V dveletni vojni v Siriji se je prvič zgodilo, da so ugrabili cerkvena dostojanstvenika. Foto: www.oca.org
V dveletni vojni v Siriji se je prvič zgodilo, da so ugrabili cerkvena dostojanstvenika. Foto: www.oca.org

Oborožena skupina bojevnikov v severnem delu Sirije je v ponedeljek ugrabila vodji Sirske in Grške pravoslavne cerkve, ki sta opravljala humanitarno delo v bližini sirske gospodarske prestolnice Alep, kjer potekajo spopadi med režimskimi in uporniškimi silami.

Škof Johana Ibrahim je vodja Sirske pravoslavne cerkve v mestu, škof Bulos Jazidži pa vodja Grške pravoslavne cerkve. Skupaj sta se vračala v Alepo iz smeri turško-sirske meje, ko so ju ugrabili neznanci.

Oblasti v Damasku so odgovornost za ugrabitev pripisale upornikom, a prozahodni sirski uporniki so zanikali vpletenost in sporočili, da se trudijo za njihovo izpustitev in tudi sami iščejo storilce.

Kristjani v Siriji so med desetimi in dvanajstimi odstotki prebivalcev, največ je sunitov (74 odstotkov), sledijo šiiti (13 odstotkov) in alaviti (11 odstotkov) ter še nekaj drugih manjših verskih skupin.

Toda od začetka državljanske vojne v Siriji, ki se je začela pred dvema letoma in v kateri je umrlo 70.000 ljudi, več kot milijon beguncev pa živi v taboriščih v sosednjih državah, se je tokrat zgodilo prvič, da so uporniki ugrabili vodjo Sirske pravoslavne cerkve v Alepu Gregoriosa Johana Ibrahima in vodjo Grške pravoslavne cerkve v Alepu Paula Jazigija, ko sta v severnem delu države opravljala humanitarno delo.

Zanimivo je, da je vodja Sirske pravoslavne cerkve v Alepu Ibrahim pred tednom dni v intervjuju za BBC Arabia dejal, da je glede prihodnosti krščanstva v Siriji optimističen.

"Kristjanov ne preganjajo in ubijajo. Spoštujejo jih. Naboji letijo vsepovprek in niso neposredno usmerjeni v kristjane le zato, ker so kristjani."