Usoda sobotne Parade ponosa v Beogradu še ni znana. Foto: EPA
Usoda sobotne Parade ponosa v Beogradu še ni znana. Foto: EPA
Beograd
Srbska policija še ocenjuje varnostna tveganja na paradi. Foto: EPA
Ivica Dačić
Premier Dačić se čudi, zakaj se shod pripravlja ravno pred zaključkom poročila o napredku Srbije v približevanju EU-ju. Foto: EPA

V zadnjih dveh letih so srbske oblasti prepovedale Parado ponosa v prestolnici, potem ko je bilo leta 2010 v spopadih med skrajnimi desničarji in policisti ranjenih 160 ljudi, škode pa je bilo za milijon evrov.

Oblasti v Beogradu so letos pod dodatnim pritiskom Evropske unije, ki pričakuje, da bo Srbija le dovolila Parado ponosa pred predvidenim začetkom pristopnih pogajanj januarja prihodnje leto. Srbske oblasti bodo tudi na preizkusu, saj so se ob približevanju evropski povezavi zavezale k strpnosti.

Srbska vlada sicer še ni sprejela odločitve, ali bo prižgala zeleno luč za letošnjo Parado ponosa, saj čaka na varnostno poročilo policijo, pred katero je v primeru dovoljenja velik zalogaj z operacijo in njenimi stroški.

Organizatorji prepričani o izvedbi shoda
Da bi se dogodek vendarle lahko zgodil, kaže izjava enega izmed vladnih ministrov, ki je napovedal, da se bo pridružil udeležencem parade.

Srbski premier Ivica Dačić je v sredo dejal, da čaka na poročilo policije in oceno, ali dogodek ogroža javni red in mir. Na vprašanje, ali se je bo udeležil, je odgovoril: "Ne. Ali moram postati gej, da bi bil proevropski?"

Organizatorji po drugi strani ne dvomijo o paradi v podporo pravicam homoseksualcev. "Kar se nas tiče, bo," je dejal gejevski aktivist in organizator Goran Miletić na novinarski konferenci. "S policijo se dogovarjamo o podrobnostih, a še nismo prejeli njihove varnostne ocene," je pojasnil.

Huligani z osami nad udeležence
Na napoved zborovanja homoseksualcev in njihovih podpornikov so se že odzvali v desničarskih in nacionalističnih organizacijah, ki so nemudoma pozvale k protestom proti homoseksualcem.

"To meji na uvajanje tujih in neprimernih vrednot pred očmi najbolj ranljivih delov naše družbe - otrok," je dejal Boško Obradović iz skrajno desničarske stranke Dveri.

Med tradicionalnimi najbolj gorečimi nasprotniki Parade ponosa je tudi Srbska pravoslavna cerkev, ki tudi letos ni spremenila svojega stališča. "V teh naših tragičnih časih ni nič bolj ogroženo, kot sta poroka in družina. Obe se sistematično uničujeta, še posebej z gejevsko parado," je dejal patriarh Irenej v pogovoru za beograjski tednik Nedeljnik.

Srbski časopis Blic, ki se sklicuje na oceno srbskega notranjega ministrstva, je poročal, da huligani za čas parade načrtujejo nemire in da so pripravili steklenice, ki jih bodo napolnili z osami in čebelami ter jih metali v udeležence shoda.

V pričakovanju Parade ponosa so v Beogradu sobotne tekme nogometnega prvenstva že prestavili na nedeljo. Prav tako so v nekaterih delih v središču prestolnice odstranili prometne znake, da jih ne bi uničili in celo uporabili v napadih na udeležence parade ali na policiste.