V Srebrenici se je zgodil najhujši pokol na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters
V Srebrenici se je zgodil najhujši pokol na evropskih tleh po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters

Drugi dan sojenja Mladiću pred Mednarodnim kazenskim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v ospredju pokol več kot 7.000 bošnjaških fantov in moških v Srebrenici.

Tožilstvo je znova zatrdilo, da je za genocid v Srebrenici odgovoren Mladić. Napovedalo je, da bo dokazalo, da je Mladić poveljeval enotam, ki so izvedle pokol v Srebrenici, da je bil tam tudi osebno in da je neposredno vpleten v zločine v tej nekdanji bošnjaški enklavi.

"To je bil in ostaja genocid," je poudaril tožilec Peter McCloskey in dodal, da po 17 letih preiskav obstaja toliko dokazov o dogajanju v Srebrenici, da jim ni mogoče oporekati. Med 11. in 14. julijem je bilo pobitih več kot 7.000 ljudi in do zdaj so iz množičnih grobišč izkopali 5.977 žrtev pokola.

Po besedah tožilca je bila večina ukazov za zločine v Srebrenici ustnih, vendar pa obstajajo tudi ključni dokumenti o dogajanju, predvsem tonski posnetki.

Priče ne bodo vedno govorile resnice
McCloskey je napovedal, da bodo o dogajanju v Srebrenici v nadaljevanju sojenja pričale številne priče iz vrst vojske bosanskih Srbov, ki so tudi same sodelovale v nekaterih zločinih, zato je opozoril, da morda nekatere priče ne bodo govorile samo resnice.

Ob navedbah tožilca je Mladić večkrat zmajal z glavo in tako izrazil nestrinjanje z njegovimi trditvami. Ob prikazovanju videoposnetkov, na katerih ukazuje svojim vojakom ali daje izjave za medije, pa je bilo na Mladićevem obrazu opaziti rahel nasmešek.

Po osebni in poveljniški odgovornosti je Mladić kot poveljnik vojske bosanskih Srbov obtožen genocida in sodelovanja v genocidu, odgovornosti za zločine proti človečnosti, vključno s pregoni na politični, rasni in verski podlagi, iztrebljanja, ubojev, deportacij in drugih nečloveških dejanj proti pripadnikom nesrbskih narodov v BiH-u.

Datum nadaljevanja znan naknadno
Sodnik Alphons Orie je po koncu uvodnega nagovora tožilstva sporočil, da je predstavitev dokazov zaradi formalnih napak preložena za nedoločen čas. Datum nadaljevanja procesa naj bi sporočili pozneje. Pojasnil je, da je tožilstvo naredilo nekaj napak oz. je prepozno predložilo dokaze obrambi. Mladićeva obramba je zaradi tega že v ponedeljek zaprosila za preložitev začetka sojenja za šest mesecev.