Otrok je zaradi hudih poškodb glave kmalu po porodu umrl. Foto: EPA
Otrok je zaradi hudih poškodb glave kmalu po porodu umrl. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik varšavske županje, ki je ukazala odpustiti direktorja bolnišnice, je pojasnil, da zdravnik lahko zavrne opravljanje splava, bolnišnica kot javna ustanova pa ne.

Žensko, ki je želela opraviti splav, so premestili v drugo javno bolnišnico, a šele po tem, ko je že potekel zakonsko določen rok, ko je splav še dovoljen. Otroka je donosila in ga rodila 30. junija. Novorojenček je imel hude deformacije glave, obraza in možganov in je v sredo umrl.

Splav je na Poljskem dovoljen le v primeru posilstva, incesta, deformacije zarodka ali ogrožanja življenja nosečnice. V prvih dveh primerih je umetna prekinitev nosečnosti dovoljena do 12. tedna nosečnosti, v drugih dveh pa do 24. tedna. Pozneje je splav dovoljen le v izjemnih primerih, kadar je ogroženo življenje nosečnice.

Nadškof zaskrbljen
Varšavski nadškof Stanislaw Nycz je zaradi odstavitve direktorja bolnišnice izrazil globoko zaskrbljenost in poudaril, da gre za kršitev ustavne pravice do svobode vesti. "Gre za nevaren precedens, ki ne krši le pravic katoličanov, temveč vseh ljudi. Zakonodajalec ne more prisiliti zdravnikov, da delujejo proti svoji vesti," je še dejal.

Gibanja za zaščito pravic žensk pa odločitev mestnih oblasti zagovarjajo.