. V nedeljo je tako v tem starodavnem pristaniškem mestu ob posredovanju policije bil ubit en protestnik, poroča Reuters, kateremu so incident potrdili varnostni organi. Opoldne je egiptovsko zdravstveno ministrstvo uradno izdalo obvestilo, da je bilo v nasilju v protestih ob obletnici revolucije mrtvih pet ljudi, 22 pa jih je ranjenih.